Žalba zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu za ratne zločine iz 1991. | Karlobag.eu

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude kojom su optuženici oslobođeni za ratne zločine nad civilima u Glinskom Novom Selu. Odvjetništvo ističe propuste u povezivanju iskaza svjedoka i dokumenata.

Žalba zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu za ratne zločine iz 1991. | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, na dan 26. travnja 2024. godine, uputilo je žalbu protiv odluke Županijskog suda u Zagrebu, koji je oslobodio jedanaest optuženika optužbi za počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, prema članku 120. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Odvjetništvo ističe da je u prvostupanjskom postupku došlo do značajnih propusta u primjeni pravila kaznenog postupka.

Žalba se temelji na navodima o bitnoj povredi odredbi kaznenog postupka, navedenih u članku 467. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, posebno u točki 11. članka 468. stavak 1., kao i na pogrešnoj procjeni činjeničnog stanja iz točke 3. članka 467. u svezi s člancima 470. stavak 1. i 2.

Odvjetništvo dalje navodi da je sud u obrazloženju oslobađajuće presude izostavio relevantne činjenice i dokaze, što je rezultiralo pogrešnom pravnom kvalifikacijom postupaka trojice optuženika, za koje se u presudi tvrdi da nisu bili predmet optužbe, iako ih je optužnica jasno obuhvatila. 

Također, odvjetništvo upozorava da je sud u svom odlučivanju pogrešno procijenio dokaze i činjenice vezane uz optužbe, zaključivši da nije dokazano postojanje elemenata kaznenih djela za koje su optuženici tereteni, suprotno materijalnim dokazima predstavljenim tijekom postupka. Ova odluka, prema mišljenju odvjetništva, dovodi do pogrešnog zaključka o neosnovanosti optužbi protiv jedanaestorice optuženika.

U žalbenom postupku posebno je naglašeno kako sud nije adekvatno povezao iskaze svjedoka i dokumentaciju sadržanu u spisu, što je dovelo do netočnog zaključka o nepostojanju dokaza za događaje iz sredine listopada 1991. godine. U konkretnom slučaju, optužnica se odnosi na ubojstvo više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela, za što je, prema navodima optužnice, izdana zapovijed od prvooptuženika prema drugooptuženiku do jedanaestooptuženika. Prema sudu, ti su događaji nastupili u neodređenom vremenskom razdoblju nakon okupacije mjesta od strane neidentificiranih jedinica neprijateljske vojske, što državno odvjetništvo smatra neosnovanim.

Dokazi i svjedočenja analizirani tijekom procesa, prema mišljenju odvjetništva, jasno ukazuju na to da su se spomenuti zločini dogodili sredinom listopada 1991., te da su za njih odgovorni navedeni optuženici. Dodatno, drugi svjedoci i dokumenti pružaju logičnu potporu iskazima očevidaca, što dodatno potkrepljuje argumentaciju optužbe.

Na temelju ovih nalaza, državno odvjetništvo u svojoj žalbi predložilo je ukidanje prvostupanjske presude i povratak predmeta na ponovno razmatranje pred drugačijim raspravnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu.

Kreirano: petak, 26. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.