Prometna agonija u Karlobagu: Općinska nebriga i propuštena prilika za poboljšanje infrastrukture

Promet u Karlobagu suočava se s brojnim problemima zbog nebrige lokalne vlasti, gužvi na Jadranskoj magistrali i zanemarivanja ostalih cesta u općini.

Prometna agonija u Karlobagu: Općinska nebriga i propuštena prilika za poboljšanje infrastrukture
Photo by: Darij Zadnikar/ flickr.com

Karlobag, ovaj predivni primorski gradić, posljednjih godina izgleda kao da je zaboravljen od strane svoje lokalne općinske i županijske vlasti, barem kada je riječ o prometnoj infrastrukturi. Jadranska magistrala, koja prolazi kroz Karlobag i izgrađena je 60-ih godina 20. stoljeća, svake sezone postaje poprište ogromnih prometnih gužvi.


Ljeti, kada turisti hrle u naše krajeve, promet na magistrali postaje noćna mora za sve koji se usude voziti tom rutom. Gužve su neizbježne, a često se čini da nitko ne poduzima ništa kako bi olakšao situaciju. Kako bi se barem malo poboljšala situacija, očekivalo se da će se lokalna vlast angažirati oko rješavanja ovog problema, no čini se da nije tako.


Jedini značajan rad koji je općina napravila u posljednje vrijeme je obnova rive i asfaltiranje nekoliko metara Jadranske magistrale. I to je napravljeno uz financijsku potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je osiguralo 597.000 eura za tu svrhu. No, općina se hvali tim projektom kao da je samostalno postigla nevjerojatan uspjeh. 

Stanje ostalih cesta u općini
Ostatak prometne infrastrukture u općini Karlobag je užasan. Većina lokalnih cesta, koje povezuju naselja i pružaju pristup plažama i drugim turističkim atrakcijama, pune su rupa koje se ne saniraju već godinama. Ovo značajno utječe na sigurnost vozača i putnika, kao i na kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Photo by: Julie Kertesz/ flickr.com
Naravno, u demokratskom društvu, svako ima pravo na svoje mišljenje i s njim se ne moraju svi složiti. No, teško je ne primijetiti da bi više angažmana i ulaganja u prometnu infrastrukturu moglo značajno poboljšati kvalitetu života u Karlobagu i okolici. Umjesto toga, čini se da se vlasti zadovoljavaju minimumom, zadovoljavajući se povremenim financijskim injekcijama koje im omogućuju da se hvale "postignućima" koja ne pružaju stvarna rješenja za dugotrajne probleme.


Turizam je, bez sumnje, glavni pokretač gospodarstva Karlobaga. Stoga je još teže razumjeti zašto se ne ulaže više u poboljšanje prometne infrastrukture koja bi omogućila bolji protok vozila i olakšala pristup turističkim atrakcijama. Možda je vrijeme da se stanovnici Karlobaga i okolice udruže i zatraže veće angažiranje svojih lokalnih vlasti u rješavanju ovih problema.


U međuvremenu, ljudi koji žive i putuju kroz Karlobag prisiljeni su suočavati se s prometnim gužvama, lošim cestama i nebrigu vlasti koja bi trebala raditi na poboljšanju uvjeta života svojih građana. No, kao što je već spomenuto, ovo je samo jedno osobno mišljenje, i ne moraju se svi složiti s njim. Ipak, ostaje pitanje – kada će se nešto stvarno promijeniti?

Kreirano: utorak, 02. svibnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

redakcija

Uredništvo portala Karlobag.eu donosi Vam najnovije vijesti i informacije iz Karlobaga i okolice, bilo da se radi o političkim, gospodarskim, kulturnim ili sportskim temama. Naš cilj je pružiti čitateljima relevantne informacije i promicati transparentnost, poštenje i moralne vrijednosti.