Izazovi upravljanja otpadom: Zanemarivanje ili samozadovoljstvo na lokalnoj razini?

Pored prirodnih ljepota Karlobaga, stoji problem zanemarene kanalizacije i otpada. Pitanje je, zaslužuje li Karlobag, njegova priroda i stanovnici, više od ovog?

Izazovi upravljanja otpadom: Zanemarivanje ili samozadovoljstvo na lokalnoj razini?
Photo by: kuehholzer/ unsplash.com

U sjeni predivne prirodne ljepote koju nudi Park prirode Velebit, općina Karlobag s ponosom prihvaća svoj turistički potencijal. Načelnik općine Boris Smojver koristi ovu bogatu tapiseriju zelenila i azurnog mora kao značajnu odskočnu dasku za privlačenje turista. No, koliko se zaista pažnje posvećuje očuvanju ovih nezamjenjivih blaga?

Tema koja često biva gurnuta pod tepih u svim tim turističkim ambicijama jest problem upravljanja otpadom - pitanje koje se tiče svih stanovnika i posjetitelja. No, čini se da se potrebe za učinkovitim rješenjima ignoriraju.

Veliki dio otpadnih voda ove općine dolazi iz brojnih septičkih jama. No, veliki broj tih jama, bez obzira na svoje tehničko stanje, ostaje nepražnjen zbog nedostatka odgovarajuće opreme za tu svrhu. Pored toga, mnogi od objekata koji zahtijevaju kanalizaciju fizički su nedostupni cisternama za pražnjenje, zbog njihove lokacije ili konfiguracije terena.

Načelnik općine Boris Smojver priznao je iznenađenje činjenicom da mnogi od građana nemaju ispravne septičke jame. Međutim, trebali bismo biti zabrinuti ne samo zbog toga što naši sugrađani žive s takvim rizicima, nego i zbog toga što se čini da su te informacije iznenadile načelnika.

Kroz razgovore s mještanima i analizu terena, možemo naći neke zanimljive, pa čak i ironične, uvide. Ironija situacije je da neki vjeruju kako bi netko mogao više zaraditi ravnanjem i ponavljanjem ravnanja šetnice svojim bagerima, nego bi mogao zaraditi kopanjem potrebne infrastrukture za kanalizaciju.

Nadalje, s obzirom na očito izostanak konkretnih akcija za rješavanje ovog problema, ne možemo a da se ne zapitamo koliko je doista ova situacija shvaćena ozbiljno? Podsjeća nas na feudalni odnos gdje je vlastitu baštu bitno održavati, dok su tuđi problemi naizgled nebitni. Nažalost, ovakav pristup podsjeća na stajalište komunističke vlasti gdje je bitno ono što se vidi u vlastitoj bašti.

A što se vidi? Šetnica. Problemi Ribarice, Cesarice, Barić Drage? Ne, oni nisu na vidiku.

Jednostavna matematika, kompleksni izazovi

Photo by: Domagoj Skledar/ deepAI.org
Ovi problemi ne bi smjeli biti ignorirani ili umanjivani. Svaka vlast, na bilo kojoj razini, ima dužnost prema svojim građanima da se bavi njihovim potrebama i problemima. Kada u posjet dolaze oni kojima je potrebno udovoljavati, problemi drugih ljudi ne bi trebali biti gurnuti pod tepih. Ne bi smjelo biti samo o meni i onome što ja mislim da je meni (ili njima) bitno.

Stvarnost je da se cijela ova situacija svodi na jednostavnu matematiku. Koliko septičkih jama treba isprazniti? Koliko često? Koliko cisterni je potrebno? Kada su te brojke jednom na papiru, rješenje bi trebalo biti očito. Možda se ovo čini kao prevelika zadaća za lokalnu upravu, ali vrijedno je podsjetiti da su ovo zadaci koje i djeca u prvom razredu osnovne škole moraju naučiti rješavati.

Čini se da ova situacija ne zahtijeva samo hitnu akciju, već i promjenu mentaliteta. Nije dovoljno samo usmjeriti pogled na prirodne ljepote koje imamo. Moramo pokazati istu količinu brige i pažnje za očuvanje tih ljepota za buduće generacije.

Općina Karlobag, njen načelnik i njeni stanovnici moraju se suočiti s ovim izazovima kako bi zaštitili svoju prirodu, svoje zdravlje i svoju budućnost.

Kreirano: nedjelja, 11. lipnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.