Istraživanje masterindexa otkriva povećanje potrošnje unatoč inflaciji i rastu cijena | karlobag.eu

Inflacija i rast cijena ostaju glavni izazovi za građane Hrvatske. Unatoč tome, istraživanje MasterIndex pokazuje da većina građana izvještava o poboljšanoj financijskoj situaciji i povećanoj potrošnji, posebno na putovanja i restorane.

Istraživanje masterindexa otkriva povećanje potrošnje unatoč inflaciji i rastu cijena | karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Inflacija i rast cijena predstavljaju glavni izazov za građane Hrvatske, kako pokazuju rezultati istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u ožujku 2024. Unatoč tome, većina ispitanika izvještava o stabilnoj ili poboljšanoj financijskoj situaciji u usporedbi s prethodnom godinom. To se odražava na povećanu potrošnju, posebno na putovanja i restorane, dok raste i broj onih koji očekuju bolju financijsku situaciju u nadolazećoj godini.

Prosječna mjesečna primanja i potrošnja
Istraživanje MasterIndex po prvi put donosi podatke o prosječnom iznosu novca kojim Hrvati raspolažu mjesečno. Prema procjenama ispitanika, prosječna mjesečna primanja, uključujući sve redovne i dodatne prihode, iznose 1.035 eura. Najviša primanja imaju osobe u dobnoj skupini od 40 do 49 godina (1.224 eura), dok najniža primanja imaju mladi u dobi od 18 do 29 godina (751 euro), od kojih 13% nema nikakva raspoloživa sredstva.

Najveći dio prihoda troši se na hranu i piće (prosječno 234 eura mjesečno po ispitaniku), zatim na odjeću i obuću (113 eura), kredite (86 eura) te štednju i ulaganja (72 eura). Ostale kategorije uključuju osobnu njegu, uređenje doma, prijevoz te izlaske i kulturu, gdje se troši oko 41 euro mjesečno, dok se na edukaciju troši 25 eura. Ispitanici od 30 do 39 godina troše u prosjeku najviše.

Utjecaj inflacije na mjesečnu potrošnju
Inflacija i poremećaji na tržištu doveli su do povećanja mjesečne potrošnje u kućanstvu za 83% građana. Najveće povećanje troškova zabilježeno je kod prehrambenih namirnica za pripremu kod kuće (68%), dok 45% ispitanika sada više troši na putovanja i restorane u usporedbi s prošlom godinom. Veće trošenje uočava se i u kategorijama kao što su namještaj, odjeća, kulturni događaji, dostava hrane i različiti gadgeti.

Građani su našli načine za uštedu kroz kupnju na akcijama (93%) i usporedbu cijena (88%). Ipak, 74% ispitanika smatra da nije vrijeme za veće investicije poput kupnje stana ili automobila.

Promjene u percepciji financijske situacije
U usporedbi s prethodnom godinom, percepcija financijske situacije među Hrvatima značajno se poboljšala. Dok 24% ispitanika smatra da je njihova financijska situacija lošija nego prije godinu dana, što je pad od 10 postotnih bodova u odnosu na 2023., čak 34% procjenjuje da im je financijska situacija bolja, što je porast od 7 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Smanjen je i pesimizam u vezi s budućnošću – tek 15% ispitanika očekuje pogoršanje financijske situacije, što je pad u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, 35% ispitanika očekuje poboljšanje financijske situacije, a ovaj optimizam posebno raste među mlađom populacijom – u dobi od 18 do 29 godina, 44% očekuje bolju financijsku situaciju.

Potrošačke navike i optimizam
Porast optimizma među Hrvatima odražava se i na njihove potrošačke navike. Prema istraživanju Experience Economy provedenom u siječnju, Hrvati postaju optimističniji u pogledu svoje financijske budućnosti, što dovodi do povećane potrošnje na iskustva. Ove godine 57% građana planira trošiti više na putovanja, glazbene festivale i gastronomske avanture.

„Optimistični pomak na koji ukazuje MasterIndex potvrđuje i naše istraživanje Experience Economy. Vidimo porast potrošnje na iskustva kako Hrvati postaju optimističniji u pogledu svoje financijske budućnosti. Ove godine 57% građana planira trošiti više na putovanja, glazbene festivale i gastronomske avanture,“ izjavila je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. „Iskustva poput ovih dostupna su na našem priceless.com, čime podržavamo potrošačke navike potvrđene u oba istraživanja i doprinosimo razvoju turističke ponude u Hrvatskoj.“

Glavne brige građana
Inflacija i rast cijena ostaju glavne brige građana Hrvatske, s 58% ispitanika koji to navode kao glavni problem, iako je to pad od 6 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu. Zabrinutost raste u područjima kriminala i korupcije, gdje 34% ispitanika izražava zabrinutost, što je porast od 12 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu.

Građani su također zabrinuti zbog smanjenja životnog standarda, nemogućnosti plaćanja troškova, pada kvalitete zdravstvene zaštite, kao i zbog tema poput imigrantskog vala i klimatskih promjena. Ostale brige uključuju nedostatak radne snage u ključnim sektorima poput turizma i zdravstva, demografske trendove i pad kvalitete obrazovanja.

Kreirano: utorak, 14. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.