Posjet francuske delegacije Akademije zračnih i svemirskih snaga Hrvatskom vojnom učilištu i centru za obuku | Karlobag.eu

elegacija Akademije zračnih i svemirskih snaga Francuske predvođena brigadirom Anthonyjem Telleom boravila je u Hrvatskoj s ciljem istraživanja mogućnosti proširenja suradnje. Posjet uključuje Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Centar za obuku "Rudolf Perešin", naglašavajući razmjenu kadeta i obrazovne programe.

Posjet francuske delegacije Akademije zračnih i svemirskih snaga Hrvatskom vojnom učilištu i centru za obuku | Karlobag.eu
Photo by: HVU/ morh.gov hr

Delegacija Akademije zračnih i svemirskih snaga Francuske na čelu s brigadirom Anthonyjem Telleom nedavno je boravila u Hrvatskoj, posjećujući Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Centar za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" 26. i 27. ožujka 2024. Cilj ovog posjeta bio je istraživanje mogućnosti za proširenje suradnje između Hrvatske i Francuske, posebice u pogledu razmjene kadeta i zajedničkih obrazovnih programa.

Tijekom posjeta, koji je bio dio bilateralne suradnje između dviju zemalja, vođeni su razgovori o različitim aspektima suradnje, uključujući razmjenu kadeta između Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Francuskih zračnih i svemirskih snaga, te suradnju između obrazovnih centara dviju država zaduženih za obuku zračnog osoblja.

Prvi dan posjeta bio je fokusiran na Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman", gdje je francusko izaslanstvo imalo priliku upoznati se s misijom i ulogom Učilišta u obrazovanju članova Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i s vojno-obrazovnim programima koje ono nudi. Razgovori su obuhvatili i suradnju s Veleučilištem obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman".

Sastanku na Hrvatskom vojnom učilištu predsjedao je dekan brigadir Andrija Kozina, uz prisustvo voditeljice Međunarodne suradnje Nina Tomić Šmit, brigadira Gorana Huljeva, zapovjednika Centra za obuku HRZ-a brigadira Željka Harapina, predstavnika zapovjedništva HRZ-a brigadira Ivicu Mandušića, te članova Fakulteta prometnih znanosti i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Drugi dan posjeta uključio je obilazak Sveučilišta u Zadru, Arheološkog muzeja u Zadru, te vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gdje su gosti iz Francuske imali priliku upoznati se s organizacijom i aktivnostima Centra za obuku "Rudolf Perešin".

Brigadir Željko Harapin, zapovjednik Centra, istaknuo je važnost centra u obuci osoblja za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naglašavajući pritom uspješnu suradnju s Sveučilištem u Zadru.

Prezentacije o strukturi, zadaćama, kao i o mogućnostima koje obrazovni programi nudi, potaknule su raspravu o budućoj suradnji. Razgovori su pokazali više prilika za suradnju na različitim programima, posebno onima koji se odnose na obrazovanje i obuku zračnog osoblja, što otvara put za razmjenu kadeta i studenata te suradnju na drugim relevantnim programima.

Kreirano: nedjelja, 31. ožujka, 2024. sa morh.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.