Promjene cijena goriva i regulativa | Karlobag.eu

Vlada Republike Hrvatske donijela je nove uredbe kako bi regulirala maloprodajne cijene naftnih derivata. Odluke uključuju prilagodbu trošarina i postavljanje gornjih granica cijena, s ciljem ublažavanja utjecaja globalnih tržišnih trendova na domaće cijene.

Promjene cijena goriva i regulativa | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Na održanoj telekonferenciji Vlade Republike Hrvatske usvojena je nova uredba kojom se postavljaju gornje granice maloprodajnih cijena naftnih derivata. Osnovica za izračun najviših dopuštenih cijena temelji se na prosječnoj osnovnoj cijeni fosilnih goriva tijekom protekla dva tjedna. Prilikom određivanja cijena, primijenjena je maksimalna dopuštena marža od 0,1245 eura po litri za benzinska i dizelska goriva, 0,0781 eura po litri za tzv. plavi dizel, dok je za smjesu propan-butan u bocama utvrđena cijena od 0,8229 eura po kilogramu, a za istu smjesu u većim spremnicima 0,3716 eura po kilogramu.

U skladu s uredbom, koja stupa na snagu odmah po objavi, nove maloprodajne cijene će biti sljedeće: benzinsko gorivo i dizelsko gorivo prodavat će se po cijeni od 1,49 eura po litri, što predstavlja povećanje od 0,04 eura, odnosno 0,01 eura po litri. Cijena plavog dizela iznosit će 0,96 eura po litri, što je povećanje za 0,02 eura. Za smjese UNP cijene će iznositi 1,20 eura po kilogramu za spremnike (povećanje od 0,02 eura) i 1,76 eura po kilogramu za boce (povećanje od 0,01 eura).

Bez intervencija Vlade, maloprodajne cijene naftnih derivata bile bi znatno više, dostižući 1,61 eura za benzinsko gorivo, 1,64 eura za dizelsko gorivo, 1,04 eura za plavi dizel, 1,44 eura za UNP u spremnicima i 2,07 eura za UNP u bocama, što ukazuje na značaj usvojenih mjera za stabilizaciju cijena.

Pored toga, Vlada je donijela izmjene u Uredbi o trošarinama na energente i električnu energiju, koje su tijekom 2022. godine devet puta smanjivale trošarine na bezolovni benzin i dizelsko gorivo, a krajem godine i na lož ulje, kako bi se ublažio rast cijena. Nastavljajući s ovom politikom, od početka 2023. godine do danas, trošarine su smanjene dvadeset i tri puta.

Predložene izmjene Uredbe o trošarinama, koje su na snazi od 13. veljače do 26. veljače 2024., dodatno snižavaju trošarine za benzinsko i dizelsko gorivo, postavljajući ih na 56,31 euro na 1.000 litara bezolovnog benzina i 23,13 eura na 1.000 litara dizelskog goriva. Ova mjera, koja iznosi 0,0563 eura po litri za benzin i 0,0231 eura po litri za dizel, ima za cilj ublažavanje negativnih ekonomskih učinaka na krajnje korisnike uzrokovanih globalnim povećanjem cijena energenata.

Kreirano: ponedjeljak, 26. veljače, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.