Predsjednik Milanović ističe važnost priznavanja uloge Hrvata u Bosni i Hercegovini i doprinos HVO-u | Karlobag.eu

Govoreći na obljetnici osnutka Hrvatskog vijeća obrane, predsjednik Zoran Milanović istaknuo je doprinos HVO-a u obrani i izgradnji hrvatske države te potrebu za jačanjem prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naglasio je ulogu hrvatskih snaga u Daytonskom sporazumu i pozvao na jedinstvo u zagovaranju pravednog tretmana.

Predsjednik Milanović ističe važnost priznavanja uloge Hrvata u Bosni i Hercegovini i doprinos HVO-u | Karlobag.eu
Photo by: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan/ predsjednik.hr

U povodu trideset druge godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Zoran Milanović, sudjelovao je na ceremoniji u Kninu gdje je odlikovao četiri brigade Hrvatskog vijeća obrane. Predsjednik Milanović izrazio je čast što može dodijeliti odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog za pokazano herojstvo pripadnicima 102. brigade HVO Odžak, 108. brigade HVO Ravne Brčko, 111. XP brigade HVO Žepće i 115. brigade Zrinski HVO. Istaknuo je kako je svaki pojedinac među odlikovanima zaslužan za obranu Hrvatske te da su njihovi napori bili ključni u preokretanju tijeka događaja u korist domovine.

Predsjednik Milanović naglasio je važnost obrane Hrvatske na područjima Kupresa i Livna, što je doprinijelo obrani Dalmacije, ističući da njegove izjave ne nose nikakvu želju za teritorijalnim pretenzijama prema Bosni i Hercegovini, državi triju konstitutivnih naroda. U svom govoru, Milanović je podsjetio na doprinos pripadnika Hrvatskog vijeća obrane ne samo u obrani Bosne i Hercegovine, već i Hrvatske, upućujući riječi ponosa za njihovu ulogu tijekom rata. Osvrnuo se i na optužbe koje su se nadvijale nad mnogima od njih, istaknuvši kako je prošlo trideset godina, a nitko nije formalno optužen ili osuđen, te je pozvao na prestanak prebacivanja krivice i provociranja, naglašavajući časno provedeno ratno vrijeme od strane ovih pojedinaca.

Predsjednik je izrazio ponos na sve pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, naglasivši kako, tri desetljeća nakon rata, ne samo da ne postoji niti jedan razlog za sram prema ovim ljudima, već je potrebno istaknuti ponos na njihov doprinos i žrtvu za domovinu. Svojim riječima, Milanović je istaknuo važnost priznanja i poštovanja prema onima koji su se borili za slobodu Hrvatske, podcrtavajući njihovu neupitnu ulogu u obrani i osiguranju neovisnosti zemlje.

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, naglasio je u svojem govoru važnost prepoznavanja i borbe za prava Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, upućujući na izazove s kojima se suočavaju kao konstitutivni narod unutar te zemlje. Pritom je istaknuo kako, unatoč članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, postoji neodvojiva obveza prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini čija su prava sustavno zanemarivana. Predsjednik je pozvao na veću solidarnost, odlučnost i, kako je rekao, drskost u zahtjevima za poštovanjem tih prava, posebno istaknuvši simboliku izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao pitanje nacionalnog ponosa i integriteta.

U svom obraćanju, Milanović je posebno osvrnuo na položaj generala Ljube Ćesića Rojsa i drugih hrvatskih vojnih dužnosnika koji se nalaze na listi sankcija američkog ministarstva financija. Naglasio je nepravdu takve kategorizacije, uspoređujući situaciju s onom generala Gotovine, Markača i Ademija, te upitao razloge zbog kojih su označeni kao podržavatelji "separatističke i zločinačke tvorevine Herceg-Bosne". Predsjednik je naglasio kako je organizacija Herceg-Bosne bila nužna za opstanak Hrvata u regiji, izražavajući nezadovoljstvo što se ona i danas smatra zločinačkom od strane međunarodnih partnera.

Milanović je istaknuo kako je dužnost hrvatske države, njezine diplomacije i politike da isprave ovu povijesnu nepravdu i osiguraju da doprinos Hrvata u Bosni i Hercegovini bude priznat i poštovan. Naglasio je potrebu za redefiniranjem narativa i osiguranjem da se uloga Hrvata u obrani i očuvanju svojih prava pravedno vrednuje. Ove riječi odražavaju predsjednikovu predanost ne samo zaštiti interesa Hrvata unutar granica Republike Hrvatske, već i onih koji žive izvan njezinih granica, posebno u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Milanović svojim je govorom poslao snažnu poruku o potrebi za priznavanjem i zaštitom prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, naglašavajući važnost nacionalnog jedinstva i solidarnosti u borbi za pravednost i poštovanje. Svojim riječima podcrtava ključnu ulogu hrvatske države u zagovaranju i obrani interesa svojih građana, ne samo unutar vlastitih granica, već i na međunarodnoj sceni.

Predsjednik Zoran Milanović je u svom govoru naglasio ključnu ulogu Hrvatske vojske i brigada Hrvatskog vijeća obrane u oslobađanju teritorija Bosne i Hercegovine, ističući njihov doprinos u ostvarivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Milanović je podsjetio na to kako su upravo hrvatske snage, uz minimalnu zračnu potporu, bile presudne u deblokadi Sarajeva i prisiljavanju na primirje, što je ultimativno dovelo do pregovora u Daytonu. Predsjednik je istaknuo da su ovi povijesni događaji temelj na kojem Hrvatska danas stoji, potcrtavajući potrebu za priznavanjem uloge Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

U svom govoru, Milanović je također naglasio kako je neophodno da hrvatska politika ostane ujedinjena u zagovaranju pravednog tretmana i poštovanja doprinosa Hrvatske, s obzirom na to da su sadašnje okolnosti i položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni znatno jači nego prije trideset godina. Posebno je istaknuo članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kao temelj za zaštitu nacionalnih interesa, ali i kao platformu za izgradnju pozitivnih odnosa sa susjedima.

Zaključujući svoje obraćanje, predsjednik Milanović uputio je riječi zahvale pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, ističući njihovu nezamjenjivu ulogu u obrani i izgradnji hrvatske države. Milanović je naglasio kako je samostalna i suverena Hrvatska rezultat njihove borbe i žrtve, pružajući priznanje za njihov doprinos ostvarivanju slobode i neovisnosti.

Predsjednikova posjeta Kninu i polaganje vijenca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 bili su simboličan gest poštovanja prema hrvatskim braniteljima, a poseban savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković, bio je uz predsjednika u tom činu odavanja počasti. Ovi događaji odražavaju kontinuiranu predanost i poštovanje koje hrvatska država iskazuje svojim braniteljima, potvrđujući važnost sjećanja na njihovu žrtvu i doprinos.

Kreirano: nedjelja, 07. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.