Kako pranje i održavanje odjeće utječe na okoliš i dugotrajnost vaših omiljenih komada | Karlobag.eu

Unatoč činjenici da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji nose neoprano rublje zbog nedostatka vode, pranje odjeće na Zemlji koristi ogromne količine vode. Različite vrste tkanina i načini pranja imaju značajan utjecaj na okoliš i trajnost odjeće. U ovom članku otkrivamo kako odabrati prave programe pranja i proizvode za njegu tkanina te kako manje pranje može produljiti vijek trajanja vaše odjeće.

Kako pranje i održavanje odjeće utječe na okoliš i dugotrajnost vaših omiljenih komada | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Astronauti koji obitaju 400 kilometara iznad površine Zemlje vode prilično normalan društveni život, s jednom značajkom koja ih razlikuje: nose svoju neoprane odjeću danima, pa čak i tjednima. Razlog tome je nedostatak vode na Međunarodnoj svemirskoj postaji, što im onemogućava pranje odjeće kako smo mi to navikli činiti ovdje na Zemlji.

Zanimljivo je da pranje odjeće predstavlja značajan dio naših života na Zemlji. Svaki dan, za domaću upotrebu rublja koristi se količina vode koja je ekvivalentna 21.000 olimpijskih bazena.

Vlakna iz naše odjeće na razne načine dospijevaju u okoliš: kroz zrak (tijekom nošenja ili u sušilici), vodu (pranjem) i tlo (odlaganjem krpelja u otpad). Većinu ovog gubitka vlakana ne primjećujemo – shvatimo da naša omiljena odjeća "nestaje" tek kad bude prekasno.

Kako osigurati da vaš omiljeni komad odjeće traje dulje nego što ga želite nositi? Ovo jednostavno pitanje krije složen odgovor.

Strojevi za pranje rublja nisu nježni prema odjeći. Kada čistite filtre na svojoj perilici i sušilici, koliko često razmišljate o tome da je ono što držite u ruci, zapravo, bilo vaša odjeća?

Pranje rublja je grubo prema tkaninama, a istraživanja to potvrđuju. Više faktora ima ulogu: tip perilice, program pranja, deterdženti, temperatura, vrijeme, te vrsta tkanine i način izrade pređe.

Postoje dva tipa kućnih perilica rublja: s gornjim punjenjem i s prednjim punjenjem. Mehanička agitacija (način na koji mašina miče odjeću) jedan je od načina kojim se olakšava uklanjanje prljavštine s tkanine.

Perilice s gornjim punjenjem imaju vertikalnu košaru sličnu kanti s lopaticom koja miče odjeću u velikoj količini vode. Perilice s prednjim punjenjem imaju horizontalnu košaru koja se okreće, izlažući odjeću manjoj količini vode – koriste prednost gravitacije, a ne lopatica.

Mašine s gornjim punjenjem tendencijalno su agresivnije prema tkaninama zbog različitog mehaničkog djelovanja i većeg volumena vode.

Paneli na perilicama pružaju razne opcije. Kraći programi na niskoj temperaturi obično su dovoljni za uklanjanje svakodnevnih mrlja. Duge ili visokotemperaturne programe birajte samo za odjeću oko koje imate posebne brige (uniforme za zdravstvene radnike, perive pelene i slično).

Općenito, programi perilica rublja su pažljivo odabrane kombinacije volumena vode, intenziteta agitacije i temperature koje preporučuje proizvođač. Uzimaju u obzir vrstu tkanine i razinu njezine čistoće.

Odabir pogrešnog programa može značiti oproštaj od vaše omiljene majice. Na primjer, visoke temperature ili snažna agitacija mogu oslabiti neka vlakna i uzrokovati pucanje, što dovodi do rupa na odjeći.

Neka vlakna gube se lakše od drugih
Na mikroskopskoj razini, tkanina naše odjeće sastoji se od pređa – pojedinačnih vlakana uvijenih zajedno. Priroda i duljina vlakana, način na koji su uvijena te kako pređe formiraju tkaninu mogu odrediti koliko će se vlakana izgubiti tijekom pranja.

Općenito, ako želite izgubiti manje vlakana, trebali biste prati manje često, ali neke tkanine su osjetljivije od drugih.

