Aktualne informacije o statusu osobnih iskaznica u Republici Hrvatskoj i važnost pravovremenog obnavljanja | Karlobag.eu

Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano ažurira podatke o važećim osobnim iskaznicama, što je ključno za održavanje točnosti Registra birača. Građani su pozvani na zamjenu isteklih iskaznica kako bi se izbjegle gužve i osigurala valjanost dokumenata.

Aktualne informacije o statusu osobnih iskaznica u Republici Hrvatskoj i važnost pravovremenog obnavljanja | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ministarstvo unutarnjih poslova, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, kontinuirano razmjenjuje podatke s Ministarstvom pravosuđa i uprave, koje je odgovorno za održavanje Registra birača prema odredbama članka 14. Zakona o registru birača. Razmjena podataka odnosi se na informacije o važećim osobnim iskaznicama punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Prema članku 1. Zakona o osobnoj iskaznici, osobna iskaznica služi kao dokaz o prebivalištu u Republici Hrvatskoj, dok članak 5. istog zakona nalaže građanima obvezu zamjene osobne iskaznice u roku od 15 dana nakon promjene prebivališta. U slučaju neispunjenja ove obveze, službene evidencije nakon isteka zakonskog roka automatski mijenjaju status osobne iskaznice u "nevažeću", čak i ako je fizički još uvijek kod građanina i izgleda kao važeća. Statistike pokazuju da u Hrvatskoj postoji 1194 punoljetnih osoba s nevažećim osobnim iskaznicama iz ovog razloga, pri čemu se 581 nalazi na području Grada Zagreba. Ovaj broj uključuje građane čije su iskaznice postale nevažeće na navedeni način.

Tijekom epidemije COVID-19, uvažavajući okolnosti, produženi su rokovi važenja osobnih iskaznica kako bi se olakšalo građanima. Nakon popuštanja mjera, građani su putem medija i drugih kanala bili pozvani na zamjenu isteklih osobnih iskaznica kako bi se izbjegle gužve koje su očekivane nakon završetka epidemije. Unatoč tim mjerama, velik broj nevažećih osobnih iskaznica ostao je nezamijenjen.

Prema članku 14. stavku 5. Zakona o osobnoj iskaznici, ako građanin ne preuzme izdanu osobnu iskaznicu unutar 90 dana od isteka rokova za preuzimanje, koja iznosi 30 dana za standardni postupak, 10 dana za ubrzani postupak i 3 radna dana za žurni postupak, osobna iskaznica automatski se poništava. Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje novih osobnih iskaznica, kao i za preuzimanje iskaznica čiji su rokovi za preuzimanje istekli tijekom epidemije, bio je prvotno postavljen do 13.06.2023. godine. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova produžilo je ovaj rok do 13.09.2023. kako bi se građanima omogućilo dodatno vrijeme za preuzimanje svojih osobnih iskaznica.

Dodatno, 2023. godine izdano je ukupno 1 159 630 osobnih iskaznica, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne godine. Nakon zatvaranja Registra birača 6. travnja 2024., zaprimljeno je ukupno 28.341 zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, od čega se 23.691 odnosilo na punoljetne hrvatske državljane. Od navedenog broja, 1.251 osobna iskaznica bila je uručena i važeća, ali nisu bile evidentirane kao takve na dan zatvaranja Registra birača.

Kreirano: srijeda, 17. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.