Otkriven novi planet veličine Zemlje oko ultra-hladne patuljaste zvijezde: revolucija u istraživanju egzoplaneta | Karlobag.eu

Astronomi su otkrili novi planet veličine Zemlje koji orbitira ultra-hladnu patuljastu zvijezdu na udaljenosti od samo 55 svjetlosnih godina. Otkriće, koje je rezultat projekta SPECULOOS, moglo bi revolucionirati naše razumijevanje ovih rijetkih i tajanstvenih zvijezda te njihovih potencijalno nastanjivih planeta. | Karlobag.eu

Otkriven novi planet veličine Zemlje oko ultra-hladne patuljaste zvijezde: revolucija u istraživanju egzoplaneta | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ultra-hladne patuljaste zvijezde najmanje su zvijezde u svemiru, slične veličinom Jupiteru, više nego dvostruko hladnije, deset puta manje masivne i stotinu puta manje sjajne od našeg Sunca. Njihov životni vijek je preko stotinu puta duži od životnog vijeka naše zvijezde, i one će biti posljednje zvijezde koje će sjati kada svemir postane hladan i taman. Iako su daleko češće u svemiru od zvijezda sličnih Suncu, ultra-hladne patuljaste zvijezde još uvijek su slabo shvaćene zbog svoje niske svjetlosti. Posebno je malo poznato o njihovim planetima, iako predstavljaju značajan dio planetarne populacije naše galaksije.

U ovom kontekstu, konzorcij SPECULOOS, predvođen Sveučilištem u Liègeu, upravo je najavio otkriće novog planeta veličine Zemlje koji orbitira obližnju ultra-hladnu patuljastu zvijezdu. Egzoplanet SPECULOOS-3 b nalazi se oko 55 svjetlosnih godina od Zemlje (što je vrlo blizu na kozmičkoj skali! Naša galaksija, Mliječna staza, proteže se preko 100.000 svjetlosnih godina). SPECULOOS-3 je tek drugi planetarni sustav otkriven oko ovog tipa zvijezde: "SPECULOOS-3 b je praktički iste veličine kao naš planet," objašnjava astronom Michaël Gillon, prvi autor članka objavljenog u Nature Astronomy. Godina, odnosno orbitiranje oko zvijezde, traje oko 17 sati. Dani i noći, s druge strane, nikada ne bi trebali završiti. Vjerujemo da se planet okreće sinkrono, tako da ista strana, nazvana dnevna strana, uvijek gleda prema zvijezdi, baš kao što Mjesec čini prema Zemlji. S druge strane, noćna strana bila bi zaključana u vječnoj tami.

Projekt SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), koji je inicirao i vodio astronom Michaël Gillon, posebno je osmišljen za traženje egzoplaneta oko najbližih ultra-hladnih patuljastih zvijezda. Te zvijezde su raspršene po nebu, pa ih je potrebno promatrati jednu po jednu, tijekom nekoliko tjedana, kako bi se imala dobra šansa za otkrivanje tranzitirajućih planeta," nastavlja istraživač. To zahtijeva posvećenu mrežu profesionalnih robotskih teleskopa." Ovo je koncept iza SPECULOOS-a, koji zajednički vode sveučilišta u Liègeu, Cambridgeu, Birminghamu, Bernu, MIT-u i ETH Zürichu.

"Dizajnirali smo SPECULOOS posebno za promatranje obližnjih ultra-hladnih patuljastih zvijezda u potrazi za stjenovitim planetima koji su pogodni za detaljne studije," komentira Laetitia Delrez, astronomkinja sa Sveučilišta u Liègeu. 2017. godine, naš SPECULOOS prototip koristeći TRAPPIST teleskop otkrio je poznati TRAPPIST-1 sustav sastavljen od sedam planeta veličine Zemlje, uključujući nekoliko potencijalno nastanjivih. To je bio izvrstan početak!

Zvijezda SPECULOOS-3 više je nego dvostruko hladnija od našeg Sunca, s prosječnom temperaturom od oko 2600°C. Zbog svoje vrlo kratke orbite, planet prima gotovo šesnaest puta više energije po sekundi nego Zemlja od Sunca i stoga je doslovno bombardiran visokenergetskim zračenjem. "U takvom okruženju, prisutnost atmosfere oko planeta je vrlo malo vjerojatna," kaže Julien de Wit, bivši student Sveučilišta u Liègeu, profesor na MIT-u i su-direktor SPECULOOS Sjeverne Opservatorije i njenog teleskopa Artemis, koji je su-razvijen od strane Sveučilišta u Liègeu i MIT-a, a koji je ključan za ovo otkriće. Činjenica da ovaj planet nema atmosferu mogla bi biti plus u nekoliko aspekata. Na primjer, mogla bi nam omogućiti da naučimo mnogo o ultra-hladnim patuljastim zvijezdama, što će zauzvrat omogućiti detaljnije studije njihovih potencijalno nastanjivih planeta.

SPECULOOS-3 b pokazuje se kao izvrstan cilj za svemirski teleskop JWST, koji će biti lansiran 2021. godine, čiji će podaci revolucionirati našu viziju svemira. "S JWST-om bismo mogli čak proučavati mineralogiju površine planeta!" oduševljeno kaže Elsa Ducrot, bivša istraživačica sa Sveučilišta u Liègeu koja sada radi u Pariškoj opservatoriji.

"Ovo otkriće pokazuje sposobnost naše SPECULOOS-Sjeverne opservatorije da otkrije egzoplanete veličine Zemlje pogodne za detaljna istraživanja. A ovo je tek početak! Zahvaljujući financijskoj podršci Valonske regije i Sveučilišta u Liègeu, dva nova teleskopa, Orion i Apollo, uskoro će se pridružiti Artemisu na platou vulkana Teide na Tenerifima, kako bi ubrzali potragu za ovim fascinantnim planetima," zaključuje Michaël Gillon.

Izvor: La Faculté des Sciences de l'Université de Liège

Kreirano: petak, 17. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.