Otkriće koje mijenja pravila: nova pilula može oponašati blagodati vježbanja i otvara put liječenju mišićne atrofije i neurodegenerativnih bolesti | Karlobag.eu

Znanstvenici su razvili revolucionarni spoj, SLU-PP-332, sposoban za aktivaciju proteina ključnih za metaboličke promjene povezane s vježbanjem. Ovo otkriće obećava napredak u liječenju stanja poput mišićne atrofije, srčanog zatajenja, pretilosti i neurodegenerativnih bolesti, pružajući nadu milijunima pogođenih širom svijeta.

Otkriće koje mijenja pravila: nova pilula može oponašati blagodati vježbanja i otvara put liječenju mišićne atrofije i neurodegenerativnih bolesti | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Doktori već dugo propisuju vježbanje kao sredstvo za poboljšanje i zaštitu zdravlja. U budućnosti bi pilula mogla ponuditi neke od istih prednosti kao i tjelesna aktivnost. Sada, znanstvenici izvještavaju o novim spojevima koji se čine sposobnima za oponašanje tjelesnog poticaja vježbanja — barem unutar stanica glodavaca. Ovo otkriće moglo bi otvoriti novi put za liječenje mišićne atrofije i drugih medicinskih stanja kod ljudi, uključujući zatajenje srca i neurodegenerativne bolesti.

Rezultati će biti predstavljeni danas na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS). ACS proljeće 2024. je hibridni sastanak koji se održava virtualno i uživo od 17. do 21. ožujka; sadrži gotovo 12,000 prezentacija na različite znanstvene teme.

"Ne možemo zamijeniti vježbanje; vježbanje je važno na svim razinama," izjavio je Bahaa Elgendy, glavni istraživač projekta koji predstavlja rad na sastanku. "Ako mogu vježbati, trebao bih nastaviti i obavljati tjelesnu aktivnost. No, postoje mnogi slučajevi u kojima je zamjena potrebna."

Vježbanje koristi i umu i tijelu. U ovom slučaju, Elgendy, profesor anesteziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Washingtonu u St. Louisu, i njegovi kolege nadaju se ponoviti njegove snažne fizičke učinke — konkretno, sposobnost vježbanja da poboljša metabolizam i rast mišićnih stanica, uz poboljšanu izvedbu mišića.

Lijek koji može oponašati te učinke mogao bi nadoknaditi mišićnu atrofiju i slabost koje se mogu pojaviti kako ljudi stare ili su pogođeni rakom, određenim genetskim stanjima ili drugim razlozima zbog kojih nisu u mogućnosti provoditi redovitu tjelesnu aktivnost. Također bi potencijalno mogao suprotstaviti učinke drugih lijekova, poput novih lijekova za mršavljenje koji uzrokuju gubitak i masnoće i mišića, prema Elgendyju.

Metaboličke promjene povezane s vježbanjem započinju aktivacijom specijaliziranih proteina poznatih kao receptori povezani s estrogenom (ERR), koji dolaze u tri oblika: ERRα, ERRβ i ERRγ. Nakon otprilike desetljeća rada, Elgendy i njegovi kolege razvili su spoj nazvan SLU-PP-332, koji aktivira sva tri oblika, uključujući najizazovniju metu, ERRα. Taj tip ERR-a regulira adaptaciju na stres induciran vježbanjem i druge važne fiziološke procese u mišiću. U eksperimentima s miševima, tim je otkrio da ovaj spoj povećava vrstu mišićnih vlakana otpornih na umor, istovremeno poboljšavajući izdržljivost životinja kada trče na traci za trčanje za glodavce.

Da bi identificirali SLU-PP-332, istraživači su pažljivo proučavali strukturu ERR-ova i kako se vežu za molekule koje ih aktiviraju. Zatim, kako bi unaprijedili svoje otkriće i razvili varijante koje bi se mogle patentirati, Elgendy i njegov tim osmislili su nove molekule kako bi ojačali interakciju s receptorima i tako izazvali jači odgovor od onoga koji SLU-PP-332 može pružiti. Prilikom razvoja novih spojeva, tim je također optimizirao molekule za druge poželjne karakteristike, kao što su stabilnost i nizak potencijal za toksičnost.

Tim je usporedio potentnost SLU-PP-332 s onom novih spojeva promatrajući RNA, mjeru izražaja gena, iz otprilike 15,000 gena u stanicama srčanog mišića štakora. Novi spojevi potaknuli su veći porast prisutnosti RNA, sugerirajući da učinkovitije simuliraju učinke vježbanja.

Istraživanje koje koristi SLU-PP-332 sugerira da bi ciljanje ERR-ova moglo biti korisno protiv specifičnih bolesti. Studije na životinjama s ovim preliminarnim spojem pokazuju da bi mogao imati koristi protiv pretilosti, zatajenja srca ili smanjenja funkcije bubrega s godinama. Rezultati ažuriranog istraživanja sugeriraju da novi spojevi mogu imati slične učinke.

Aktivnost ERR-a također se čini da suprotstavlja štetnim procesima koji se događaju u mozgu kod pacijenata dijagnosticiranih s Alzheimerovom bolešću i onih koji imaju druge neurodegenerativne uvjete. Iako SLU-PP-332 ne može prodrijeti u mozak, neki od novih spojeva razvijeni su s tom namjerom.

"U svim tim stanjima, ERR-ovi igraju veliku ulogu," kaže Elgendy. "Ako imate spoj koji ih može efikasno aktivirati, mogli biste generirati toliko korisnih učinaka."

Elgendy i njegovi kolege nadaju se testirati nove spojeve na životinjskim modelima putem Pelagos Pharmaceuticals, startup tvrtke koju su suosnovali. Također istražuju mogućnost razvoja spojeva kao potencijalnih tretmana za neurodegenerativne poremećaje.

Istraživanje je podržano od strane Nacionalnog instituta za starenje Nacionalnih instituta za zdravstvo pod brojem nagrade R21AG065657 i RF1AG077160.

Izvor: American Chemical Society

Kreirano: utorak, 19. ožujka, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.