Istra kao destinacija održivog turizma tijekom cijele godine | Karlobag.eu

Istra postavlja standarde u održivom turizmu privlačeći goste autentičnim iskustvima izvan glavne sezone. Suradnja lokalne zajednice i inovativni pristupi u promociji obogatili su turističku ponudu regije, čineći je atraktivnom tijekom cijele godine.

Istra kao destinacija održivog turizma tijekom cijele godine | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Istarski poluotok ostvario je značajan uspjeh u transformaciji svoje turističke ponude, postavši primjer održivog turizma u mediteranskom području. Ovaj uspjeh bio je temeljen na inovativnom pristupu koji uključuje razvoj turizma tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci. U sklopu panel-rasprave održane u Bujama, pod nazivom „Kako Istra ima ono što mnogi žele – sezonu izvan sezone“, najavljena je inicijativa za promociju turističke ponude Istre izvan glavne sezone. Ova kampanja usmjerena je na tržišta Njemačke, Nizozemske i Češke i pokrenut će se u ožujku.

Na raspravi su sudjelovali predstavnici iz različitih sektora koji su doprinijeli razvoju turizma u Istri, uključujući Geu Kariž iz Mastercarda, Denisa Ivoševića iz Turističke zajednice Istarske županije, Jadranku Gojtanić iz Maistre te Mladena Draguzeta iz agencije Istra Adventure. Rasprava je obuhvatila teme kao što su održivi razvoj turizma u Istri, rezultati suradnje među ključnim akterima te strategije za unapređenje turističke ponude.

Kampanja za promociju vansezonske ponude temelji se na analizi podataka iz Mastercardovog izvješća Tourism Insights. Izvješće koristi podatke prikupljene putem društvenih mreža, platformi za rezervaciju poput Bookinga i TripAdvisor te transakcijske podatke, kako bi pružilo uvid u ponašanje i preferencije turista prije, tijekom i nakon posjeta. Cilj je dodatno pozicionirati Istru kao destinaciju koja privlači posjetitelje tijekom cijele godine, nudeći jedinstvena i autentična iskustva koja se temelje na lokalnoj kulturi, proizvodima i prirodnim ljepotama.

Analiza ponašanja turista suvremenog doba, temeljena na izvješću Tourism Insights, pruža vrijedne uvide koji omogućuju turističkim organizacijama da razviju efikasnije strategije promocije. Ovi podaci ključni su za optimizaciju marketinških ulaganja i ciljanje oglasa, čime se osigurava da se poruke o destinaciji efektivno dopremaju do ciljane publike. Gea Kariž iz Mastercarda naglasila je važnost ovog alata u razumijevanju želja i potreba turista današnjice, ističući kako pruža detaljan uvid u njihove navike i preferencije. Ovaj pristup omogućava stratešku suradnju s lokalnim turističkim zajednicama poput one u Istri, gdje Mastercard djeluje kao ključni partner u revitalizaciji turizma.

Denis Ivošević, predstavnik Turističke zajednice Istarske županije, ukazao je na značajnu ulogu pametne promocije u poboljšanju života lokalne zajednice i održivosti turističke destinacije. Primjer Istre, koja je uspjela transformirati svoj turizam iz temelja, od regije s brojnim napuštenim selima do vodeće destinacije održivog turizma na Mediteranu, pokazuje koliko dalekosežne promjene su moguće. Razvoj enogastro ponude, kao što su vina, ulja, tartufi i pršut, bio je ključan za revitalizaciju više od 200 sela, potičući povratak stanovništva i otvaranje malih obiteljskih hotela, agroturizama, vinarija i uljara.

Kampanja za promociju Istre kao destinacije koja privlači turiste tijekom cijele godine, posebno izvan glavne turističke sezone, fokusirat će se na bogatu enogastro ponudu te avanturističke i klasične odmore uz more. Cilj je privući posjetitelje u periodima kada Istra otkriva svoje drugačije, možda čak i čarobnije lice, nudeći jedinstvena iskustva daleko od uobičajene gužve ljetnih mjeseci. Ova strategija ne samo da će pomoći u razvoju turizma tijekom cijele godine, već će dodatno doprinijeti održivom razvoju regije, naglašavajući njezine autentične vrijednosti i bogatstvo koje se može doživjeti izvan tradicionalnih turističkih ruta.

Jadranka Gojtanić iz Maistre naglasila je značaj raznolikosti ponude i prilagodbe turističkih paketa kako bi se privukli gosti tijekom cijele godine, a posebno izvan glavne turističke sezone. Istaknula je važnost autentičnih doživljaja koji omogućavaju gostima da istraže i dožive lokalnu kulturu, običaje i tradiciju na jedinstven način. Maistra kao jedan od vodećih hotelskih lanaca u Hrvatskoj teži stvaranju posebnih iskustava koja goste potiču na interakciju s lokalnom zajednicom, poput branja maslina, traganja za tartufima ili druženja s lokalnim proizvođačima vina i ulja. Ovakav pristup ne samo da obogaćuje boravak gostiju, već pruža i veću vrijednost za uloženi novac, nudi mir i personaliziranu uslugu koja se teško može naći tijekom glavne sezone.

Mladen Draguzet, vlasnik agencije Istra Adventure, primjer je uspješnog poduzetnika koji se uspio pozicionirati u segmentu pustolovnog turizma, pružajući usluge tijekom gotovo cijele godine. Njegova agencija ruši predrasude da su avanturistički aranžmani namijenjeni isključivo ljubiteljima adrenalina, nudeći raznolike aktivnosti koje privlače širok spektar gostiju. Draguzetovo iskustvo pokazuje kako gosti često nakon poslovnih putovanja ili team buildinga odluče ponovno posjetiti Istru s obiteljima, u potrazi za relaksirajućim odmorom.

Podršku inicijativi pružio je i Tulio Demetlika, zamjenik istarskog župana Borisa Miletića, otvarajući kampanju i istaknuvši važnost suradnje na različitim razinama za postizanje uspješnih turističkih rezultata. Ova suradnja između Mastercarda i Turističke zajednice Istarske županije nije novost; ona je kontinuirani proces koji je već rezultirao uspješnim kampanjama, poput one prošle godine usmjerene na tržišta Austrije i Švicarske. Analiza podataka iz izvješća Tourism Insights omogućila je razvoj strategija koje su privukle znatnu pažnju ciljanih skupina, pozicionirajući Istru kao privlačnu destinaciju za posjet u predsezoni.

Ova suradnja i strategije temeljene na analizi podataka primjer su kako pametno planiranje i razumijevanje potreba turista mogu doprinijeti razvoju održivog turizma, koji ne samo da privlači posjetitelje tijekom cijele godine, već i potiče gospodarski razvoj lokalne zajednice. Pružanjem jedinstvenih i autentičnih iskustava, Istra se ističe kao destinacija koja nudi mnogo više od klasičnog odmora na plaži, privlačeći goste željne upoznavanja prave esencije mediteranske kulture i načina života.

Kreirano: petak, 23. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.