Umjetna inteligencija povećava šanse za zapošljavanje i veće plaće za diplomante u velikoj britaniji | Karlobag.eu

Novo istraživanje otkriva da britanski diplomanti s iskustvom u umjetnoj inteligenciji imaju značajno veće šanse za dobivanje razgovora za posao i više plaće. rezultati pokazuju jasnu prednost AI znanja, osobito u velikim tvrtkama koje cijene tehnološke vještine.

Umjetna inteligencija povećava šanse za zapošljavanje i veće plaće za diplomante u velikoj britaniji | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Oxford Economic Papers otkriva kako britanski poslodavci znatno češće nude razgovore za posao i više plaće diplomantima s iskustvom u umjetnoj inteligenciji (AI). 

Istraživači s Anglia Ruskin University (ARU) proveli su eksperiment slanjem životopisa za radna mjesta od 21-godišnjih britanskih kandidata s diplomom 2:1. Neki od kandidata su posjedovali AI znanja, studirajući modul 'AI u poslovanju', što je navedeno u njihovom popratnom pismu.

Dva uspoređena muška kandidata, jedan s AI znanjem i drugi bez, poslali su prijave, što je rezultiralo s ukupno 1.360 prijava od muških kandidata na 680 tvrtki. Ukupno 1.316 sličnih prijava od ženskih kandidata poslano je na 658 tvrtki.

Muški kandidati s AI znanjem primili su poziv na intervju u 54% slučajeva, dok su kandidati bez AI znanja pozvani u 28% slučajeva. Ženski kandidati s AI znanjem primili su poziv na intervju u 50% slučajeva, dok su kandidati bez AI znanja primili poziv u 32% slučajeva.

U velikim tvrtkama, kandidati s AI znanjem imali su 36 postotnih bodova veću vjerojatnost biti pozvani na intervju nego u malim i srednjim tvrtkama. Muški kandidati s AI kvalifikacijama bili su na popisu za radna mjesta koja nude plaće koje su, u prosjeku, 12% veće nego za muške kandidate bez AI znanja, dok su ženski kandidati s AI kvalifikacijama bili pozvani na intervjue za radna mjesta koja nude plaće koje su, u prosjeku, 13% veće nego bez AI znanja.

Glavni autor studije, profesor Nick Drydakis, profesor ekonomije na Anglia Ruskin University (ARU), izjavio je:

"U Velikoj Britaniji, AI uzrokuje dramatične promjene u radnoj snazi, a tvrtke moraju odgovoriti na te zahtjeve poboljšanjem svojih radnih snaga kroz povećanje razine AI vještina. Naša studija jasno pokazuje da poslodavci cijene AI znanje i vještine među kandidatima za posao. Oni kandidati s AI znanjem znatno su češće pozivani na intervjue i imali su pristup bolje plaćenim poslovima. Kandidati s AI znanjem mogu posjedovati znanje, vještine i sposobnosti vezane za analizu podataka, donošenje odluka temeljenih na podacima, kreativnost, inovacije i učinkovitu komunikaciju, među ostalim faktorima. Te vještine mogu unaprijediti poslovne operacije, čineći ih učinkovitijima i potencijalno doprinoseći povećanoj produktivnosti unutar tvrtke. Veće tvrtke posebno su cijenile AI znanje, vjerojatno zato što prolaze kroz više AI-baziranih strukturnih tehnoloških transformacija i imaju veću sposobnost za inovacije."

Istraživanje je provedeno kako bi se analizirala trenutna situacija na tržištu rada u vezi s AI vještinama i kako te vještine utječu na zapošljavanje i plaće kandidata. Rezultati pokazuju jasnu prednost za kandidate s AI kvalifikacijama, naglašavajući važnost prilagodbe obrazovnih programa i profesionalnih razvoja kako bi se zadovoljile potrebe modernog tržišta rada. Uz sve veći fokus na digitalizaciju i tehnološki napredak, ova studija pruža korisne uvide za poslodavce, edukatore i kreatore politika.

Ova istraživanja ukazuju na potrebu kontinuiranog ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje za AI, što bi moglo imati dugoročne koristi za ekonomiju i konkurentnost na globalnom tržištu. Kandidati s AI znanjem ne samo da donose dodatne vještine u tvrtku, već također pomažu u unapređenju poslovnih procesa i stvaranju inovativnih rješenja koja mogu potaknuti rast i uspjeh tvrtke.

Istraživanje ARU-a daje važan doprinos razumijevanju dinamike tržišta rada i naglašava ključnu ulogu AI u budućem razvoju radne snage. Kako se tehnologija nastavlja razvijati, važno je da i radna snaga evoluira s njom, čineći AI vještine sve relevantnijima i traženijima u različitim industrijama.

Poslodavci, edukatori i kreatori politika trebali bi uzeti u obzir ove nalaze pri planiranju budućih strategija za obrazovanje i zapošljavanje, kako bi se osiguralo da radna snaga bude spremna za izazove i prilike koje donosi digitalno doba.

Izvor: Anglia Ruskin University

Kreirano: utorak, 14. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.