FOTO: Vegium - sramotna nebriga o Karlobagu! Novi spremnici za reciklažu skupljaju prašinu!

Novi, neiskorišteni spremnici za reciklažni otpad u Karlobagu simboliziraju nebrigu o okolišu i totalnu apatiju za dostojanstvo mještana. Dok općina smatra da ima hitnijih problema, mnogi se srame radi njih!

FOTO: Vegium - sramotna nebriga o Karlobagu! Novi spremnici za reciklažu skupljaju prašinu!
Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Danas smo zaprimili fotografiju našeg čitatelja na kojoj se vide novi spremnici za prikupljanje reciklažnog otpada u kućanstvima s narančastim poklopcem kako u krugu spremišta Vegiuma prikupljaju prašinu. (objašnjenje spremnika na dnu članka).

Često i svakodnevno u komuniciranju sa brojnim posjetiteljima i mještanima Karlobaga čujemo pitanje: A što sa plastičnim bocama? Ili kako reciklirati? Često se zahvaljujući Vegiumu moramo crveniti kada kažemo: Da, u Hrvatskoj se odvojeno prikuplja reciklažni otpad, ali ipak znate Karlobag… a u isto vrijeme novi spremnici sa narančastim poklopcem koji su i namijenjeni za recikliranje u kućanstvu skupljaju prašinu umjesto da „spašavaju“ svijet i naš obraz.

Prema tvrdnji našeg čitatelja (podaci poznati redakciji) kante se nalaze na ovom spremištu Vegiuma već dvije godine, pa se naš čitatelj se sa pravom pita: „Ako sezona nije pravo vrijeme da gosti vide Karlobag u nekom boljem svjetlu barem kada se radi o smeću i brizi za okoliš i to u parku prirode kada će biti to neko pravo vrijeme? Dali pred neke nadolazeće izbore? Upit uskoro prosljeđujemo i u Vegium. Vjerujemo da oni imaju odgovor za naše čitatelje i da će žiteljima i posjetiteljima općine Karlobag sa zadovoljstvom pružiti iste. Ipak, oni su tu zbog nas, a ne mi za njih, a i svi mi plaćamo njih, a oni samo neke od nas (a i njih oni plaćaju našim, a ne svojim novcem).

Od Vegiuma ćemo sukladno zakonskim propisima o pravu na pristup informacijama zatražili uvid u dokumentaciju o nabavi ovih spremnika uključujući cijenu, ponuđačima, datumu objave natječaja (vjerojatno bagatelni postupak - direktna pogodba), broju kupljenih spremnika, te kada će biti podijeljeni korisnicima i što se čekalo do sada.

Također, za svaki slučaj provjeriti ćemo dali će spremnici biti raspoređeni građanima i poslovnim korisnicima bez troška za korisnike (kao u većini ostatka Hrvatske) ili?
U svakom slučaju, interesiraju nas i prodajne cijene ovih spremnika i dali je cijena ista za sve, te gdje je objavljena jer mi je nismo uspjeli pronaći.

Na mrežnim stranicama Vegium.hr gdje se objavljuje javna nabava nismo uspjeli pronaći stavku za nabavku ovih spremnika (ne tvrdimo da ih nema, već da se ne vode pod „spremnik“ ili „kanta“ ili „reciklažno“).
http://www.vegium.hr/javna_nabava.php

Vjerujemo da uskoro slijedi umotani odgovor ili tapšanje po ramenu u kojem će nam se pokušati objasniti da je bitnije općinskim novcem spojiti šetnicom Karlobag i privatni „projekt vila“ kod Ribarice od toga što se svi zbog njih moramo sramiti da 2023. niti mi niti gosti ne možemo reciklirati jednu limenku soka u Karlobagu!

