Izmjene zakona o strancima za bolju integraciju radne snage | Karlobag.eu

U Hrvatskoj su predstavljene nove izmjene Zakona o strancima koje ciljaju na poboljšanje uvjeta za strane radnike i olakšavanje njihove integracije. S promjenama koje uključuju fleksibilniju promjenu poslodavaca, produljenje dozvola i obvezu primjerenog smještaja, Hrvatska stvara privlačnije okruženje za međunarodnu radnu snagu.

Izmjene zakona o strancima za bolju integraciju radne snage | Karlobag.eu
Photo by: mup.gov.hr/ mup.gov.hr

Na konferenciji za medije održanoj 28. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u glavnom gradu, predstavljene su nove izmjene i dopune Zakona o strancima. Ove promjene, koje su sada dostupne za javno savjetovanje, imaju za cilj daljnje unapređenje pravnog okvira u skladu s potrebama i izazovima koje Republika Hrvatska trenutno susreće u kontekstu međunarodne integracije i privlačenja strane radne snage.

Na predstavljanju su sudjelovali visoki dužnosnici vlade, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, dr. sc. Davora Božinovića te ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marina Piletića. Također, na konferenciji su bili prisutni i predstavnici raznih institucija koji su aktivno sudjelovali u razradi izmjena zakona, poput državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željke Josić, Krešimira Severa iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, te Irene Weber, glavne direktorice Hrvatske udruge poslodavaca, uz podršku svojih suradnika i predstavnika sindikata.

Ministar Božinović je naglasio značajnu ulogu ovih izmjena u kontekstu povećanja broja izdanih dozvola za boravak i rad strancima, što ukazuje na sve veću integraciju Hrvatske u međunarodnu zajednicu demografskih država. Ovo ne samo da potiče gospodarski rast i poboljšava životni standard u zemlji, već Hrvatsku čini i privlačnijim mjestom za život i rad ljudi iz različitih dijelova svijeta.

„Odgovorili smo na izazove kroz niz organizacijskih prilagodbi, digitalizaciju i poboljšanje poslovnih procesa, čime smo osigurali učinkovito upravljanje ovim procesom. S obzirom na to da potreba za radnom snagom premašuje broj dostupnih radnika, posebice u sektorima kao što su graditeljstvo, industrija, promet, turizam i ugostiteljstvo, sve je veći trend zapošljavanja strane radne snage, uključujući radnike iz zemalja izvan Europske unije“, objasnio je Božinović.

Povećanje broja izdanih dozvola za boravak i rad u siječnju 2024. godine, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, za impresivnih 61%, jasno ukazuje na rastuću potrebu za stranom radnom snagom. Naime, u siječnju ove godine izdano je 14 219 dozvola, što je znatno više u odnosu na 8805 dozvola izdanih u siječnju 2023. godine.

S obzirom na to, Ministarstvo unutarnjih poslova je, na dan 31. siječnja 2024., registriralo ukupno 96 086 državljana trećih zemalja s važećom dozvolom za boravak i rad, što dodatno potvrđuje značaj i utjecaj promjena na tržište rada u Hrvatskoj.

Ciljevi donošenja izmjena i dopuna Zakona o strancima usmjereni su na usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije

, s posebnim naglaskom na „EU plavu kartu“ za visoko kvalificirane radnike iz trećih zemalja. Ovim se želi olakšati privlačenje visoko kvalificirane radne snage, čime se unapređuje gospodarski razvoj i konkurentnost Hrvatske na međunarodnom tržištu. Posebna novost je produženje valjanosti „Plave karte“ s 24 na 48 mjeseci, kao i omogućavanje izdavanja iste osobama s bogatim radnim iskustvom u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT), čime se priznaje važnost praktičnih vještina pored formalnog obrazovanja.

Nastavak na temu fleksibilnijeg pristupa zapošljavanju stranih radnika donosi dodatna poboljšanja u regulaciji uvjeta rada, čime se olakšava promjena poslodavaca za visokokvalificiranu radnu snagu. Osim toga, ministar Božinović je detaljno objasnio usklađenost s europskim direktivama, posebno istaknuvši Direktivu o sezonskim radnicima. Promjenom ove direktive, sezonskim radnicima omogućit će se dobivanje dozvola za rad do devet mjeseci, što je produljenje u odnosu na prethodnih šest mjeseci. Ova promjena ima za cilj bolje odgovoriti na fluktuacije u potražnji za sezonskim radnicima, omogućavajući time veću fleksibilnost i prilagodljivost potrebama tržišta rada.

