Predsjednik Zoran Milanović naglasio važnost mora u identitetu Hrvatske tijekom otvaranja centra u Milni na Braču | Karlobag.eu

U posjetu Milni na otoku Braču, predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je hrvatski identitet neodvojiv od mora. Otvaranje Interpretacijskog centra maritimne povijesti prilika je da se osvijetli ribarska tradicija otoka i cijele Hrvatske. Milanović je također govorio o značaju samoinicijative i ponosa zajednice u iskorištavanju europskih fondova.

Predsjednik Zoran Milanović naglasio važnost mora u identitetu Hrvatske tijekom otvaranja centra u Milni na Braču | Karlobag.eu
Photo by: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas/ predsjednik.hr

Tijekom posjeta Milni na otoku Braču, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je mišljenje o važnosti mora u definiranju hrvatskog identiteta, ističući poseban odnos Hrvata prema morskoj baštini. Predsjednikova izjava dana je u kontekstu otvaranja Interpretacijskog centra maritimne povijesti u Milni, koji je posvećen prikazu raskošne ribarske tradicije ovog dijela otoka, kao i cijelog Brača. S naglaskom na povijesnu vezu Hrvatske s morem, posebno kroz primjere maritimnih republika poput Dubrovnika, Milanović je naglasio jedinstvenost Hrvatske u slavenskom kontekstu.

Predsjednik je, osim toga, istaknuo važnost iskorištavanja sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, čime je priznao napore građana Milne u ostvarivanju projekta Centra. Istaknuo je kako bi trebali osjećati ponos ne samo zbog europskih sredstava već i zbog vlastitog doprinosa i tradicije koja nije plod vanjskog utjecaja, već domaćeg znanja i discipline.

Milanović je također naglasio potrebu za osobnim inicijativama i planovima među građanima, kritizirajući pristup koji se oslanja isključivo na strategije formirane na višim razinama. Poruka je bila jasna: građani trebaju preuzeti odgovornost i djelovati prema vlastitim vizijama, stvarajući tako bolju budućnost izravno iz svoje zajednice.

Posebno je dotaknuo temu iseljavanja stanovnika Brača, ističući iznimne uspjehe koje su postigli diljem svijeta. Svojim riječima, predsjednik Milanović je naglasio kako su Bračani, unatoč brojčanoj malenosti, ostavili neizbrisiv trag u svjetskoj povijesti, kulturi i politici, pokazujući snagu i utjecaj koji premašuju njihovu numeričku veličinu.

Na ceremoniji su, osim predsjednika, sudjelovali i lokalni dužnosnici, uključujući načelnika Općine Milne Frane Lozića. Margarita Šima, autorica koncepta Interpretacijskog centra, predstavila je ciljeve i sadržaje novootvorenog centra, naglasivši kako će centar biti mjesto za očuvanje i izložbu lokalne maritimne i ribarske baštine. Uz nju, događaju su prisustvovali i visoki dužnosnici iz Ureda predsjednika, pokazujući podršku projektu koji odražava bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Milne i otoka Brača.

Kreirano: utorak, 09. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.