Novi stadion u Maksimiru i izgradnja crkava u Zagrebu | Karlobag.eu

Rješavanjem dugotrajnog imovinsko-pravnog spora između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba, otvoreni su putovi za izgradnju novog stadiona u Maksimiru i deset crkava u Zagrebu, čime se unapređuje infrastruktura grada i zajednice.

Novi stadion u Maksimiru i izgradnja crkava u Zagrebu | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Sklapanjem sporazuma između vladinih tijela, Zagrebačke nadbiskupije i uprave Grada Zagreba postignuto je rješenje dugotrajnog imovinskog spora, omogućavajući tako početak radova na izgradnji novog stadiona u Maksimiru. Premijer Andrej Plenković istaknuo je značaj ovog događaja, naglasivši korist koja proizlazi ne samo za sport i lokalnu zajednicu u Zagrebu nego i za Zagrebačku nadbiskupiju te njezine vjernike. Plenković je posebno naglasio ulogu Vlade u pokretanju i koordinaciji ovog procesa, podcrtavajući njen doprinos u pružanju zasluženog priznanja hrvatskim nogometašima i nacionalnoj reprezentaciji koja je u posljednjih pet godina postigla zapažene uspjehe, osvojivši tri medalje.

U prostorijama Banskog dvora obavljeno je potpisivanje Sporazuma o razumijevanju i podršci za projekt rekonstrukcije 'Gradskog stadiona Maksimir', kao i za projekte izgradnje ili obnove objekata Katoličke Crkve na deset lokacija unutar grada Zagreba. Ovaj važan dokument potpisali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Premijer Plenković, obraćajući se prisutnima, istaknuo je kako potpisivanjem ovog sporazuma dolazi do rješenja jednog od dugotrajnih problema koji je kočio razvojne projekte u gradu, posebno onaj vezan uz izgradnju novog stadiona u Maksimiru, koji bi trebao odražavati dostojanstvo i sportsku strast Zagreba, njegovih stanovnika te cijele Hrvatske. "Ovaj dan stoga smatramo povijesnim, ne samo u kontekstu razvoja sportske infrastrukture, već i u promicanju zajedničkih vrijednosti i suradnje među ključnim institucijama", dodao je Plenković, naglašavajući optimističnu budućnost koja očekuje Maksimir, GNK Dinamo, hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te širu sportsku zajednicu.
 
Premijer Andrej Plenković podsjetio je na povijesni kontekst problema, navodeći kako su korijeni spora sežu sve do 1945. godine kada je imovina pripadajuća Zagrebačkoj nadbiskupiji prešla u ruke tadašnjeg režima Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Izrazio je zahvalnost monsinjoru Draženu Kutleši, predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije, gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, kao i članovima Vlade za njihov trud i predanost u pronalasku zadovoljavajućeg rješenja ovog dugotrajnog spora, koje će u konačnici koristiti svima.

Detaljno je objasnio dogovor koji je postignut za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, prema kojem Zagrebačka nadbiskupija odustaje od već podnesenih zahtjeva za povratom imovine. Kao kompenzaciju, nadbiskupiji se dodjeljuje deset lokacija unutar grada Zagreba. Te lokacije bit će ili otkupljene od privatnih vlasnika ili zamijenjene za druge parcele u vlasništvu Grada Zagreba. Ove će lokacije biti namijenjene izgradnji crkava i drugih objekata potrebnih Katoličkoj crkvi, čime se zadovoljavaju potrebe vjerske zajednice u onim dijelovima grada gdje takvi objekti trenutno nedostaju.

Plenković je ponovio važnost ovog sporazuma ne samo za sport i nogomet, već i za grad Zagreb, Zagrebačku nadbiskupiju te vjersku zajednicu. Naglasio je kako je ovaj proces, koji je Vlada inicirala i koordinirala, usmjeren na pružanje priznanja i podrške hrvatskim nogometašima i nacionalnoj reprezentaciji, s obzirom na njihove izvanredne uspjehe u posljednjih pet godina, uključujući osvajanje triju medalja na međunarodnim natjecanjima.

Premijer je istaknuo uspješnu suradnju između Zagrebačke nadbiskupije, središnje vlasti i lokalne samouprave kao primjer efikasnog modela rada u interesu općeg dobra, naglašavajući kako je sada pravo vrijeme da se krene u realizaciju projekta izgradnje novog stadiona. Izrazio je nadu da će, do sljedećeg Svjetskog prvenstva, Zagreb biti domaćin jednom modernom nogometnom stadionu koji će odražavati sportsku strast i ambicije grada te cijele nacije.
 
Premijer Republike Hrvatske još je jednom istaknuo povijesnu važnost ovog događaja, naglašavajući kontinuiranu podršku Vlade hrvatskom sportu. S tim u vezi, premijer je najavio planove Vlade da pruži podršku ne samo u Zagrebu, već i u obnovi stadiona Poljud, uz napomenu da se podrška neće ograničiti samo na te projekte, već će se nastaviti i prema drugim gradovima poput Rijeke, Osijeka, Varaždina i ostalih sportskih centara diljem zemlje.

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, podvlačeći kako će se u naredne dvije godine stvoriti uvjeti za izgradnju ili obnovu deset crkava i drugih katoličkih objekata u Zagrebu. Nadbiskup Kutleša naglasio je namjeru da se na tim lokacijama razviju ne samo vjerski objekti, već i prateći sadržaji poput vrtića, što će dodatno obogatiti zajednicu. Istaknuo je kako je sada na Vladi i Gradu Zagrebu odgovornost da omoguće realizaciju ovih planova u zadanom roku.

S druge strane, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je rješavanje dugogodišnjeg spora bilo moguće zahvaljujući konstruktivnoj suradnji između svih uključenih strana, što je, po njegovim riječima, dokaz da je moguće prevladati i najkompleksnije izazove. Gradonačelnik je najavio da će u skorom roku biti dovršena studija izvodljivosti koja će omogućiti definiranje komercijalnih sadržaja koji će pratiti izgradnju novog stadiona. Nakon toga, planirano je raspisivanje javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja te, u konačnici, javnog natječaja za odabir privatnog investitora koji će preuzeti realizaciju projekta izgradnje stadiona.

Ovime je jasno postavljena vizija za budućnost koja uključuje ne samo razvoj sportske infrastrukture, već i poboljšanje kvalitete života kroz izgradnju crkava i pratećih objekata, dokazavajući da je suradnjom i posvećenošću moguće ostvariti velike projekte u korist cijele zajednice.

Kreirano: srijeda, 21. veljače, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.