Nova istraživanja u borbi protiv starenja kože | Karlobag.eu

Znanstvenici s Aston University otkrili su kako starenje kože pod polariziranim laserskim svjetlom izgleda znatno drugačije u odnosu na mladu kožu. Njihovo otkriće otvara put novim, neinvazivnim tehnikama za rano otkrivanje bolesti.

Nova istraživanja u borbi protiv starenja kože | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nedavno provedeno istraživanje na Aston University, pod vodstvom profesora Igora Meglinskog, iznjedrilo je značajna otkrića u vezi s karakteristikama starenja kože. Ispitivanjem kože pod polariziranim laserskim svjetlom, znanstvenici su uočili očite razlike između mlade i stare kože koje bi mogle revolucionarizirati način na koji pristupamo dijagnostici i liječenju različitih kožnih stanja, uključujući rak.

Istraživanje je usredotočeno na analizu slika srednjih prstiju 32 volontera u dobi od 22 do 76 godina kako bi se proučilo starenje kože. Koristeći Monte Carlo metodu, matematičku tehniku ​​razvijenu od strane profesora Meglinskog 2001. godine, istraživači su predstavili efekte cirkulacije svjetlosti unutar ljudske kože. Ova kombinacija vizualnih podataka iz slika i matematičke analize omogućila je detaljan uvid u optičke osobine stare kože.

Otkriće da promjene u raspršenju svjetlosti kod starenja kože uglavnom proizlaze iz promjena teksture kože, povezanih s smanjenjem kolagenskih vlakana u dermalnom sloju, otvara nove mogućnosti za razvoj neinvazivnih, svjetlosnih tehnika za rano otkrivanje kožnih stanja. Ovo bi moglo značajno poboljšati opcije liječenja u ranoj fazi za razne kožne uvjete.

Osim toga, istraživanje pruža temelj za razvoj metoda analize kože koje ne zahtijevaju biopsiju ili kirurgiju, omogućavajući trenutačnu procjenu promjena povezanih sa starenjem. Takav pristup mogao bi se proširiti i na praćenje promjena povezanih s razvojem dijabetesa i drugih stanja.

Istraživanje je provedeno u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta u Ouluu u Finskoj i Sveučilišta u Latviji, dodatno naglašavajući međunarodnu suradnju u borbi protiv kožnih bolesti i stanja povezanih sa starenjem.

Profesor Meglinski ističe: "Naše istraživanje nudi sveobuhvatnu analizu kako starenje utječe na polarizacijska svojstva ljudske kože. To bi mogao biti prvi korak u razvoju neinvazivnih, svjetlosnih tehnika za rano otkrivanje kožnih stanja, uključujući rak, kod starijih osoba."

Ova otkrića ne samo da obogaćuju naše razumijevanje starenja kože već i otvaraju put inovativnim metodama dijagnostike i liječenja, pružajući novu nadu za milijune ljudi širom svijeta suočenih s kožnim bolestima i stanjima povezanima sa starenjem.

Izvor: Aston University

Kreirano: srijeda, 14. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.