Hrvatska udruga banaka objavila najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi 1/2024 s prognozama ekonomskog rasta za 2024. i 2025. godinu

Hrvatska udruga banaka objavila je novo izdanje HUB Izgleda 1/2024, s prognozama ekonomskog rasta za 2024. i 2025. godinu. Očekuje se ubrzanje gospodarskog rasta u 2024. godini, dok se za 2025. predviđa blago usporavanje.

Hrvatska udruga banaka objavila najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi 1/2024 s prognozama ekonomskog rasta za 2024. i 2025. godinu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Hrvatska udruga banaka objavila je najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi 1/2024 u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose mišljenja o najvažnijim gospodarskim kretanjima.

2024.: Ubrzanje
Najnoviji podaci iz HUB Izgleda pokazuju ubrzanje gospodarskog rasta, što potvrđuju i revidirane prognoze glavnih ekonomista banaka te Europske komisije. U prethodnim prognozama očekivana stopa rasta za 2023. godinu bila je podcijenjena, dok je stvarni rast realnog BDP-a u prvom tromjesečju iznosio 3,9%.

Zbog ovog neočekivanog rasta, revidirane su i prognoze za ovu godinu. Najnovije procjene Europske komisije predviđaju rast od 3,3%, dok se prognoze ekonomista banaka iz HUB Izgleda podudaraju s tim stavom.

Tablica
Prema prognozama, osobna potrošnja, s očekivanim rastom od 4,5% za 2024. godinu, bit će glavni pokretač gospodarskog rasta. Raspon očekivanja kreće se od najmanjeg optimista koji predviđa rast od 3,9% do najvećeg optimista s 5,1%. Investicije se očekuje da će rasti po stopi od 3,8%, dok je očekivana stopa rasta ukupnog izvoza 2,7%.

Uz smirivanje inflacije na oko 3,2% i dvoznamenkasti rast prosječne nominalne plaće, osobna potrošnja će značajno doprinijeti rastu. Međutim, povećani državni izdaci i deficit također utječu na rast plaća. Ekonomisti očekuju da će saldo sektora opće države iznositi oko -2,5% BDP-a, što je lošije od vladinih očekivanja (-1,9%), a omjer bruto javnog duga zadržat će se iznad 61% BDP-a.

2025.: Usporavanje
Prognoze za 2025. predviđaju usporavanje gospodarskog rasta, ali ono neće biti značajno. Očekivani rast od 2,8% usklađen je s proljetnim prognozama Europske komisije. Ekonomisti predviđaju da će doprinos izvoza rasti po stopi od 3,6%, nadmašujući sporiji rast osobne potrošnje od oko 3,0%, uz nastavak sličnog doprinosa investicija kao i u 2024. godini. Očekuje se daljnji pad stope nezaposlenosti s 5,7% ove godine na 5,4% iduće godine, smirivanje inflacije na oko 2,6%, sporiji rast plaća od 5,6%, te smanjenje proračunskog deficita na 0,8% BDP-a, što bi omjer javnog duga trebalo spustiti ispod 60%.

Kamatne stope
Ekonomisti ne očekuju značajne promjene na duljem kraku krivulje prinosa. Prinos na 10-godišnju državnu obveznicu održat će se oko 3,2-3,3% u ovoj i idućoj godini. Europska središnja banka je u lipnju spustila temeljnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite s 4,0 na 3,75%, što će utjecati na smanjenje kamatnih stopa za kraće rokove dospijeća. Prognoza za 1-godišnji trezorski zapis iznosi 3,3% na kraju ove i 2,7% na kraju iduće godine, što znači da bi se nagib krivulje prinosa trebao normalizirati.

Odluke središnje banke
Ekonomisti očekuju još dva spuštanja kamatnih stopa u ovoj godini u koracima od po 25 baznih bodova, što bi temeljnu kamatnu stopu svelo na 3,25% do kraja godine. Prognoze inflacije u europodručju variraju: dva ekonomista predviđaju dostizanje inflacijskog cilja od 2% do kraja godine, dok dvoje smatra da bi inflacijski proces mogao biti rigidniji. Očekivanja za iduću godinu uključuju tri spuštanja kamatnih stopa, što bi ih svelo na 2,50%, dok neki predviđaju spuštanje za cijeli postotni bod, što bi temeljnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite dovelo na razinu od 2,25% do kraja 2025. godine.

Kreirano: nedjelja, 07. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.