Napori zajednice u Južnoj Africi za razvoj djece kroz igru i čitanje unatoč izazovima pandemije | Karlobag.eu

U zajednici Sweetwaters, nedaleko od grada Pietermaritzburga u Južnoj Africi, svakodnevno se provodi program podrške obiteljima koji se fokusira na ranu dječju edukaciju kroz igru i čitanje. Ovaj pristup, usmjeren na promjenu roditeljskih uvjerenja i poticanje nade, pokazuje značajne rezultate čak i u teškim uvjetima pandemije COVID-19, nudeći dragocjen uvid u mogućnosti za unapređenje dječjeg razvoja.

Napori zajednice u Južnoj Africi za razvoj djece kroz igru i čitanje unatoč izazovima pandemije | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Svakodnevno, mala skupina žena prolazi kroz zajednicu Sweetwaters, blizu grada Pietermaritzburga u Južnoj Africi, noseći torbe punjene igračkama i knjigama. One djeluju kao kućni mentori pružajući podršku obiteljima koje su se prijavile za intervenciju rane dječje edukacije. Zamjenjuju slagalice i priče te osiguravaju korisne aktivnosti za djecu i skrbnike. Često se čak i starija braća i sestre pridruže slušanju priča i igrama.

Prema podacima Unicefa, procjenjuje se da oko 40% domova u Južnoj Africi ne posjeduje dječje knjige. U Sweetwatersu, moj istraživački tim otkrio je (i izvijestit će o tome u nadolazećem akademskom članku) da taj postotak doseže i do 83%.

Prije dva desetljeća, neprofitna organizacija iThemba Projects osnovana je s ciljem partnerstva sa zajednicom Sweetwaters kako bi se pružile prilike za obrazovanje i mentorstvo. (Riječ ithemba znači "nada" na isiZuluu, prevladavajućem lokalnom jeziku.)

Intervencija za razvoj djece koju provodi organizacija usmjerena je na poticanje roditelja da čitaju, igraju se i razgovaraju sa svojom djecom, bez obzira jesu li novorođenčad ili već idu u školu. Organizacija vjeruje da bi promjena roditeljskih uvjerenja o potencijalu djece mogla usaditi nadu u zajednicu koja se suočava s najvišim stopama HIV infekcija na svijetu, visokom nezaposlenošću i ograničenim pristupom ranom dječjem obrazovanju.

Pristup iThemba Projekata usklađen je s onim što su istraživači razvojne psihologije odavno utvrdili: da vrijeme provedeno u igri i čitanju u ranoj dobi ima dugotrajne pozitivne učinke.

U nedavnom zajedničkom radu koji uključuje moj istraživački tim iz SAD-a i iThemba, pokušali smo razumjeti kako su se roditeljska uvjerenja i ponašanja mijenjala tijekom intervencije i što je najbolje objašnjavalo njihov napredak.

Znamo da su igra i čitanje roditeljske prakse koje pozitivno utječu na djecu tijekom cijelog njihova života. No kako neprofitne organizacije mogu podržati roditelje u kontekstima velikih izazova? Koliko je vremena potrebno za promjenu roditeljskih navika? I koji su nužni preduvjeti?

Korištenjem podataka programa iz razdoblja između 2019. i 2021. godine pokušali smo odgovoriti na ova pitanja. Otkrili smo da je dužina vremena provedenog u programu prije pandemije utjecala na to koliko se čitanja i igre događalo tijekom COVID-19 karantene 2020. godine. Također, otkrili smo da su roditelji koji su vjerovali da njihova djeca mogu imati bolju budućnost od njihove bili skloniji čitanju i igranju s njima.

Što je istraživanje otkrilo Kao dio programa iThemba, 157 domova posjećivali su mentori – od kojih većina živi u zajednici – svaka dva tjedna tijekom dvije godine. Mentori su na svakom posjetu pratili ponašanja skrbnika vezana za čitanje i igru, dok su roditelji svakih šest mjeseci izvještavali o svojem sustavu podrške i uvjerenjima o djeci. Program potiče roditelje da se svakodnevno bave određenim aktivnostima čitanja i igre.

Najbolji pokazatelji za čitanje i igru od strane roditelja bili su količina vremena provedena u programu, imaju li prijatelje na koje mogu računati i koliko su puni nade u vezi budućnosti svoje djece.

Južna Afrika imala je nekoliko strogi karantena tijekom pandemije. Program je bio pauziran od ožujka 2020. do studenog te godine, nakon čega su kućni posjeti nastavljeni s maskama i na otvorenom.

