Sudjelovanje ministrice Nikoline Brnjac na simpoziju u St. Gallenu o održivom turizmu i globalnim izazovima | Karlobag.eu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac govorila je na St. Gallen Simpoziju o izazovima i strategijama održivog turizma. Simpozij je okupio globalne stručnjake i predstavnike vlada, raspravljajući o ključnim pitanjima poput prekomjernog turizma i utjecaja klimatskih promjena na turizam.

Sudjelovanje ministrice Nikoline Brnjac na simpoziju u St. Gallenu o održivom turizmu i globalnim izazovima | Karlobag.eu
Photo by: mint.gov.hr/ mint.gov.hr

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, iznijela je svoje viđenje na 53. St. Gallen Simpoziju, fokusiranom na globalne izazove resursnog nedostatka, okupljajući pritom vodeće stručnjake i predstavnike iz cijelog svijeta. Na panelu nazvanom „Odgovorno i održivo? Vodič u budućnost turizma“, Brnjac je obradila teme izazova s kojima se suočava turistički sektor te strategija koje su ključne za njegovu dugoročnu održivost.

„Prije izbijanja pandemije, turizam je bio jedan od vodećih globalnih izvoznih sektora, ključan za zapošljavanje milijuna ljudi širom svijeta. Nakon pandemijskog udara, nužno je bilo ne samo oporaviti se, već i osigurati stabilnost industrije kako bi se izdržali budući izazovi. Europa se, primjerice, suočava s fenomenom prekomjernog turizma, što zahtijeva razvijanje specifičnih strategija prilagodbe. Pored toga, promjene klime i sigurnosna pitanja dodatno utječu na turistički sektor. U Hrvatskoj težimo ostvarivanju ravnoteže, što je temeljni princip našeg modela održivog turizma. Ta ravnoteža između ekonomskog prosperiteta, zaštite prirode i društvene dobrobiti je ključna“, istaknula je ministrica Brnjac.

„O važnosti održivosti ne možemo raspravljati bez uvažavanja dobrobiti lokalnog stanovništva. Problemi kao što su velik broj turista, opterećenje infrastrukture te ugrožavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti, zajedno s utjecajem na prirodne resurse, bili su u fokusu prilikom kreiranja naše Strategije razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030. godine. Također, novim Zakonom o turizmu postavili smo temelje za bolje upravljanje turizmom, temeljeno na mjerljivim i pouzdanim podacima“, pojasnila je ministrica Brnjac.

Dodala je kako je Hrvatska već međunarodno priznata kao lider u održivom turizmu, što potvrđuje i nedavno uspostavljena inicijativa Svjetske turističke organizacije za otvaranje prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

„Ovaj centar će biti ključan za ostvarivanje naših strateških ciljeva u održivom turizmu, pružajući temeljita istraživanja i analize koje su neophodne za unaprjeđenje sektora. Uz već etablirane reforme u upravljanju turizmom, Centar će dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske kao globalnog lidera u oblikovanju turističkih politika“, istaknula je ministrica.

Simpozij u St. Gallenu, koji se godinama ističe kao jedan od ključnih globalnih foruma za razmjenu mišljenja i ideja, okuplja vodeće figure iz svijeta politike, gospodarstva i akademske zajednice. Ovogodišnje izdanje pod temom „Suočavanje s nedostatkom resursa“ ugostilo je brojne međunarodne dužnosnike i stručnjake, uključujući ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petra Szijjarta, ministra rada Singapura Tan See Lenga, predsjednika Vlade Lihtenštajna Daniela Risch, bivšeg predsjednika Latvije Egilsa Levitsa te izvršne direktore Lufthanse i Coca-Cole.

Kreirano: petak, 03. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.