Ekološka katastrofa u Velebitskom kanalu 2024: Hrvatska borba za očuvanje prirode | Karlobag.eu

Dok se Hrvatskom puku serviraju "kruh i igre" pokušava se prikriti potencijalna 'ekološka katastrofa' u Velebitskom kanalu. Planovi za nove ribogojilišne kaveze s pravom izazivaju strah među stanovnicima. Provjeravamo pozadinske informacije i utjecaj na lokalnu zajednicu.

Ekološka katastrofa u Velebitskom kanalu 2024: Hrvatska borba za očuvanje prirode | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ovo je trebala biti samo kraća vijest o trenutnim "tihim" natječajima u kojima Crno vrilo i Velgium prodaju ukupno 19 osobnih vozila autobusa, kamiona, radnih strojeva. Tema je trebala naglasiti nelogične i nagle odluke iz kojih bi se moglo zaključiti kako je već poprilično zavladala panika u općini i s njima povezanim trgovačkim društvima. Panično se prikrivaju tragovi, pokušava se ušutkati nekadašnje partnere kojima se omogućuje da dođu do dijelova samo njima potrebnih parcela zemljišta po bagatelnim cijenama u Božićnoj rasprodaji ili nabavu davno potrebnog 'Fekalca' da se prikrije dotadašnja nemogućnost općine da pruži osnovne higijenske uvjete građanima, dok su se sredstva istovremeno trošila na projekte podizanja 'lika i djela' nezaslužnih pojedinaca i zbog tuđe materijalne dobiti, ali protiv našeg zdravlja.
Dolazak inspektorata nikome nije ugodan, ali vjerujemo i da oni koji svoj posao rade pošteno i predano sigurno nemaju razloga za zabrinutost. Stoga ne vidimo razlog za toliko naglih i nepromišljenih odluka. Nezdrava atmosfera u kojoj se suradnici boje tko to tamo pjeva, a tko će tek zapjevati, ne može biti niti ugodna niti produktivna. U ovakvim nastupima pred mikrofonom cilj nije skrenuti pozornost na sebe, već istu prebaciti na suradnike.

Kavezi oko Karlobaga?
Ekološka katastrofa?

Ali nakon što smo uvidjeli da su kolege već počele objavljivati dio materijala oko postavljanja novih kaveza za uzgoj ribe u Velebitskom kanalu, vrijeme je da i mi započnemo s našim objavama na kojima surađujemo s brojnim institucijama i građanima koji su stavili javni interes ispred osobnog interesa.

Dok se ove godine Hrvatskom puku Karlobaga, na iznenađenje mnogih, pružilo puno više 'kruha i igara' nego inače, mnogi su pomislili da se radi samo o predizbornom trošenju našeg novca, ali ipak radilo se o nečemu sasvim drugom. Kada se zagrebe malo više ispod površine, između ostalog, ispliva i dokument Ličko-senjske županije naziva „PLAN UPRAVLJANJA POMORSKIM DOBROM NA PODRUČJU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE OD 2024. DO 2028. GODINE
U tom dokumentu, stavka 2, članak 2, izrekom se navodi:
II. PLANIRANE AKTIVNOSTI NA POMORSKOM DOBRU I PRIORITET NJIHOVE REALIZACIJE
Članak 2.
U petogodišnjem razdoblju, u cilju unaprjeđenja, zaštite i gospodarske valorizacije pomorskog dobra planirano je osobitu pažnju posvetiti sljedećim aktivnostima:
1. Izrada Prijedloga granica pomorskog dobra i njihova provedba
2. Davanje koncesija na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje i posebnu upotrebu
Ove koncesije se odnose prvenstveno na ribogojilišta (opaska autora).

Kako se u ovom poslu okvirno radi o više desetaka milijuna eura, mi smatramo da je naša dužnost pratiti tko i za čiji račun vrši radnje povezane s ovom po mnogima 'ekološkom katastrofom' u Velebitskom kanalu. Odnosno, da li netko možda osobne interese stavlja ispred budućnosti jednog velikog dijela Hrvatske.

Trenutno se na području općine Karlobag i grada Senja "planira" davanje u koncesiju 4 dodatne pozicije kaveza za marikulturu. Ovakvi kavezi obično dovode do devastiranja obale sa njima potrebnom infrastrukturom. Iako će službeno kavezi biti u skladu s 300 m udaljenosti od obale u NP Velebit, to ne umanjuje moguće posljedice na morski životinjski svijet. Pojedine lokacije 'posebne namjene' gotovo su u samom središtu pojedinih turističkih naselja u našoj općini i na žalost, mislimo da će se mnogi uskoro šokirati s velikim idejama, malih vođa. Trenutno s našim partnerima vršimo dodatne provjere pozicija ovih kaveza koje smo dobili od naših izvora, te ukoliko se pokažu vjerodostojni, iste ćemo uskoro i ekskluzivno objaviti.

