Premijer Plenković o obnovi, sankcioniranju nezakonitosti i političkom pozicioniranju žena uoči izbora | Karlobag.eu

U svjetlu nadolazećih izbora, premijer Andrej Plenković naglasio je napore vlade u obnovi Zagreba i Banovine te predanost sankcioniranju bilo kakvih nezakonitosti u trošenju sredstava. Pohvalio je postignuća u političkom pozicioniranju žena unutar HDZ-a, odbacujući suradnju s onima koji bi mogli dovesti u pitanje ratificirane konvencije.

Premijer Plenković o obnovi, sankcioniranju nezakonitosti i političkom pozicioniranju žena uoči izbora | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, nedavno je izjavio kako ne vrši nikakav pritisak na Europski ured tužitelja ni na Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) glede istraživanja mogućih nepravilnosti na Geodetskom fakultetu. Njegovo insistiranje na razjašnjenju nadležnosti između ovih tijela naglašava važnost pravilne alokacije odgovornosti. "Pritiska nema. Zapitkujem se odakle proizlazi takva percepcija i kako itko može tako nešto zaključiti. Primarno je da svatko djeluje unutar svojih ovlasti", istaknuo je premijer tijekom izlaganja medijima nakon sastanka Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

U uvodu svojeg obraćanja, Plenković je komentirao nedavno održani kongres Europske pučke stranke, na kojem je predloženo da Ursula von der Leyen bude glavna kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije na predstojećim izborima.

S ponosom je izvijestio o uspjehu Europske pučke stranke na izborima u Portugalu, gdje su postali relativni pobjednici, te je izrazio optimizam u vezi s očekivanim uspjehom stranke u Bugarskoj. "To bi značilo da bi Europska pučka stranka imala 14 čelnika iz 27 država i vlada, što predstavlja najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina i potvrđuje našu snažnu podršku diljem mnogih zemalja", dodao je Plenković.

Dalje je naglasio važnost nedavno predstavljenih zakonodavnih inicijativa Vlade, usmjerenih na povećanje plaća sudaca i državnih odvjetnika, što je rezultat dogovora s relevantnim strukovnim udrugama. "Radi se o vrlo kvalitetnom paketu, koji je usuglašen sa sudskim i odvjetničkim udrugama", pojasnio je premijer.

Plenković je također najavio nadolazeću raspravu o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, s posebnim fokusom na rješavanje problema mladih liječnika i njihovih ugovora o specijalizaciji, što je do sada predstavljalo veliku prepreku. Dodao je kako su reakcije liječničkih udruga na predloženi zakon iznimno pozitivne.

Osvrćući se na temu obnove, premijer je podsjetio na recentni sastanak Savjeta za obnovu i posjet triju gradilišta u Zagrebu, čija vrijednost projekata iznosi 130 milijuna eura, naglašavajući napredak u obnovi 11,500 zgrada na području Banovine i Zagreba.
  
Tijekom svoje izjave, premijer Andrej Plenković istaknuo je značaj projekta obnove koji obuhvaća više od 11,5 tisuća zgrada u regijama pogođenima potresom, uključujući Banovinu i Zagreb. Posebno je naglasio kako među obnovljenim objektima ima preko 600 zgrada javne namjene, što dodatno potvrđuje opseg i važnost ovog poduhvata. Zahvalnost je uputio ključnim ministrima, uključujući Bačića, Medveda i ministricu Obuljen Koržinek, za njihovu predanost i trud u realizaciji ovog opsežnog projekta, opisujući ga kao "ogroman povijesni projekt javne obnove", koji je rezultat zajedničkog rada i stručnog doprinosa mnogih uključenih u Savjet za obnovu.

Dodatno je premijer prokomentirao izjavu glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, naglasivši nepostojanje bilo kakvog pritiska na rad pravosudnih institucija te ponovno potcrtavši važnost poštovanja nadležnosti svake institucije. Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Europskim javnim tužiteljem, podsjećajući kako je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su podržale uspostavu ove institucije. Kao bivši zastupnik u Europskom parlamentu, osobno je dugo godina podupirao ovu inicijativu, što pokazuje njegovu kontinuiranu posvećenost transparentnosti i pravilnom upravljanju europskim sredstvima.

U kontekstu trošenja europskih fondova, Plenković je pojasnio kako se nedavno otkrivene nepravilnosti na Geodetskom fakultetu odnose na projekte koji spadaju u okvir operativnog programa konkurentnosti i kohezije i koji nisu povezani s programima postpotresne obnove. Premijer je izrazio potpunu podršku Europskom javnom tužitelju u rješavanju svih dilema vezanih za moguće nezakonito trošenje sredstava, ističući ključnu ulogu ove institucije u zaštiti financijskih interesa Europske unije.

