Besplatni pristup žičari za Zagrepčane od svibnja 2024.: poticanje korištenja javnog prijevoza i očuvanje Medvednice | Karlobag.eu

Grad Zagreb najavio je omogućavanje besplatnog pristupa žičari za sve Zagrepčane i Zagrepčanke počevši od svibnja 2024. Cilj ove inicijative je smanjenje automobilskog prometa, poticanje korištenja javnog prijevoza i zaštita prirodne ljepote Medvednice. Uz to, planiraju se i razne aktivnosti za poboljšanje rekreacijskih sadržaja na ovoj popularnoj lokaciji.

Besplatni pristup žičari za Zagrepčane od svibnja 2024.: poticanje korištenja javnog prijevoza i očuvanje Medvednice | Karlobag.eu
Photo by: zagreb.hr/ zagreb.hr

Grad Zagreb poduzima korake ka zaštiti Medvednice i poboljšanju uvjeta za rekreaciju svojih stanovnika i stanovnica. Od prvog vikenda u svibnju 2024. godine, građanima će biti omogućen besplatni pristup žičari, čime se želi potaknuti korištenje javnog prijevoza i smanjiti prometna opterećenost na ovom području.

Gradonačelnik Tomašević izložio je dva ključna motiva za ovu inicijativu. Prvi se temelji na tome da gradski proračun, koji se financira sredstvima Zagrepčana i Zagrepčanki, već podmiruje troškove kredita za žičaru, te će tako biti narednih 11 godina. Drugi razlog odnosi se na želju za očuvanjem Medvednice kroz promicanje javnog prijevoza, s ciljem postupnog smanjenja korištenja osobnih automobila u korist prirode.

Osim pružanja besplatnog pristupa žičari za stanovnike Zagreba, gradonačelnik je najavio i smanjenje cijene karata za one posjetitelje koji ne žive u Zagrebu, čime se želi omogućiti pristupačnija rekreacija širem krugu ljudi.

U sklopu nastojanja za razvojem Medvednice kao destinacije za odmor i rekreaciju, Grad Zagreb je sklopio sporazum s Parkom prirode Medvednica. Ovim sporazumom obje strane preuzimaju obveze vezane uz održivo korištenje prirodnih resursa, uz naglasak na ograničavanje prometa automobilima.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je i nedavne projekte usmjerene na poboljšanje infrastrukture i sadržaja na Medvednici. Među njima se izdvajaju uređenje Rudarskog vrta i Rudnika Zrinski, obnova Sljemenske ceste i vršne zone, projekt rekonstrukcije napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, te rad na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku i drugim aktivnostima koje doprinose boljoj ponudi ovog prirodnog bisera.

Podsjetio je i na nedavno otvorenje vidikovca s kafićem u TV tornju, projekt kojeg je inicirao Grad Zagreb, a u planu je i razvoj Muzeja skijanja u podnožju tornja, što će dodatno obogatiti ponudu za posjetitelje i pružiti nove mogućnosti za uživanje u ljepotama Medvednice.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024. sa zagreb.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.