Ciljevi uvedenih izmjena su višestruki i usmjereni su na stvaranje učinkovitijeg, fleksibilnijeg i transparentnijeg sustava zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj. Pored poboljšanja uvjeta zapošljavanja, izmjene teže i smanjenju administrativnih prepreka kako za poslodavce, tako i za strane radnike, ali i za državnu upravu. Kroz ove izmjene, posebna pažnja posvećena je zadržavanju visokokvalificirane radne snage, dugotrajno zaposlenih radnika, članova obitelji hrvatskih državljana, hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, čime se želi olakšati njihova integracija i doprinos hrvatskom društvu i gospodarstvu.

Ministar Piletić je naglasio važnost jasnog i transparentnog sustava koji će osigurati kvalitetnu radnu snagu na domaćem tržištu te smanjiti administrativno opterećenje, ističući pritom i cilj bolje integracije stranaca koji već borave u Hrvatskoj. Ovakvim pristupom, Vlada Republike Hrvatske stremi ka stvaranju inkluzivnijeg društva koje će biti otvoreno za doprinos i raznolikost koju strani radnici mogu donijeti.

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, istaknula je kako su izmjene Zakona o strancima rezultat dobrog socijalnog djelovanja i rane uključenosti svih relevantnih dionika u proces izmjene zakona. Pozitivno je ocijenila produljenje dozvola za boravak i rad koje će, prema njezinim riječima, znatno smanjiti administrativno i financijsko opterećenje poslodavaca, kao i Ministarstva unutarnjih poslova, čime se postiže značajan napredak u pravcu pojednostavljenja i ubrzanja procesa zapošljavanja stranih radnika.

Jedna od značajnih novina koje uvode izmjene jest i uvođenje instrumenta zadužnice za osiguranje povratka stranih radnika. Ovaj mehanizam namijenjen je poslodavcima koji zapošljavaju radnike iz zemalja s viznim sustavom, pružajući dodatnu sigurnost u slučaju odustajanja od zapošljavanja. Također, nova regulativa predviđa i period do 60 dana tijekom važenja dozvole u kojem strani radnici mogu tražiti novog poslodavca bez potrebe za ponavljanjem cijelog procesa dobivan

Uvođenjem novih pravila koja se odnose na obvezu poslodavaca da osiguraju primjeren smještaj za strane radnike, Vlada Republike Hrvatske poduzima konkretne korake ka poboljšanju uvjeta rada i života stranih radnika u zemlji. Ova mjera, koju je najavio ministar Božinović, predstavlja značajan napredak u zaštiti prava radnika, jer će izdavanje dozvola za boravak i rad biti uvjetovano dostavom dokaza o primjerenom smještaju. Pravilnik, koji će zajednički donijeti Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljno će regulirati standarde smještaja, dok će za provedbu kontrole biti zadužen Državni inspektorat RH. Ova inicijativa ne samo da potiče poslodavce na odgovorno postupanje prema svojim radnicima, već i osigurava da se prava stranih radnika adekvatno štite i promiču.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, istaknuo je značaj uvođenja tečajeva hrvatskog jezika za strane radnike kao korak prema njihovoj boljoj integraciji u hrvatsko društvo. Osim što olakšava svakodnevnu komunikaciju, ova mjera pridonosi i dubljem razumijevanju hrvatske kulture i tradicije, čime se stranim radnicima omogućava lakše prilagođavanje i osjećaj pripadnosti zajednici.

Što se tiče hrvatskog iseljeništva, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, naglasila je važnost jačanja veza s hrvatskim iseljenicima i poticanja njihova povratka. Kroz izmjene Zakona o strancima, olakšava se reguliranje privremenog boravka hrvatskim iseljenicima i njihovim obiteljima, što je konkretan korak prema jačanju dijaspore i njezinoj integraciji u hrvatsko društvo.

Osim toga, povećanje roka za izdavanje privremenog boravka digitalnim nomadima s 12 na 18 mjeseci odražava prilagodbu Hrvatske novim radnim trendovima i potrebi za privlačenjem visokokvalificirane radne snage koja svoj posao može obavljati odasvud. Također, olakšavanje stjecanja stalnog boravka za strance koji su završili studij u Hrvatskoj i dopuštanje brzog spajanja obitelji su mjere koje potiču zadržavanje talenata i podupiru obiteljske vrijednosti.

Ministar Božinović je u zaključku naglasio da te izmjene predstavljaju značajan korak prema uspostavi sustava koji će biti usklađen s najvišim europskim standardima. Time se želi osigurati da Hrvatska postane privlačna destinacija ne samo za rad, već i za život stranih radnika, čime se doprinosi jačanju gospodarstva i društva u cjelini. Ove izmjene zakona stoga predstavljaju važan korak prema ostvarivanju tog cilja, nudeći jasne i transparentne uvjete za sve strane, te istodobno štiteći i promičući prava stranih radnika u Republici Hrvatskoj.

Kreirano: četvrtak, 29. veljače, 2024. sa mup.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.