Brojna događanja na otoku Cresu u svibnju i lipnju: potraga za blagom, festival meha i creski kaić | Karlobag.eu

Otkrivanje ljepota otoka Cresa kroz brojne manifestacije u svibnju i lipnju uključuje potragu za blagom u Lubenicama, međunarodni festival meha te Creski kaić, događanje posvećeno creskoj pomorskoj baštini. Posjetitelji će uživati u bogatom programu, gastronomskim delicijama i tradicionalnoj glazbi.

Brojna događanja na otoku Cresu u svibnju i lipnju: potraga za blagom, festival meha i creski kaić | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Brojna događanja na otoku Cresu obećavaju uzbudljiv svibanj i lipanj za sve generacije. U posljednjim danima svibnja, posjetitelji će moći uživati u različitim manifestacijama koje ističu kulturnu i povijesnu baštinu otoka.

U četvrtak, 23. svibnja u 20 sati, u prizemlju Palače Moise, otvorit će se izložba fotografija Nenada Martića pod nazivom "Homage to Cres". Ovo događanje pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s radom talentiranog fotografa i njegovim pogledom na Cres.

Sljedeći dan, u petak 24. svibnja, Palača Moise će ugostiti predavanje i okrugli stol na temu "Stereotipi u jeziku". Ovaj događaj je dio programa UNIRI za Cresane i obećava zanimljive diskusije o jezičnim predrasudama.

Subota, 25. svibnja, donosi cijeli niz događanja. Od 9 do 17 sati, Lubenice će biti domaćin "Potrage za skrivenim blagom Lubenica", namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole, vrtićkoj djeci i njihovim roditeljima. Program uključuje vođeni razgled mjesta, priču o legendi Lubenica, interaktivne radionice za djecu, animaciju, slatke poslastice i roštilj. Prijava je obavezna putem eventi@vanavi-ri.com, a cijena ulaznice je 15 eura po osobi.

Također, u subotu 25. svibnja, u Valunu će se održati uvod u Creski kaić kroz događanje "Homo u Valun". Posjetitelji će moći uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, gastronomskim delicijama i glazbenom nastupu klape Burin od 17 sati.

Folklorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine organiziraju 11. Međunarodni festival meha, koji se održava u subotu, 25. svibnja u Nerezinama s početkom u 19 sati i u nedjelju, 26. svibnja u Orlecu. Festival okuplja sudionike iz SAD-a, Češke, Italije, Mađarske i Hrvatske, a ulaz je slobodan.

Od ponedjeljka, 27. svibnja do nedjelje, 2. lipnja, održat će se tradicionalni "Creski kaić". Posjetitelji će uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi, briškuli i trešeti, te bogatom zabavnom programu. Svaki dan bit će posvećen pripremi i degustaciji tradicionalnih jela od hobotnice i drugih plodova mora.

Otvorenje Creskog kaića održat će se u ponedjeljak, 27. svibnja u 17:30 sati s nastupom Puhačkog orkestara Josip Kašman, nakon čega slijedi turnir u briškuli i trešeti, otvorenje izložbe u Muzeju Andrija Linardić u Martinšćici, te spuštanje obnovljene drvene barke u more u Cresu. Prvi dan završava koncertom klape Burin.

Tijekom trajanja Creskog kaića, posjetitelji će moći sudjelovati u raznim aktivnostima poput turnira u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju i podvodnom ribolovu. Program uključuje i predavanja, radionice, te glazbene nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, benda Versi, Filip Flego quarteta, benda Infinity i Maura Staraja & La Bande.

Veliko finale Creskog kaića održat će se u subotu, 1. lipnja, s regatom tradicijskih barki na jedra, brudetijadom, natjecanjima u podvodnom ribolovu i udičarenju te dodjelom nagrada najuspješnijima. Večer će zaključiti noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom pod nazivom "Igra jedara i svjetla".

Lipanj na Cresu donosi koncert popularnog benda Dalmatino, koji će se održati 21. lipnja na prvi dan ljeta i svjetski dan glazbe. Sajam lokalnih proizvoda Creska butega i besplatne vođene ture Cres City Tours For Everyone također će obogatiti lipanjski program. Kraj lipnja obilježit će prvo izdanje međunarodne fantasy konvencije Isle of Wonders, koja će se održati od 28. do 30. lipnja, uvodeći Cres u svijet magije s brojnim poznatim gostima.

Više informacija o događanjima možete pronaći na www.visitCres.hr.

Kalendar događanja – Creski kaić
Ponedjeljak, 27.5.2024.
- 17.30 Riva i Trg F. Petrića: Puhački orkestar Josip Kašman
- 18.00 Gradska loža: Otvorenje turnira u briškuli i trešeti
- 19.00 Martinšćica - Muzej Andrija Linardić: Etno-fotografska izložba "Martinšćica i okolna naselja"
- 20.30 Pišarjola: Svečano otvorenje manifestacije, spuštanje obnovljene barke u more, otvorenje turnira u boćanju
- 21.00 Trg F. Petrića: Degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta, koncert klape „Burin“

Utorak, 28.5.2024.
- 17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju
- 18.00 Trg F. Petrića: Zajednica Talijana iz Cresa priprema tradicionalna creska jela (degustacija)
- 18.30 Prezentacija plovila na električni pogon, Udruga primijenjenih tehničkih znanosti
- 19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje „Morski sisavci u Jadranu”, Plavi svijet
- 19.30 Martinšćica - Muzej Andrija Linardić: Predavanje „Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić
- 20.00 Trg F. Petrića: Koncert „Versi“

Srijeda, 29.5.2024.
- 17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju
- 17.00 Šetalište: Edukativno-kreativna radionica DV Girice „Ugrožene morske vrste”
- 17.00 Gradska loža: Finale u briškuli i trešeti
- 18.00 Gradska loža: Jedrarska radionica (traje do 01.06.)
- 19.00 Udruga umirovljenika: Predavanje „Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić
- 20.00 Creska luka i brod Nerezinac: Koncert klapa „Teha“ i klapa „Čikat“
- 20.00 Priprema i degustacija tradicionalnog jela „Crni rižoto od sipe“

Četvrtak, 30.5.2024.
- 11.00 Cons: Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac – muzej na otvorenom (mogućnost razgledavanja od 10.00 do 12.00)

Kreirano: utorak, 21. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.