Prevencija ozljeda u ženskom ragbiju: istraživanje specifičnih rizika i strategija za smanjenje incidencije ozljeda | Karlobag.eu

U trenutku dok se ženski ragbi natjecanja poput Prvenstva šest nacija razvijaju, raste svijest o potrebi za specifičnim strategijama prevencije ozljeda za žene. Razlike u fiziologiji i riziku od ozljeda između ženskih i muških igrača ističu važnost prilagođenog pristupa u sportu koji postaje sve popularniji među ženama širom svijeta.

Prevencija ozljeda u ženskom ragbiju: istraživanje specifičnih rizika i strategija za smanjenje incidencije ozljeda | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

S obzirom na to da je Prvenstvo šest nacija u ženskom ragbiju u tijeku, javnost sve više izražava zabrinutost zbog rizika od ozljeda igračica.

Posljednjih godina došlo je do značajnog porasta broja žena koje igraju ragbi. Žene sada čine četvrtinu globalne populacije koja igra ragbi. Iako postoje slične vrste ozljeda u muškom i ženskom ragbiju, igračice imaju potrebu za strategijom prevencije ozljeda prilagođenu njihovim specifičnim potrebama.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da razlike među spolovima mogu utjecati na ozljede u momčadskim sportovima općenito.

Istraživanja pokazuju da slabija snaga vrata može predisponirati igračice ragbija na potres mozga. Ustanovljeno je da žene imaju veću ubrzanost glave kao odgovor na primijenjenu silu u odnosu na muškarce, što bi ih moglo predisponirati na potres mozga. To bi moglo biti zbog značajno manje izometrične snage vrata i opsega vrata kod žena.

Anatomske razlike u ženskom zdjelici, koljenu i donjem dijelu noge mogu promijeniti usklađenost donjih ekstremiteta. Rezultirajući valgus koljena, ili "knock knee", može povećati rizik od ozljeda koljena, posebno medijalnog kolateralnog ligamenta, meniskusa i moguće prednjeg križnog ligamenta (ACL).

Također su zabilježene razlike u neuromuskularnoj funkciji (komunikaciji između mozga i mišića) koje bi mogle doprinijeti ozljedama ACL-a i moguće potresu mozga.

Iako postoje takve razlike, uobičajene vrste ozljeda u ragbiju kod muškaraca i žena su slične. Potres mozga je na vrhu liste kao najčešća specifična dijagnoza ozljede, a slijede ozljede donjeg dijela nogu na gležnju, koljenu i stražnjem dijelu bedra.

Veći rizik? Unutar ragbi unije, ozljeda se definira kao svaka fizička pritužba koju igrač doživi tijekom igre, a koja rezultira nemogućnošću sudjelovanja u budućim ragbi aktivnostima.

Na elitnoj razini, ženski ragbi ima ukupni rizik od ozljeda koji je gotovo 50% niži od muškog ragbija. To se može prevesti u otprilike tri ozljede na svakoj profesionalnoj muškoj utakmici i manje od dvije ozljede na svakoj ženskoj ragbi utakmici.

U amaterskom ragbiju, situacija je drugačija. Igrači i igračice suočavaju se s usporedivim rizikom od ozljeda, iako je ukupni rizik niži nego na profesionalnoj razini.

Također, pojavljuju se dokazi koji sugeriraju da bi ukupno opterećenje ozljedama moglo biti veće kod žena nego kod muškaraca na ovoj razini. Opterećenje ozljedom je složena mjera koja obuhvaća incidenciju ozljeda, odnosno stopu, i dane izgubljene zbog ozljeda, a koju stručnjaci koriste za razumijevanje ukupnog utjecaja ozljeda.

Potres mozga i ozljede ACL-a Potres mozga je blaga traumatska ozljeda mozga, obično uzrokovana udarcem u glavu ili tijelo. Stopa potresa mozga u profesionalnom muškom ragbiju je više od 30% viša nego u ženskom ragbiju. Istraživanja na ovu temu su ograničena, ali to bi moglo biti zbog povećane veličine i brzine u muškom ragbiju što povećava silu kontakta s tijelom, a time i s glavom i vratom.

Međutim, spolne razlike u ukupnom riziku od ozljeda znače da potres mozga čini više od trećine svih ozljeda kod žena i manje od četvrtine ozljeda kod muškaraca.

Također je vrijedno napomenuti da igračice trpe ozbiljnije posljedice nakon potresa mozga u usporedbi s muškarcima, poput dvostruko dužeg vremena oporavka. Trebalo bi uzeti u obzir i uzrok potresa mozga. Udarac i kontakt glave s tlom su značajni faktori kod igračica, više nego kod muškaraca. To je zbog niže izometrične snage vrata koja znači manju kontrolu glave tijekom obaranja.

Ozljede prednjeg križnog ligamenta (ACL) također su česte u elitnom ženskom nogometu. No, u elitnom ragbiju, one su 20 puta češće kod profesionalnih muških igrača ragbija nego kod njihovih ženskih kolegica.

Promatrajući niže rangove ragbija, postaje jasno da žene imaju pet puta veću stopu ozljeda ACL-a u usporedbi s muškarcima. Slično kao i kod potresa mozga, ozljede ACL-a predstavljaju veće opterećenje za žene u usporedbi s muškarcima, s 50% duljim vremenima oporavka.

Neodgovorena pitanja Mnoga pitanja o ozljedama u ženskom ragbiju još uvijek traže odgovore. Na primjer, kako će prijelaz ženskog ragbija prema profesionalizmu utjecati na rizik od ozljeda?

Nedostatak elitnih ženskih timova mogao bi biti razlog zašto žene počinju igrati ragbi u starijoj dobi u usporedbi s muškarcima. To bi moglo objasniti pojavljujuće dokaze o vezi između slabije tehnike obaranja i većeg rizika od ozljeda kod ženskih igračica.

Potrebno je bolje razumjeti i mnoge druge čimbenike. Na primjer, proizlazi li veće opterećenje ozljedama, koje se često izvještava u ženskom ragbiju, iz nedostatka adekvatne medicinske podrške za ženske timove? I postoji li veza između menstrualnog ciklusa i sportskih ozljeda?

Također je potrebno bolje razumjeti ozljede dojki. Te ozljede su česte u drugim sportovima poput košarke, nogometa, softballa i odbojke. Gotovo polovica sportašica u takvim sportovima izvijestila je da su doživjele ozljedu dojke. No, vrlo je malo istraživanja ili uspostavljenih smjernica o zaštiti dojki i zdravlju dojki u ženskom ragbiju.

Unatoč ovim neodgovorenim pitanjima, jasno je da se žene, kada je riječ o kontaktnim sportovima, ne mogu jednostavno smatrati manjim verzijama muškaraca. Umjesto da se muške strategije prevencije ozljeda nametnu ženskom ragbiju, korisnije bi bilo usmjeriti pažnju na razumijevanje specifičnih rizika od ozljeda u ženskoj igri. Tada možemo razviti prilagođene strategije prevencije ozljeda za ženske igračice.

Original:
Julian Owen
Predavač fiziologije sporta i tjelovježbe, Sveučilište Bangor
Eloise Kirby
Doktorski kandidat, Sveučilište Bangor

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa theconversation.com, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.