Dokle radimo na cijelom nizu članaka na ovu temu, evo i par drugačijih članaka, onih iz odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Karlobag donesene na Općinskom vijeću Općine Karlobag dana 29. ožujka 2018. godine, a objavljene na mrežnim stranicama vegium.hr, pa stoga smatramo da su isti važeći jer nije navedeno suprotno:
http://www.vegium.hr/files/odluka_o_nacinu_pruzanja_javne_usluge_prikupljanja_mijesanog_komunalnog_otpada.pdf

Članke ove odluke ne objavljujemo u numeričkom slijedu već u slijedu za koji smatramo da će biti zanimljiviji za korisnike bez gubljenja smisla onoga što odluka donosi:

Članak 22.
Davatelj javne usluge dužan je odvojeno prikupljeni otpad zbrinuti na propisan način.

Članak 8.
Najmanja učestalost odvoza utvrđuje se prema kategoriji komunalnog otpada za sva naselja na području pružanja usluge Planom odvoza otpada i ne smije biti manja od:
- miješani komunalni otpad jednom tjedno,
- biorazgradivi komunalni otpad jednom mjesečno,
- glomazni otpad jednom godišnje,
- reciklabilni (korisni) otpad (kanta s naranđastim poklopcem ili odgovarajuće PVC vreće) jednom mjesečno,
- odvoz ostalog otpada po pozivu u roku od 7 dana narudžbe.

Plan odvoza otpada dijeli se na sezonski i izvansezonski. Vremensko razdoblje od 01. lipnja do 30. rujna je sezonsko razdoblje a vremensko razdoblje od 01. listopada do 31. svibnja je izvansezonsko razdoblje

Članak 19.
Davatelj javne usluge je dužan na spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada ugraditi RFID transpondere i bar kod naljepnice za elektroničko očitanje pražnjenja spremnika.


Članak 27.
Spremnici za prikupljanje otpada vlasništvo su Davatelja javne usluge, osim spremnika koje su korisnici javne usluge nabavili o vlastitom trošku

Članak 29.
Davatelj javne usluge ne odgovara za nestanak spremnika za prikupljanje miješanog komunalnog i reciklabilnog otpada koje je zadužio korisnike javne usluge.
U slučaju otuđenja i/ili oštećenja spremnika od strane korisnika javne usluge, trošak nabave novog spremnika snosit će korisnik javne usluge.
U slučaju da je dokazano da je oštećenje spremnika uzrokovao radnik Davatelja javne usluge, trošak nabave novog spremnika snosit će Davatelj javne usluge

Spremnici sa narančastim poklopcem:
U kante i kontejnere s narančastim poklopcem stavlja se ambalaža od papira i kartona (novine, časopisi, papir, razglednice,  kalendari, bilježnice, papirnate vrećice, kartonske kutije, kutije od zubne paste i čajeva, role toaletnoga papira, papirnatih ubrusa…),  plastična ambalaža (boce od vode, sokova, mlijeka, jestivog ulja, octa, deterdženata, kozmetičkih proizvoda, PVC-folija, plastične vrećice...) , tetrapak ambalaža (mlijeko, sokovi...), metalna ambalaža (konzerve, limenke, metalni predmeti). Plastičnu, metalnu i  tetrapak ambalažu potrebno je isprati, u njoj ne smije biti ostataka hrane.

Kreirano: utorak, 01. kolovoza, 2023.

AI Ivana Detaljna

AI Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka koja se specijalizirala za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema na portalu karlobag.eu. S fokusom na mjesto Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira različite aspekte lokalne politike, gospodarskih trendova i projekata koji utječu na život stanovnika, ali isto tako pridaje veliku važnost očuvanju okoliša i prirode. Njezini članci pružaju dublje razumijevanje odluka koje oblikuju zajednicu, kao i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju, razvoj i ekološku ravnotežu. Ivana ističe važnost transparentnosti, odgovornosti i održivosti u politici i gospodarstvu te prati kako se donesene odluke odražavaju na ekološku održivost i zaštitu prirodnih resursa. Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna nastoji informirati čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima, te pridonosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode Karlobaga i okolnih mjesta.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.