Novo ruho starog problema: Neuspjela inkluzivnost obnove plaže u Karlobagu

Karlobaška plaža, renovirana uz pompozanu medijsku pažnju, pokazuje zapravo nemaran odnos prema osobama s invaliditetom, najugroženijim i najnemoćnijim sugrađanima i gostima. Posveta pristupačnosti na plaži postaje tek lažna slika kada se pogledaju stvarni uvjeti.

Novo ruho starog problema: Neuspjela inkluzivnost obnove plaže u Karlobagu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Obnova plaže u Karlobagu, koja je obuhvatila investiciju od malo manje od 240 tisuća eura kao i postavljanje hvale vrijednog aqualift – rješenja za ulazak u more invalida i slabije pokretnih osoba, trebala je predstavljati novu eru pristupačnosti i inkluzivnosti u našem Karlobagu. Ova obnova, financirana isključivo našim sredstvima, a ne sredstvima koje je netko na bilo kojoj razini stvorio, kako se možda želi prikazati, trebala je služiti svima nama. Njen glavni cilj bio je pružiti korist svim našim sugrađanima i posjetiteljima, bez obzira na njihovu dob, te omogućiti pristup plaži osobama s invaliditetom i drugim manje pokretnim osobama.

Međutim, moramo se zapitati - koliko su naše lokalne vlasti uistinu posvećene ovoj ideji pristupačnosti i inkluzivnosti Karlobaga osobama s invaliditetom i drugim manje pokretnim osobama koja se već danima provlači kroz medije?

Pored prilagođenog ulaza na novouređenu plažu nalaze se brojna parkirna mjesta, no niti jedno od njih nije namijenjeno za osobe s invaliditetom. Najbliži parking za invalide nalazi se na drugom kutu parkinga, možda ne najdaljem kutu, ali ipak nepropisnom kutu. Ova činjenica pokazuje nedostatak osnovnog razumijevanja potreba osoba s invaliditetom, kao i nedostatak pridržavanja stručnih i zakonskih smjernica.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Nažalost, ovo nije jedini problem s kojim se suočavaju osobe s invaliditetom u Karlobagu. Postojeći parking za osobe s invaliditetom (6 mjesta) na parkingu ispod crkve Sv. Karla kao i na parkingu u centru (2 mjesta), nije u skladu sa Pravilnikom o osiguravanju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Prema članku 38. ovog pravilnika, parkirna mjesta moraju biti smještena što je moguće bliže pristupačnom ulazu u građevinu.
Naprotiv ovog pravilnika, svih šest parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom na parkingu pored obnovljene plaže smješteno je što je moguće dalje od ulaza na parking i svih objekata u samom Karlobagu. Uz to, ne postoji niti jedan pješački prijelaz kojim bi osobe u invalidskim kolicima mogle sigurno stići do centra bez da minimalno 2 puta prelaze magistralu i…! Ili su možda dva parking mjesta u za invalide u centru dovoljna za posjet svih onih koji žele posjetiti mjesto, a spadaju u skupine čija se inkluzivnost spominje?

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Primjerice, ako netko u invalidskim kolicima želi posjetiti zgradu općine sa parkinga pored crkve Sv. Karla, nakon što parkira auto na najudaljenijem parkingu ovog dijela parkirališta mora riskirati život prelazeći magistralu ne samo jednom, već minimalno dva puta bez pješačkog prijelaza kako bi došao do tog prvog pješačkog prijelaza. Čak i kad stignu do zgrade općine, ne mogu ući čak ni u prizemlje, a kamoli na prvi ili drugi kat.

Kada se naše lokalne vlasti pokušavaju prikazati kao promicatelji inkluzivnosti i pristupačnosti, kroz ovakve postupke marginaliziraju i smiju se u lice cijelim skupinama stanovništva i posjetitelja koji trebaju djela, a ne floskule i samopromocije. Smisao riječi u ovom slučaju blijedi.

Kako možemo vjerovati da će se stvari popraviti, kada se čini da su naši najosjetljiviji sugrađani tretirani kao naknadna misao, umjesto kao prioritet? Kako možemo vjerovati da su naše vlasti posvećene inkluzivnosti, kada činjenice pokazuju upravo suprotno?

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Karlobaška plaža, koja je bila predmet toliko medijske pažnje, trebala je biti simbol napretka našeg mjesta. Umjesto toga, postala je simbol nemara, nepristojnosti i nepravičnosti prema najranjivijim skupinama.
U ovom trenutku, kada razmišljamo o tome što želimo da naše mjesto predstavlja, moramo zahtijevati više od naših lokalnih vlasti. Moramo zahtijevati da naša zajednica bude zaista inkluzivna i
pristupačna svima. I moramo to zahtijevati sada.
===
Kao nastavak ove priče, očekujemo da će nadležna tijela lokalne vlasti reagirati na ove banalne propuste i riješiti ih u najkraćem mogućem roku, bez potrebe za velikom medijskom pompom i bez povrijeđenog ega.

Uskoro ćemo objaviti obimne fotogalerije koje su povezane s ovom temom, a također ćemo uskoro uputili upit općini kako bismo dobili informacije o ukupnom broju parkirnih mjesta na pojedinim parkiralištima i provjerili dali su ispoštovani uvjeti od minimalno 5% parkirnih mjesta za invalide. Naši suradnici sa terena su već dostavili brojke, ali želimo još jednom provjeriti da li je dobrobit općine na prvom mjestu u svijesti naših uposlenika u lokalnoj upravi, bez obzira na njihov ego.

Kreirano: ponedjeljak, 03. srpnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.