Govoreći o specifičnom slučaju 3D snimanja, premijer je jasno stavio do znanja da niti jedan euro iz europskih fondova nije utrošen na sporni projekt, naglašavajući da se radi o financiranju iz nacionalnog proračuna. Stoga je naglasio da bi sve upite o nadležnosti i mogućim nepravilnostima trebalo uputiti hrvatskom Državnom odvjetništvu i USKOK-u, potvrđujući njihovu ulogu u nadzoru i istraživanju domaćeg proračunskog trošenja.
 
Premijer Andrej Plenković naglasio je svoju čvrstu opredijeljenost ka transparentnosti i pravdi, ističući kako je vlada koju vodi najviše zainteresirana za sankcioniranje svake nezakonitosti, bilo da se radi o europskim sredstvima ili sredstvima iz državnog proračuna. Ovu posvećenost podupire princip da svako istraživanje mora voditi nadležna institucija, bilo to Državno odvjetništvo (DORH) za domaća sredstva ili Europski javni tužitelj (EPPO) za europska sredstva. Takav pristup osigurava da se postupci vode pravedno i nepristrano, bez miješanja izvršne vlasti.

U kontekstu obnove Zagreba i Banovine, premijer je ponosno istaknuo značajan doprinos njegove vlade i HDZ-a u realizaciji širokog spektra projekata obnove. Zbog njihovih napora, mnoge škole, fakulteti, bolnice, crkve i javne zgrade, kao i infrastrukturni projekti, uspješno se obnavljaju ili su već obnovljeni. Osim toga, Plenković je podsjetio na stratešku odluku iz 2020. godine da se ulaganja usmjere ne samo na vraćanje na prijašnje stanje već i na konstrukcijsku obnovu, čime se osigurava veća otpornost i kvaliteta obnovljenih objekata.

Govoreći o političkim aktivnostima, premijer je izvijestio o pripremama HDZ-a za nadolazeće parlamentarne izbore, ističući kako je stranka u punoj pripravnosti s impresivnim brojem potencijalnih kandidatkinja i kandidata. Aktivnosti stranke obuhvaćaju i obilježavanje brojnih obljetnica na lokalnoj razini, uključujući i 25. obljetnicu Zajednice žena Katarina Zrinska, kao i predstavljanje značajnih postignuća stranke u različitim dijelovima Hrvatske. Plenković je posebno istaknuo najavu kandidature Damira Krstičevića, bivšeg ministra obrane i njegovog savjetnika, na izbornoj listi HDZ-a, što predstavlja dodatan doprinos stranačkim naporima u izbornoj jedinici koja tradicionalno podržava HDZ.

Premijer je potvrdio spremnost svoje stranke za parlamentarne izbore te najavio važne događaje u političkom kalendaru, uključujući prisegu novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića u Hrvatskom saboru, dok će Zlata Hrvoj-Šipek nastaviti svoje dužnosti do isteka mandata u svibnju, čime je naglašena kontinuitet i stabilnost pravosudnog sustava.
 
Premijer Andrej Plenković naglasio je svoju predanost sankcioniranju svake vrste nezakonitosti, bez obzira na to odnosi li se ona na trošenje sredstava iz europskog proračuna ili državnog proračuna Republike Hrvatske. S jasnim stajalištem da je pravda temelj uspješnog društva, Plenković je istaknuo kako je ključno da svako tijelo djeluje u skladu sa svojim nadležnostima. Ova odgovornost posebno dolazi do izražaja kada se radi o financijskim sredstvima, gdje Uskok i EPPO imaju važne, ali različite uloge.

U kontekstu obnove Zagreba i Banovine, premijer je pohvalio napore i postignuća vlade na čelu s HDZ-om, ističući kako su, zahvaljujući tim naporima, ostvareni značajni pomaci u obnovi škola, bolnica, crkava i drugih javnih zgrada, kao i infrastrukture. Ovaj naglasak na konstrukcijskoj obnovi, a ne samo na povratku na prethodno stanje, demonstrira dugoročnu viziju i brigu za sigurnost građana i kvalitetu njihovog života.

Plenkovićeva izjava o političkom pozicioniranju žena unutar HDZ-a i šire odražava jasnu posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Brojni primjeri žena na visokim pozicijama unutar stranke i vlade, kao i međunarodne dužnosti koje obavljaju, služe kao dokaz ove predanosti. Premijer je također istaknuo napredak u zaštiti prava žena, uključujući ratifikaciju Istanbulske konvencije i pooštravanje zakona o nasilju nad ženama.

U odgovoru na pitanje o mogućoj suradnji s Domovinskim pokretom, Plenković je jasno stavio do znanja da HDZ stoji čvrsto iza svojih vrijednosti i politika, odbacujući bilo kakvu suradnju s onima koji bi mogli dovesti u pitanje ili pokušati promijeniti postignuća u području ljudskih prava i sloboda. Ova čvrsta stajališta i politički ciljevi odražavaju temeljne vrijednosti HDZ-a i njezinog vodstva, dok se istovremeno pripremaju za nadolazeće izbore s povjerenjem u podršku građana zbog dosadašnjih postignuća i jasne vizije budućnosti Hrvatske.

Kreirano: utorak, 12. ožujka, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.