Kako Zagreb svojim umirovljenicima olakšava život: Besplatan ZET prijevoz i planovi za zeleniji grad | Karlobag.eu

Grad Zagreb kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete života svojih starijih sugrađana. S povećanim cenzusom za besplatan ZET prijevoz, broj korisnika se značajno povećao. Osim toga, grad je uveo i niz mjera usmjerenih na održivi razvoj, uključujući nabavku ekoloških vozila i izgradnju novih tramvajskih pruga.

Kako Zagreb svojim umirovljenicima olakšava život: Besplatan ZET prijevoz i planovi za zeleniji grad | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Već duže vrijeme, jedna od ključnih socijalnih mjera koje Grad Zagreb provodi kako bi pomogao svojim starijim sugrađanima jest subvencioniranje prijevoza putem ZET-a. To je mjera od iznimne važnosti jer osigurava lakšu mobilnost umirovljenika te pridonosi smanjenju njihovih mjesečnih izdataka. Podsjetimo, prošle godine je aktualna gradonačelnička uprava, pod vodstvom Tomislava Tomaševića, odlučila povećati prag dohodka za korištenje besplatnog prijevoza na 560 eura za osobe starije od 65 godina. Takvom odlukom, broj korisnika prava na besplatni pokaz se povećao za više od 20,000 ljudi.

Ovom mjerom, koja omogućava besplatan prijevoz ZET-om osobama iznad 65 godina, bit će obuhvaćen broj građana ekvivalentan populaciji grada Splita, što je otprilike 159,000 ljudi. Gradonačelnik Tomašević istaknuo je zadovoljstvo što je, zahvaljujući poboljšanju financijske situacije grada, moguće proširiti ovu pogodnost na sve starije građane i građanke Zagreba. S time, Zagreb se pridružuje drugim europskim metropolama poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga i Budimpešte, koji već imaju slične mjere za podršku starijim osobama u smislu mobilnosti i financijske uštede.

Osim toga, ova odluka savršeno se uklapa u zeleni plan grada koji ima za cilj jačanje i unapređenje javnog prijevoza. U sklopu tog plana, tijekom gradonačelnikova mandata nabavljeno je 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, a u toku su i natječaji za kupovinu dodatnih autobusa, uključujući i vozila prilagođena osobama s invaliditetom. Planirana je i kupnja 40 novih tramvaja te 100 autobusa koji će koristiti obnovljive izvore energije. Nakon više desetljeća, krenula je i izgradnja novih tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici, a od svibnja će vožnja sljemenskom žičarom biti besplatna za sve Zagrepčane.

Za ostvarivanje prava na besplatan prijevoz potrebno je izvršiti izmjene Odluke o socijalnoj skrbi, koja će biti predstavljena javnosti na savjetovanju do kraja tjedna. Nakon toga, odluka će biti predočena zastupnicima u Gradskoj skupštini, s očekivanjem da stupi na snagu 1. lipnja. Svi zainteresirani sugrađani moći će izvaditi svoj besplatni ZET pokaz počevši od 15. travnja, o čemu će ZET pružiti sve potrebne informacije.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024. sa zagreb.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.