30 godina Općine Karlobag, donosimo program proslave ili problema?

Proslava 30. godišnjice Općine Karlobag prilika je za zajedničko slavlje, ali i za preispitivanje praksi lokalne uprave. Zakašnjela objava poziva za zakup prostora otvara sumnje u proces.

30 godina Općine Karlobag, donosimo program proslave ili problema?
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Proslava 30. godišnjice Općine Karlobag obilježava se 04. studenog 2023. na dan sv. Karla Boromejskog, zaštitnika mjesta. Međutim, ni ovaj svečani dan ne može proći bez određenih žalosnih i neshvatljivih poteza od strane lokalne uprave.

Na službenim stranicama karlobag.hr, tek je 23. listopada 2023., objavljen "Javni poziv za zakup površine za ugostiteljske djelatnosti" tijekom nadolazeće manifestacije. Ovaj poziv, objavljen samo jedanaest dana prije proslave, ostavlja vrlo malo vremena za ugostitelje koji nisu bili unaprijed obaviješteni, da se prijave. S obzirom na kratko vremensko razdoblje, postaje gotovo nemoguće organizirati tehniku i osoblje, što ukazuje na to da je ovaj poziv mogao biti usmjeren prema određenim ugostiteljima koji su već bili informirani. Takav postupak lokalne uprave otvara niz pitanja o transparentnosti i pravičnosti u procesu dodjele zakupa.

I dalje nema informacija o proslavi i programu događanja na službenim stranicama općine i turističke zajednice, niti na društvenim mrežama. Mediji koji ne pišu kritički o općinskom vodstvu bili su površno obaviješteni o događaju, ali ne i o pozivu za zakup ugostiteljima, što dodatno podgrijava sumnje u financijsko pogodovanje na svim razinama, ali s novcem građana.

Neshvatljiv je toliki nedostatak poštovanja prema građanima, da u današnje digitalno doba, na službenim stranicama općine i turističke zajednice, kao i na društvenim mrežama, nisu objavljeni program ni termini događanja. Postavlja se pitanje na što se troše sredstva namijenjena za komunikaciju s građanima (medijima i internetom), ako ovakvi detalji nisu pokriveni.

Iz programa dostavljenog odabranim medijima vidljivo je raznoliko događanje koje je pripremljeno za sve generacije. Na žalost, u općini nisu smatrali da građane treba obavijestiti i o terminima pojedinih događanja stoga vam donosimo samo okvirne podatke objavljene na pojedinim Internet portalima.

Program za najmlađe uključuje Dječju olimpijadu, potragu za ‘Skrivenim blagom’, radionice na temu „pita“ i dječje kino. Također, održat će se Dječji disco te prezentacija vježbi GSS, Crvenog križa i civilne zaštite.

Za odrasle posjetitelje pripremljen je Pub kviz, a prof. Ana Lemić će predstaviti svoju novu knjigu. Ljubitelji sporta moći će se natjecati u turnirima u malom nogometu i beli, te u stolnom nogometu. Također, bit će upriličena predstava “Zemlja Vukova” i natjecanje u lignjolovu.

Svečana sjednica Općinskog vijeća zakazana je za petak, 3. studenog, a sveta misa u povodu ove obljetnice održati će se u subotu u 17 sati.

Kulminacija svečanosti bit će koncert grupe Vigor koji je na rasporedu u petak, dok će DJ Vrx zaokružiti večernje programe u petak i subotu.

Unatoč bogatom i raznolikom programu koji je pripremljen za proslavu 30. godišnjice Općine Karlobag, postoje određeni aspekti koji pokreću pitanja o transparentnosti i integritetu lokalne uprave. Konkretno, pitanja oko zakupa prostora za ugostiteljske djelatnosti i nedostatak obavještavanja građana o ključnim detaljima proslave predstavljaju samo vrh ledenog brijega u nizu problema koji muče općinu.

Nakon što proslava bude završena, u planu nam je poslati formalni upit u općinu s ciljem dobivanja popisa svih poslanih prijava za zakup ugostiteljskih prostora, uključujući datume dospijeća prijava. Ovaj korak predstavlja našu želju da doprinesemo većoj transparentnosti i odgovornosti lokalne vlasti u procesima koji direktno utječu na lokalnu zajednicu i njezine članove.

Međutim, ovaj pokušaj transparentnosti vjerojatno će ponovno naići na prepreke, s obzirom na to da je g. Boris Smojver, načelnik općine Karlobag, već ranije zabranio komunikaciju s našim portalom. Razlog za ovu zabranu leži u našoj odluci da ne pišemo isključivo hvalospjeve o radu lokalne uprave, već da pružimo objektivnu i nepristranu informaciju našim čitateljima. Kroz naše izvještavanje, nastojimo osigurati da su građani pravilno informirani i svjesni aktivnosti i odluka koje lokalna uprava donosi u njihovo ime.

Javni poziv za zakup površine za ugostiteljske djelatnosti tijekom nadolazeće manifestacije „30 godina Općine Karlobag“ možete preuzeti ovdje!

Kreirano: utorak, 24. listopada, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.