Pandemija je poremetila ritam većine kućanstava i posebno je bila stresna za one s malom djecom. No, obitelji koje su bile u programu najmanje godinu dana prije početka COVID-19 bile su najsklonije nastaviti čitanje i igranje s djecom tijekom pandemije. Štoviše, roditelji koji su izvijestili da imaju osobe na koje mogu računati za pomoć u skrbi djece bili su skloniji čitanju i igri.

Kada se program nastavio u studenom, iste su obitelji bile punije nade nego one koje prije prvog zatvaranja nisu provele puno vremena u programu. Kao psiholog koji istražuje vrlinsku nadu, ovaj aspekt mi je posebno upao u oči.

Vrlinska nada je moralno vođena. To je želja za boljom budućnošću koja služi zajedničkom dobru, a ne nada za osobni uspjeh ili slavu; često uključuje osobnu žrtvu i dugoročno razmišljanje. Čak i nakon uzimanja u obzir angažmana u programu i sustava podrške, roditelji koji su vjerovali – i nadali se – da njihova djeca mogu imati bolju budućnost bili su skloniji čitanju i igri čak i kada su im svakodnevni životi bili poremećeni nečim tako disruptivnim kao što je globalna pandemija.

Sporo ali održivo Međutim, ni nada niti razvoj djeteta ne mogu se dogoditi u vakuumu. Rad iThemba Projekata u Sweetwatersu sugerira da je program kućnih posjeta vođen odnosima nužan katalizator. Za razliku od mnogih drugih intervencija, ovaj se fokusira na izgradnju odnosa. Očekuje se da će promjena nastupiti tijekom dvije godine, a ne tijekom seminara koji traje vikend. Prepoznaje se da roditelji i skrbnici trebaju podršku, a ne samo informacije.

Promjene u roditeljstvu koje se mjere su spore, ali održive. Skrbnici su polako gradili navike igranja i čitanja s djecom i izvještavali o većem uvjerenju da su te prakse važne za razvoj djeteta. Većina postojećih intervencija roditeljstva u zemljama s niskim i srednjim dohotkom traje manje od 12 sesija. Psihologija je puna mikro-intervencija, usmjeravajući napore na kratke radionice. Međutim, obično smo vidjeli stabilna poboljšanja u obitelji tek nakon šest mjeseci do godine dana (25 sesija). To ne bi trebalo biti iznenađujuće. Formiranje novih navika, uspostavljanje sustava podrške i izgradnja nade zahtijevaju vrijeme.

Nada se ne može proučavati u vakuumu. Niti se može odvojiti od ljudske težnje za poboljšanjem vlastite zajednice. Takva se nada ne može brzo njegovati. Sije se kroz ponavljane posjete, dugoročna partnerstva obitelji i zajednice te šarene dječje knjige.

Original:
Kendra Thomas
Izvanredni profesor psihologije, Hope College

Kreirano: ponedjeljak, 25. ožujka, 2024. sa theconversation.com, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Petra Sanja

Petra Sanja je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija su specijalnost šarolike i zanimljive teme koje spajaju stvarnost i maštu. Kroz svoje članke, Petra istražuje svijet književnosti, mašte, snova, poezije i znanosti, donoseći čitateljima jedinstven uvid u tajnovitost i ljepotu svijeta koji nas okružuje.

Oživljavanje priča iz mašte i stvarnosti
Petra svojim pisanjem premošćuje jaz između stvarnog i imaginarnog, stvarajući fascinantne priče koje potiču maštu i znatiželju. Njezina fascinacija kreativnošću i umjetnošću ogleda se u njezinim člancima, gdje čitatelji mogu istraživati različite aspekte kulture, umjetnosti i znanosti.

Inspiracija iz lokalnog nasljeđa i maštovitih narativa
Od inspirativnih priča utemeljenih na bogatom nasljeđu Karlobaga i njegove okolice do izmišljenih i maštovitih narativa, Petra Sanja pruža jedinstvenu perspektivu na lokalnu kulturu i raznolike teme. Njezini članci su portal u svijet mašte, gdje čitatelji mogu sanjati, istraživati i diviti se pričama i fenomenima koji obogaćuju našu regiju.

Stvaranje povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom
Petra Sanja svojim radom ne samo da inspirira, već i stvara osjećaj povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom. Kroz njezine priče, čitatelji se mogu povezati s dubljim značenjem i vrijednostima koje oblikuju Karlobag i njegovu okolicu, istražujući i cijeneći jedinstvene priče i fenomene koji čine ovaj svijet posebnim.