Hrvatska slavi 11 godina članstva u EU: premijer Plenković ističe gospodarski rast i sigurnosna postignuća

Premijer Andrej Plenković obilježio je 11. obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji svečanim prijemom u Banskim dvorima, naglašavajući ekonomski napredak i važnost sigurnosnih postignuća.

Hrvatska slavi 11 godina članstva u EU: premijer Plenković ističe gospodarski rast i sigurnosna postignuća
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Povodom 11. obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, predsjednik Vlade Andrej Plenković ugostio je večerašnje svečano primanje u Banskim dvorima.

Premijer Plenković je uzvanicima poželio dobrodošlicu, naglašavajući da je članstvo Hrvatske u EU tijekom proteklih 11 godina značajno poboljšalo kvalitetu života građana. Istaknuo je da su poboljšanja vidljiva u rastu gospodarstva, jačanju institucija, podizanju standarda, povećanju plaća i mirovina te rastu BDP-a.

Povećanje gospodarske razvijenosti
Hrvatska je napredovala s 62 posto prosječne razvijenosti Europske unije na 76 posto. Premijer je istaknuo da su tijekom dva prethodna mandata ostvareni značajni pomaci.

Premijer je podsjetio na visoku stopu rasta BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine, što je drugi najviši rast u EU nakon Malte. Predviđa se daljnji rast BDP-a od 3 do 3,5 posto prema procjenama domaćih i međunarodnih institucija.

Ovakav rast za Hrvatsku znači tri do četiri puta brži napredak od prosjeka Unije i eurozone, što omogućava brže sustizanje zemalja poput Mađarske koja je članica Unije već 20 godina.

Strateška postignuća
Premijer je naglasio postignuća poput ulaska Hrvatske u Schengenski prostor, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam. Istaknuo je važnost korištenja instrumenta "EU iduće generacije" i potpunu apsorpciju prve financijske perspektive, kao i aktivan angažman u drugoj financijskoj perspektivi.

Dodao je da nakon 11 godina članstva, hrvatske institucije sada imaju rutinu i znanja koja su im nedostajala na početku te da je mehanizam participacije u europskom suodlučivanju podignut na višu razinu.

Doprinos Hrvatskoj miru i sigurnosti
Hrvatska, Europa i svijet suočavaju se s velikim izazovima sigurnosnog, ekonomskog, socijalnog i energetskog karaktera, naglasio je Plenković, dodajući da se zajednički moraju tražiti rješenja za ta pitanja.

Premijer je istaknuo spremnost Hrvatske da doprinese miru, sigurnosti i gospodarskom razvoju, te poštovanju međunarodnog prava. Osudio je rusku agresiju na Ukrajinu i naglasio zainteresiranost Hrvatske za stabilnost na Bliskom istoku u kontekstu sukoba između Izraela i Hamasa.

Premijer je također naglasio važnost jačanja sigurnosti granica i sprječavanja krijumčarskih aktivnosti. Podsjetio je na posljedice migrantske krize iz 2015. i 2016. te naglasio potrebu za odgovornim rješavanjem tih problema kako bi se očuvali način života, gospodarstvo i sigurnost.

Cilj je ulazak u OECD
Premijer je najavio da će treća vlada biti otvorena za suradnju s ciljem daljnjeg poboljšanja života u Hrvatskoj. Naglasio je da je ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) cilj koji bi Hrvatska mogla ostvariti do proljeća 2026. godine.

Kreirano: četvrtak, 04. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.