Završni dio cijele ove priče započeo je 2020. godine, ali krenimo redom.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (KLASA: UP/I-351-03/20-09/319 URBROJ: 517-03-1-1-21-12, Zagreb, 22. veljače 2021.)
Tvrtki ADRIATIC FARMING d.o.o. za ribogojilište u Lukovom Šugarju odobrena je citiramo: „Izmjena zahvata planirana je na način da je predviđeno povećanje kapaciteta s 1000 t/godišnje na 1699 t/godišnje, umjesto 10 kaveza promjera 22 i 28 m, te dubina od 18 i 30 m postavit će se 16 kaveza promjera 20 i 40 m, ukupne dubine oko 30 i 50 m, a umjesto 10 autonomnih hranilica planirana je jedna automatizirana barža za hranjenje.“
Kao jedan od razloga za prihvaćanje povećanja ribogojilišta u tom rješenju navedeno je: „Općina Karlobag dostavila je Mišljenje (KLASA: 351- 03/20-01/02; URBROJ: 2125/05-21-03 od 8. veljače 2021. godine) u kojem navodi da zahvat neće imati negativan utjecaj“.
Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Neposredno prije ove odluke Ministarstva i za vrijeme iste, bitno je navesti da je gospodin Boris Smojver:
- član Upravnog vijeća Nacionalnog parka Velebit (odlukom ministra Zaštite okoliša od 23.04.2020.)
- donačelnik općine Karlobag
- predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Tramuntana (LAGUR/FLAG Tramuntana), koja se, kako sami navode na svojim internetskim stranicama, bavi citiramo: 'Pripremom i provedbom Lokalne razvojne strategije u ribarstvu'

Zanimljiva je i činjenica da na engleskoj verziji stranica Nacionalnog parka Velebit gospodin Smojver i dalje se navodi kao član Upravnog vijeća. Druga zanimljiva činjenica je da se supruga gospodina Borisa u dva navrata zapošljava u Nacionalnom parku Velebit, prvi puta 30-03-2020.g odnosno 24 dana prije stupanja na dužnost g. Smojvera u upravnom viječu te ustanove, na određeno kao zamjena, a drugi puta nakon što je ponovno bila u mogućnosti započeti radni odnos, a na njezinu sreću upravo u tom trenutku i to nakon brojnih godina čekanja NP Velebit otvara, da parafraziramo gospodina Smojvera: 'izmišljeno' novo radno mjesto kao stvoreno za njezine kvalifikacije. Ovo radno mjesto se pravda otvaranjem novih sadržaja unutar parka.
Ovom prilikom moramo se zahvaliti g. Mariu Šabanu, direktoru NP Velebit, na pruženim informacijama i odgovorima na naša pitanja. Gospodin Šaban svojim stavom se izdvojio iz stereotipa 'zatvorenih' vrata pri traženju informacija.

Također, 2024. godine, sada već pred skoro službeno objavljivanje već poznatih lokacija novih kaveza za ribogojilišta, bitno je navesti da je trenutno g. Boris Smojver:
- načelnik općine Karlobag (ujedno i jedan od najbolje plaćenih načelnika svih oblika lokalne uprave u Hrvatskoj)
- predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Tramuntana (LAGUR/FLAG Tramuntana)

Odnosno, g. Smojver sada je u poziciji da može još više utjecati na ono što su davne 2011. godine kroz 'Studiju opravdanosti davanja koncesija na pomorskom dobru za marikulturu, na području Velebitskog kanala, u Ličko-senjskoj županiji' željeli provesti, a dio navodimo niže.

Citiramo:
U sljedećim naseljima se nalaze luke ili dio obale koji bi se mogli koristiti za logističku podršku potencijalnim uzgajalištima smještenim u Velebitskom kanalu:
8. Cesarica
U Cesarici je moguć pristup samo manjih dostavnih vozila i ne postoji obala koja bi se mogla koristiti za podršku većem uzgajalištu. Ova luka bi se mogla koristiti za podršku manjem uzgajalištu ili za prijevoz radnika za veće uzgajalište smješteno u blizini.
9. Karlobag
U Karlobagu se nalazi manipulativna obala uz koju mogu pristajati veći brodovi i do koje je moguć pristup vozilima svih veličina. Određeni problemi bi se mogli pojaviti u špici turističke sezone zbog gužvi i otežanog pristupa teretnim vozilima. Prostornim planom Ličko-senjske županije u Karlobagu je planirana ribarska luka i nalazi se na popisu mjesta za iskrcaj ribarskih plovila duljine veće od 15 m.
10. Uvala Porat - Lukovo Šugarje
U Lukovom Šugarju se nalazi manipulativna obala uz koju mogu pristajati veći brodovi i moguć je pristup vozilima svih veličina (Slika 7.). Planira se za korištenje kao industrijska luka otvorenog tipa. U blizini luke nalaze se zapušteni bivši vojni objekti koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za sortiranje, skladištenje, preradu ribe i sl. Trenutno pristanište koristi tvrtka JADRAN-RIBA d.o.o. kao logističku bazu za podršku uzgajalištu pastrva smještenom u blizini. Ova luka je idealna za korištenje kao manipulativna obala za podršku i ostalim uzgajalištima koja bi bila smještena u blizini.

Tablica 13. Prijedlog lokacija, vrsta morskih organizama pogodnih za uzgoj na pojedinoj lokaciji, dozvoljene količine uzgoja i udaljenosti od morske obale
2. Općina Karlobag:
Ispred uvala (izvan ZOP-a 300m):
- Črnika
- Duboka uvala
- Kalić
- Marasovka
- Mošćina
- Pečci
- Šikić Draga
- Vela i Mala
U uvali (unutar ZOP-a):
- Pečci

Preporučujemo pročitati i članak kolega sa morski.hr sa vrlo sličnom temom, članak možete pročitati na ovom linku.

Na niže prikazanoj slici možete pogledati izvod iz prostornog plana Ličko-senjske županije, sa označenim potencijalnim lokacijama u trenutku donošenja plana (Izvor: licko-senjska.hr).

Photo by: screenshot/ screenshot

Kreirano: nedjelja, 14. siječnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.