Ministar Božinović najavljuje unapređenje nadzora hrvatske granice s novim helikopterima i radarskim sustavima | Karlobag.eu

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, obišao je policijske službenike na granici te najavio daljnje jačanje sigurnosti granice novim helikopterima i radarskim sustavima. S naglaskom na multidisciplinarnom pristupu i suradnji na europskoj razini, cilj je osigurati efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, uz poštivanje humanitarnih načela.

Ministar Božinović najavljuje unapređenje nadzora hrvatske granice s novim helikopterima i radarskim sustavima | Karlobag.eu
Photo by: policija.gov.hr/ mup.gov.hr

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, posjetio je jučer, 12. ožujka 2024., granične prijelaze i susreo se s policijskim službenicima zaduženima za sigurnost državne granice te prevenciju nezakonitih migracija, posebno na području kojim upravlja Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Tijekom posjeta, ministar Božinović izdvojio je kako se Policijska uprava sisačko-moslavačka brine o nadzoru duge granice od 207 km prema Bosni i Hercegovini, naglasivši specifičnosti terena: „Ovdje se nalazimo na granici s Bosnom i Hercegovinom, gdje 144 kilometra predstavljaju vodene površine rijeka, dok preostali dio čine guste šume. Opremljenost policije na svim razinama je ključna za efikasnost u obavljanju njihovih zadaća.“

Posebno je pohvalio trud i posvećenost policijskih službenika koji neprekidno rade na osiguranju granice, ističući da su njihovi napori i uspjesi prepoznati na razini cijele Europe.

Ministar Božinović također je spomenuo nedavno predstavljanje Operativne skupine Zebra, koju predvodi Hrvatska uz sudjelovanje Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Rumunjske i očekivanje pridruživanja dodatnih zemalja, sa ciljem jačanja borbe protiv krijumčarenja migranata. Naglasio je kako Hrvatska doprinosi s više od 35% operativnih informacija Europolu, što ukazuje na visoku razinu uključenosti i efikasnosti.

„Vrlo sam ponosan na sve rezultate jer, iako je ove godine zabilježen porast nezakonitih prelazaka migranata preko BiH za 35,6%, u Hrvatskoj smo uspjeli smanjiti broj nezakonitih ulazaka za gotovo 14% u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Božinović. Ovaj uspjeh pripisuje koordiniranom djelovanju različitih snaga, uključujući zračne i kopnene, te korištenje visokotehnološke opreme nabavljene sredstvima Europske unije, što je omogućilo policiji da pojača svoje kapacitete i efikasnost.

Nastavljajući s poboljšanjem sigurnosti na granicama, Ministarstvo unutarnjih poslova planira implementaciju dodatnih radarskih sustava unutar Policijske uprave sisačko-moslavačke, te nabavku dva nova helikoptera marke Bell, namijenjenih ne samo za operacije civilne zaštite već i za potporu u humanitarnim aktivnostima. Ova vozila bi trebala biti dostupna tijekom ove godine, kako je najavio ministar Božinović, pružajući dodatnu podršku u situacijama koje uključuju prelazak migranata preko granice.

Ministar Božinović je naglasio važnost kontinuiranog unapređenja kako ljudskih tako i tehničkih resursa te organizacije taktike postupanja u svjetlu izazova s kojima se suočavaju Hrvatska i druge članice Europske unije. Do danas, hrvatska policija uspješno je uhitila više od 500 osoba uključenih u krijumčarenje migranata, pokazujući visoku razinu efikasnosti i sposobnost odgovora na sigurnosne izazove.

Učinkovit odgovor na sigurnosne izazove zahtijeva i multidisciplinarni pristup, u kojem ključnu ulogu igraju suradnja i koordinacija između različitih ministarstava i agencija. Kao primjer ove suradnje, ministar je istaknuo izgradnju 30 km novih cesta u području policijske uprave, uz sudjelovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih cesta, županijskih cesta te Hrvatskih voda, što je dodatno doprinijelo efikasnosti operacija na granici.

Zaključujući svoj posjet Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, ministar Božinović iskazao je zahvalnost svim rukovoditeljima, pilotima i policajcima koji danonoćno djeluju kako bi osigurali visoku razinu sigurnosti hrvatskih granica, čime Hrvatska ostaje jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Europi, već i šire.

Tijekom prezentacije, Anđelko Vrđuka, voditelj Službe za granicu Policijske uprave sisačko-moslavačke, detaljno je opisao trenutno stanje migracija unutar svoje nadležnosti te učinkovitost korištenja stacionarnih sustava za nadzor granica. Njegov izlaganje dodatno je potvrdilo visok stupanj pripravnosti i profesionalnosti granične policije u suočavanju s izazovima vezanim uz migracije.

Najavljeni su daljnji razvojni koraci unutar Policijske uprave sisačko-moslavačke, uključujući uvođenje novih radarskih sustava i nabavku dva helikoptera tipa Bell, namijenjena ne samo za operacije civilne zaštite već i za podršku u humanitarnim akcijama, uključujući one vezane uz migracijske tokove. Kako je naglasio ministar Božinović, ovi resursi doprinijet će boljem odgovoru na različite izazove, uključujući i problematiku nezakonitih migracija.

Ministar je istaknuo važnost kontinuiranog jačanja kako ljudskih tako i tehničkih kapaciteta za suočavanje s izazovima migracija, koje predstavljaju trajni izazov ne samo za Hrvatsku već i za cijelu Europsku uniju. U tom kontekstu, napomenuo je i impresivne rezultate hrvatske policije u borbi protiv krijumčarenja migranata, s više od 500 uhićenih krijumčara u tekućoj godini.

Projekti izgradnje infrastrukture, uključujući 30 km novih cesta, pokazali su se kao važan doprinos učinkovitijem nadzoru granice, uz značajan doprinos različitih ministarstava i agencija. Ministar je posebno zahvalio svima koji doprinose zaštiti granice, ističući kako su takvi napori učinili Hrvatsku jednom od najsigurnijih zemalja.

Anđelko Vrđuka, voditelj Službe za granicu, predstavio je detalje o migracijskoj situaciji i radu granične policije, naglašavajući izazove s kojima se susreću na terenu, posebice u minski sumnjivim područjima. Napomenuo je i znatan rast broja migranata i uhićenja krijumčara migranata nakon što je Hrvatska postala dio Schengena, što je dodatno povećalo izazove s kojima se susreću policijske snage.

Uspjesi u borbi protiv krijumčarenja migranata rezultat su kombinacije visokotehnološke opreme, uključujući helikoptere, dronove, termovizijske sustave, i stručnosti te posvećenosti policijskih službenika. Vrđuka je istaknuo da su ovi napori doveli do stabilne situacije na terenu, zahvaljujući visokoj sposobnosti reakcije i multidisciplinarnom pristupu.

Predstavljanje sposobnosti policijskih snaga zaključeno je demonstracijom nadzora granice iz zraka, koristeći helikopter Agusta AW 139, čime je još jednom potvrđena predanost i sposobnost hrvatske policije u osiguravanju granica i borbi protiv krijumčarenja migranata.

Kreirano: srijeda, 13. ožujka, 2024. sa policija.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.