Premijer Plenković najavio nastavak mjera pomoći zbog inflacije i nevremena u Hrvatskoj

Premijer Plenković naglasio je da će Vlada procjenjivati trajanje mjera pomoći zbog inflacije i nevremena, a također je postignut dogovor o novom čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije.

Premijer Plenković najavio nastavak mjera pomoći zbog inflacije i nevremena u Hrvatskoj
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Istaknuvši da je stopa inflacije u lipnju iznosila 2,4 posto, što je najniža razina od lipnja 2021., premijer Plenković rekao je da je Vlada politikom limitiranja cijena energenata i 30 proizvoda iz potrošačke košarice te drugim mjerama uspjela preokrenuti trendove. Što se tiče mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog poskupljenja, napomenuo je da će Vlada procjenjivati situaciju.
"Kao što izlazimo iz krize, tako moramo razmisliti o trajanju mjera, ali i voditi računa o najranjivijima, posebno o umirovljenicima i građanima s manjim primanjima", izjavio je.
Izvijestio je da je postignut dogovor o čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u suradnji s Uredom predsjednika. Također, najavio je da će Vlada, kao i uvijek, pomoći u saniranju posljedica nedavnog nevremena.

Plenković na Danu Hrvatske obrtničke komore
Nakon sudjelovanja na svečanoj akademiji povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, premijer Andrej Plenković u razgovoru s novinarima dotaknuo se aktualnih političkih i gospodarskih tema.
Prvo se osvrnuo na najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije, koja se ponovno smanjila na 2,4 posto, što je 19. mjesec zaredom da se smanjuje, s jednom iznimkom.
"Sada je najniža od lipnja 2021., što je dobro", kazao je premijer i dodao da je Vlada svojom politikom limitiranja cijena energenata i 30 proizvoda iz potrošačke košarice te drugim mjerama uspjela preokrenuti trendove.

Smanjenje inflacije i rast gospodarstva
Uz smanjenje inflacije, premijer je istaknuo važnost rasta hrvatskog gospodarstva, koji je među najvećima u Europskoj uniji. U kontekstu turističke sezone, apelirao je na pružatelje usluga da vode računa o cijenama i budu realni i racionalni.
"Moramo razmisliti o trajanju mjera, ali i voditi računa o najranjivijima", dodao je Plenković.
Što se tiče mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog poskupljenja, napomenuo je da će Vlada procjenjivati situaciju.
"Kao što izlazimo iz krize, tako moramo razmisliti o trajanju mjera, ali i voditi računa o najranjivijima, posebno o umirovljenicima i građanima s manjim primanjima", izjavio je.

Dogovor o čelniku SOA-e
Predsjednik Vlade izvijestio je da je postignut dogovor o čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u suradnji s Uredom predsjednika. Kako je trenutni ravnatelj SOA-e Daniel Markić na natječaju u okviru Europske unije odabran za direktora Obavještajno analitičkog centra EU-a (EU INTCEN), a tu će dužnost preuzeti u rujnu, dogovoreno je da će mu mandat biti produžen za dva mjeseca.
Hrvoje Omrčanin imenovan je za Markićevog zamjenika, dodao je Plenković.

Vlada će pomoći nakon nevremena
Osvrnuo se i na nedavno nevrijeme u Hrvatskoj rekavši kako su razmjeri štete veliki te da će Vlada pomoći nakon što lokalne vlasti procijene štetu.
Od sinoć su u kontaktu s načelnikom općine Bošnjaci Andrijom Juzbašićem te vodstvom Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca, izrazivši žaljenje zbog velikih razmjera štete.
Stižu i informacije iz drugih dijelova Slavonije i Hrvatske - Zagrebačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije.
"Srećom, ovo nisu razmjeri one velike ljetne oluje koja je bila sredinom srpnja prošle godine, koje je bilo najveće nevrijeme zabilježeno otkad se prate vremenske prilike, dakle 150 godina", kazao je.
Dodao je da će Vlada pomoći kao i prošle godine.

Rezolucija Crne Gore i bilateralni odnosi
Upitan o rezoluciji Crne Gore o Jasenovcu, premijer je kazao kako je Vlada vrlo jasno komunicirala crnogorskim vlastima da je donošenje takve rezolucije štetno za bilateralne odnose.
Dodao je da je rezolucija izazvala podjelu unutar političkog korpusa Crne Gore, podsjetivši da je od 81 zastupnika u Skupštini u trenutku izglasavanja ostalo njih 42.
"Smatramo da je to izrazito loš i nepotreban potez, osobito stoga što je Hrvatska bila vrlo konstruktivna kada je riječ o rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i europskom putu Crne Gore", poručio je.
Dodao je da tim potezom prema Hrvatskoj Crna Gora šalje signal koji postavlja pitanje povjerenja i namjere.
"Namjera je vezana isključivo za unutar-crnogorske rasprave, instrumentalizirane od nekih drugih nakon Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici", rekao je.
Podsjetio je da je Rezolucija UN-a donesena na prijedlog Njemačke i Ruande te da je za nju Crna Gora glasala.
"Je li ovo trebalo biti nekakvo interno pranje, u svakom slučaju, ako to misle raditi na račun Hrvatske, to sigurno neće", naglasio je dodajući da će Hrvatska znati što treba raditi.

Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca
Što se tiče hakerskog napada na KBC Zagreb, premijer Plenković kazao je da trenutno sve nadležne službe analiziraju situaciju.
"Sve u ovom trenutku funkcionira normalno i sve baze podataka su dostupne liječnicima i medicinskom osoblju", kazao je premijer.
Objavljivanje osobnih podataka, upozorio je, a posebno anamneza pacijenata, izrazito je neetički, bezobzirno i nepristojno.
"Međutim, ako to naprave, neće dobiti ništa od Hrvatske. Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca, da budem sasvim jasan", ustvrdio je.

Kreirano: srijeda, 03. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.