Otvorene strukture tkanine (pletenine) s labavim pređama mogu izgubiti više vlakana od čvršćih. Neke sportske odjeće, poput majica za trčanje, izrađene su od kontinuiranih filamentnih pređa. Ova vlakna manje su sklona ispuštanju tijekom pranja.

Pamučna vlakna duga su samo nekoliko centimetara. Čvrsto uvijena u pređu, i dalje mogu pobjeći.

Vunena vlakna također su kratka, ali imaju dodatnu značajku: ljuske, što čini odjeću od vune mnogo delikatnijom. Vunena vlakna mogu se otpustiti poput pamučnih, ali se tijekom pranja mogu i zapetljati jedna s drugima zbog svojih ljusaka. Ovaj posljednji aspekt uzrokuje skupljanje odjeće od vune kada je izložena toplini i agitaciji.

Nježno s kemikalijama
Vrsta deterdženta i drugih proizvoda koje koristite također čini razliku.

Deterdženti sadrže sapunsku komponentu, enzime koji olakšavaju uklanjanje mrlja na niskim temperaturama i mirise. Neki sadrže agresivnije spojeve, poput sredstava za izbjeljivanje ili bijeljenje.

Moderni deterdženti vrlo su učinkoviti u uklanjanju mrlja poput hrane, i ne treba ih koristiti puno.

Nepravilan izbor ciklusa pranja, deterdženata i sredstava za izbjeljivanje može izazvati katastrofu. Određeni proizvodi, poput izbjeljivača, mogu oštetiti neka vlakna poput vune i svile.

Istraživanja o omekšivačima i drugim tretmanima još uvijek traju – ne postoji univerzalni odgovor o njihovom potencijalnom utjecaju na našu odjeću.

Preskočite dan pranja
Dakle, kako osigurati da vam odjeća traje dulje? Glavni savjet je prati je manje često.

Kada dođe vrijeme za pranje, pažljivo pročitajte i slijedite upute na etiketi za održavanje. U budućnosti će naše perilice prepoznavati tkanine i samostalno odabrati program pranja. Za sada, to je naša odgovornost.

I sljedeći put kada bacate svoju majicu u koš za prljavo rublje, zastanite. Razmislite o astronautima koji kruže iznad Zemlje i pitajte se: ako oni mogu bez čistog rublja nekoliko dana, možda i ja mogu? (Iako ne preporučujemo spaljivanje prljavog rublja.)

Kreirano: petak, 15. ožujka, 2024. sa theconversation.com, CC BY 4.0
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Petra Sanja

Petra Sanja je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija su specijalnost šarolike i zanimljive teme koje spajaju stvarnost i maštu. Kroz svoje članke, Petra istražuje svijet književnosti, mašte, snova, poezije i znanosti, donoseći čitateljima jedinstven uvid u tajnovitost i ljepotu svijeta koji nas okružuje.

Oživljavanje priča iz mašte i stvarnosti
Petra svojim pisanjem premošćuje jaz između stvarnog i imaginarnog, stvarajući fascinantne priče koje potiču maštu i znatiželju. Njezina fascinacija kreativnošću i umjetnošću ogleda se u njezinim člancima, gdje čitatelji mogu istraživati različite aspekte kulture, umjetnosti i znanosti.

Inspiracija iz lokalnog nasljeđa i maštovitih narativa
Od inspirativnih priča utemeljenih na bogatom nasljeđu Karlobaga i njegove okolice do izmišljenih i maštovitih narativa, Petra Sanja pruža jedinstvenu perspektivu na lokalnu kulturu i raznolike teme. Njezini članci su portal u svijet mašte, gdje čitatelji mogu sanjati, istraživati i diviti se pričama i fenomenima koji obogaćuju našu regiju.

Stvaranje povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom
Petra Sanja svojim radom ne samo da inspirira, već i stvara osjećaj povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom. Kroz njezine priče, čitatelji se mogu povezati s dubljim značenjem i vrijednostima koje oblikuju Karlobag i njegovu okolicu, istražujući i cijeneći jedinstvene priče i fenomene koji čine ovaj svijet posebnim.