Karlobag i Zagreb usporedivi su primjer velikih riječi, malih djela, velikih promašaja i malih uspjeha | Karlobag.eu

Smetlište u Zagrebu i nova ribogojilišta u Karlobagu predstavljaju ekološke "bombe" koje potiču na analizu ponavljajućih grešaka u lokalnoj upravi Karlobaga, a koje odražavaju širi problem nedostatka profesionalnosti i odgovornosti. Uspoređujemo ih s sličnim problemima u Zagrebu, ističući nezadovoljstvo građana i kritike upućene lokalnim čelnicima, te opravdani strah od lokalne politike u manjim zajednicama.

Karlobag i Zagreb usporedivi su primjer velikih riječi, malih djela, velikih promašaja i malih uspjeha | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Slučaj fekalac - još jedna u nizu promjena natječaja
Iako smo se nedavno nadali da će se u našoj sredini dogoditi nešto pozitivno, izgleda da smo se prevarili. Ovaj put, nova "nadamo se slučajna" greška u natječaju manifestira se kao "tipfeler" i to u dijelu natječaja koji je za ponuditelje često i najbitniji.
Evo citata naručitelja o izmjeni natječaja od 18.12.2023:
IX . IZMJENE DOKUMENTACIJE O NABAVI
U 2. izmjenama Dokumentacije o nabavi u točki 54. ROK, NAČIN I UVJETI PLAĆANJA je pogreškom bila definirana otkupna vrijednost objekta leasinga po isteku Ugovora na 50,00 EUR, dok je u troškovniku stojala stvarna otkupna vrijednost objekta leasinga 2.200,00 EUR.
Čak i u ispravci same ispravke, ispravka nije točna (stojala). Prije nego što nas optužite da "tražimo dlaku u jajetu", upravo ovakva nezainteresiranost i nebriga stvara razliku između uspješnog privatnog poduzetnika i neuspješnog javnog službenika. Zaista smo iznenađeni trudom i odgovornošću kojom se odgovorni "trude" obavljati svoj posao u skladu s primanjima i poštovanjem prema poslodavcu, odnosno nama koji plaćamo poreze i omogućavamo im da nonšalantno "onako usput" obavljaju svoj, realno, ne previše zahtjevan posao.
Načelnik općine Karlobag, gospodin Boris Smojver, jedan je od najbolje plaćenih načelnika svih jedinica lokalne uprave u Hrvatskoj.

neMožemo vs. neĆemo
Nakon nedavne nesreće na Jakuševcu, odlagalištu otpada u Zagrebu, gdje je jedan radnik tragično izgubio ruku, građani su izrazili nezadovoljstvo prema gradonačelniku Tomaševiću riječima: "Prvi korak je tvoja ostavka. Dosta je više cirkusa! Skupljanje političkih bodova na ovakvim situacijama je nevjerojatno. Kako ćeš voditi grad? Ne možeš ni kućni savjet voditi."

S obzirom na ozbiljnost gotovo svih natječaja i mnogih drugih aktivnosti lokalne uprave Karlobaga, kao i trgovačkih društava vezanih uz Karlobag, situacija sve više podsjeća na Zagreb i njihove također amaterske i neuspješne pokušaje upravljanja lokalnom upravom. "Od najčišćeg grada u Europi do Smradograda u nekoliko koraka" - ovako se izražavaju "dežurni kritičari" van Lijepe naše, ismijavajući naš glavni grad. 
Nama u Karlobagu trenutno se ismijava samo cijela Hrvatska.

U svijetu postoji valjan razlog zašto u uspješnim demokracijama za dužnosničke pozicije, koje plaćaju porezni obveznici, primarni uvjet je dokazano višegodišnje iskustvo i uspjeh u privatnom sektoru, a ne partijska pripadnost ili sumnjivi fakulteti u životopisu. U manje razvijenim demokracijama poželjan je pojedinac bez radnog iskustva, partijac koji ne može samostalno razmišljati svojom glavom izvan partijskih smjernica.

Brojne su poveznice između upravljanja Zagrebom i Karlobagom, no nažalost, niti jedna nije pozitivna.
Međutim, ono u čemu se Zagreb bitno razlikuje od manjih sredina je odsutnost straha kod građana od mogućih represalija (grado)načelnika prema njima ili njihovim obiteljima. U malim sredinama često vlada strah od lokalne politike zbog njenog utjecaja na svakodnevni život, posebice jer su mnogi zaposleni u lokalnoj upravi ili povezanim društvima.

Postoji ogroman nesrazmjer između odgovornosti i utjecaja nekih čelnika lokalne uprave koji koriste taktiku zastrašivanja. Oni promoviraju ideju da je sve počelo s njima i da će sve završiti bez njih, tvrdeći da su tu radi dobrobiti građana, dok je u stvarnosti bolje samo njima i njihovim nepotrebnim uhljebima u bespotrebnim uredima. Građani, posebno oni iz malih i ekonomski slabih jedinica, financijski ispaštaju podržavajući enormne plaće svojih "odabranika" i njihovih nepotrebnih suradnika. Lokalna uprava uništava gospodarsku aktivnost nelojalnom konkurencijom malim poduzetnicima jer njima ne može nametnuti svoju volju kao što to čini sa svojim zaposlenicima.

Kako se pokazalo u zadnjih par mjeseci Karlobag više nije sposoban ni samostalno organizirati zbrinjavanje otpada, on se sada zbrinjava u gradu Senju (Sv. Jurju), vodovod Karlobaga također pripaja se senjskom trgovačkom društvu "Južni ogranak" protiv kojeg su se već pobunile brojne općine i gradovi ponajviše na otoku Rabu
Nemožemo ne zapitati se koja je onda svrha svih tih radnih mjesta u općini Karlobag i s njom povezanim društvima koja plaćamo? Pogotovo kada se vratimo na početak ovog članka gdje smo probali opisati koliko ozbiljno uposlenici doživljavaju svoj posao, ili kada se prisjetimo da je naš uvaženi načelnik općine g. Boris Smojver, diplomirani ekonomista godinama do intervencije upravno našeg portala u poreznoj kartici navodio da ima veću neto plaću od bruto plaće.
Sljedeće pitanje koje se nameće je zašto trenutne općinske strukture onemogućuju bolja primanja svim svojim uposlenicima koja bi zasigurno imali u jedinici lokalne uprave kojom se upravlja ozbiljno.
Posljednje pitanje koje se nameće je služe li izmišljena radna mjesta u općini Karlobag i društvima pod njenim patronatom samo kao politička poluga za osiguranje glasova i sebično napredovanje u političkoj karijeri pojedinaca?

U sklopu našeg istraživanja, pitamo vas, čitatelje: Koje pozicije čekaju najzaslužnije za ekološko uništavanje općine Karlobag nakon što se objave lokacije novih ribogojilišta u općini Karlobag? Dali i oni imaju spremnu izjavu, da parafraziramo Ivu Sanadera: "Ja sam svoju dionicu odradio!"?
Uskoro objavljujemo prvu u nizu naših reportaža na temu otvaranja novih ribogojilišta u općini Karlobag i ekološkoj katastrofi na račun onih koji su i do sada bili najviše kažnjavani na ovim područjima.

Dokumenti natječaja dostupni su na sljedećem linku:
https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=8334027

Kreirano: utorak, 19. prosinca, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.