Optužnica protiv 26-godišnjakinje za krivotvorenje isprava i utaju poreza pred Općinskim sudom u Gospiću | Karlobag.eu

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke zbog krivotvorenja isprava i utaje poreza. Optužnica obuhvaća dva kaznena djela krivotvorenja isprava i dva kaznena djela utaje poreza, povezanih s lažnim otkupnim blokovima i umanjivanjem poreznih obveza.

Optužnica protiv 26-godišnjakinje za krivotvorenje isprava i utaju poreza pred Općinskim sudom u Gospiću | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću 27. ožujka 2024. godine, nakon što je zaprimilo kaznenu prijavu od Policijske uprave ličko-senjske, iniciralo je pravni postupak pred Općinskim sudom u Gospiću podižući optužnicu protiv državljanke Republike Hrvatske rođene 1997. godine. Optužnica ju tereti za dva slučaja krivotvorenja službenih isprava, sukladno odredbama članka 278. stavak 1. Kaznenog zakona iz 2011. godine, u kombinaciji s člankom 52. istog zakona. Nadalje, optužena je i za dva slučaja utaje poreza ili carine, definirana člankom 256. stavak 1. Kaznenog zakona, primjenjujući članak 51. istog zakona.

Prema navodima optužnice, tijekom 2019. i 2020. godine, na području Gospića, optužena je u 49 različitih navrata izvršila krivotvorenje otkupnih blokova, neistinito navodeći kako je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje posjeduje izvršilo otkup poljoprivrednih proizvoda od privatnih osoba. U daljnjem postupku, ove falsificirane isprave predane su knjigovodstvenom servisu, koji je na temelju njih u knjigu primitaka i izdataka neopravdano evidentirao izdatke povezane s njenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, umjetno povećavajući troškove za ukupan iznos od 148.516,82 eura.

Osim toga, optužena se tereti da je, nastojeći izbjeći plaćanje pune porezne obveze, djelovala suprotno odredbama članka 74. točka 2. Općeg poreznog zakona, u vezi s člankom 32. stavkom 1. Zakona o porezu na dohodak. Predala je nadležnom odjelu porezne uprave lažne porezne prijave za godine 2019. i 2020., koje su se temeljile na netočnim informacijama iz knjige primitaka i izdataka, čime je ostvarila smanjenje svojih poreznih obveza za iznos od 43.262,25 eura.

U okviru optužnice, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću zatražilo je oduzimanje imovinske koristi koju je okrivljena ostvarila počinjenjem navedenih kaznenih djela, u iznosu od 28.330,83 eura. 

Kreirano: četvrtak, 28. ožujka, 2024. sa dorh.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.