Vrhovni sud Republike Hrvatske poništava presudu: slučaj Hoda za život vraćen na ponovno suđenje | Karlobag.eu

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku o poništenju presude Županijskog suda u Zagrebu u slučaju zabrane postavljanja zastava Hoda za život na javne jarbole. Presuda, koja je izazvala brojna mišljenja i rasprave, sada se vraća na ponovno razmatranje, otvarajući pitanja o pravima na javno izražavanje i diskriminaciji.

Vrhovni sud Republike Hrvatske poništava presudu: slučaj Hoda za život vraćen na ponovno suđenje | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Na temelju nedavno zaprimljenog Rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske, udruge Vigilare i U ime obitelji primile su obavijest 10. travnja 2024. godine kojom se nalaže poništenje presude koju je donijela sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Sanja Joka Umićević, vezano uz tužbu protiv Grada Zagreba. Tužba se odnosila na odbijanje dopuštenja za postavljanje zastava Hoda za život na javne jarbole grada u svibnju 2022. godine. Odlukom Vrhovnog suda, predmet se upućuje na ponovno razmatranje u nižestupanjskom sudu.

U srži spora leži odbijanje zahtjeva koje su podnijele navedene udruge s ciljem osporavanja gradskog stava da se radi o diskriminacijskoj praksi, posebno u svjetlu činjenice da su slične suglasnosti bile odobrene drugim udrugama, poput Zagreb Pride-a, za njihovu godišnju Povorku ponosa. Sutkinja Joka Umićević je, u svojoj prvotnoj odluci, ocijenila da nema elemenata diskriminacije, unatoč brojnim dokazima koji su sugerirali suprotno. Ova procjena je, prema mišljenju Vrhovnog suda, bila nejasna i nedovoljno obrazložena, što je bio ključni argument u žalbi koju su podnijele udruge Vigilare i U ime obitelji, a koji je Vrhovni sud smatrao opravdanim za ukidanje prvobitne presude.

Sljedeće faze postupka bit će usmjerene na ponovnu ocjenu slučaja u skladu s pravnom praksom i zakonom, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti stajalištu koje će zauzeti ista sutkinja pred kojom se predmet ponovno nađe. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li postupak biti proveden na način koji odražava smjernice Vrhovnog suda ili će prevladati pristup sukladan prethodnoj odluci koja je bila naklonjena gradskim vlastima i njihovoj interpretaciji što predstavlja prihvatljivu upotrebu javnih prostora za izražavanje određenih ideologija, u ovom slučaju ideologije koje promiče gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici.

Kreirano: četvrtak, 11. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!