Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odaje počast Josipu Joviću, prvom poginulom branitelju Domovinskog rata na Plitvicama | Karlobag.eu

U sjećanje na Josipa Jovića, prvog hrvatskog branitelja poginulog u Domovinskom ratu, predsjednik Zoran Milanović i visoki vojni dužnosnici odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Plitvicama, obilježavajući tako 33. godišnjicu akcije Plitvice.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odaje počast Josipu Joviću, prvom poginulom branitelju Domovinskog rata na Plitvicama | Karlobag.eu
Photo by: Ured predsjednika Republike Hvatske / Filip Glas/ predsjednik.hr

Dana 31. ožujka 2024. godine, u 11:40, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, izvršio je počast Josipu Joviću, obilježavajući 33. obljetnicu događaja na Plitvicama i tragičnog gubitka Josipa Jovića, prvog hrvatskog branitelja koji je izgubio život u Domovinskom ratu. Josip Jović je preminuo na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, postavši simbolom početka i žrtve Domovinskog rata.

Tom prilikom, predsjednik Milanović, uz položeni vijenac i upaljenu svijeću pred spomenikom Josipu Joviću, stajao je rame uz rame s visokim vojnim dužnosnicima i savjetnicima, među kojima su bili general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni generali Ivan Raos, Valentin Skroza i Ivica Kranjčević, te savjetnici Predsjednika Republike, Marijan Mareković i Ivica Olujić. Pored njih, prisutni su bili i ključni sudionici akcije "Plitvice", uključujući Slavka Butorca, zapovjednika ATJ Lučko tijekom akcije, Marka Lukića, tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova i rukovoditelja akcije, te Ljubu Ćesića Rojsa.

Ova obljetnica prisjeća nas na događaje 31. ožujka 1991. godine, kada je hrvatska policija reagirala na nelegalno preuzimanje kontrole nad Nacionalnim parkom Plitvice i blokadu važne državne ceste D1, ključne za povezivanje sjevernih i južnih dijelova zemlje. Rano toga jutra, snage Ministarstva unutarnjih poslova krenule su prema hotelu Jezero, gdje su ih iz zasjede napali pobunjenici. U tom sukobu, koji je trajao nekoliko sati, život je izgubio 22-godišnji Josip Jović, član Jedinice za posebne namjene MUP-a iz Rakitja, dok je devetorica policajaca zadobilo ozljede. Sukob je okončan povlačenjem pobunjeničkih snaga.

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa predsjednik.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.