Magnetizirani lunarni vrtlozi na Mjesecu: otkrivanje tajne svijetlih pramenova i utjecaj podzemne lave na magnetska polja

Lunarni vrtlozi su svijetli, vijugavi oblici na površini Mjeseca koji ostaju misterij za znanstvenike. Nedavna istraživanja otkrivaju da su ove pojave rezultat magnetskih anomalija uzrokovanih podzemnom lavom i utjecajem solarnog vjetra.

Magnetizirani lunarni vrtlozi na Mjesecu: otkrivanje tajne svijetlih pramenova i utjecaj podzemne lave na magnetska polja
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Lunarne vrtloge prepoznajemo kao svijetle, vijugave oblike na površini Mjeseca, dovoljno sjajne da ih možemo vidjeti teleskopom iz dvorišta. Mnogi smatraju da izgledaju poput poteza kistom u apstraktnom slikarstvu. No, ovo nisu samo umjetnički detalji: NASA-ine slike pokazuju da neki pramenovi iz lunarnih vrtloga protežu stotinama kilometara.

Lunarni vrtlozi dugo su zbunjivali znanstvenike, ali nedavna modeliranja i podaci svemirskih letjelica bacaju novo svjetlo na ovu tajanstvenu pojavu. Podaci pokazuju da su stijene unutar vrtloga magnetizirane, što uzrokuje deflekciju ili preusmjeravanje čestica solarnog vjetra koje neprestano bombardiraju Mjesec. Obližnje stijene preuzimaju udarce umjesto njih. Tijekom vremena, susjedne stijene postaju tamnije zbog kemijskih reakcija izazvanih sudarima, dok vrtlozi ostaju svijetli.

Kako su stijene unutar lunarnih vrtloga postale magnetizirane? Mjesec danas nema magnetsko polje. Nijedan astronaut ili rover još nije posjetio lunarni vrtlog kako bi istražio ovu pojavu.

Udari i magnetske anomalije
“Udari bi mogli izazvati ove vrste magnetskih anomalija,” rekao je Michael J. Krawczynski, izvanredni profesor za znanosti o Zemlji, okolišu i planetima na Sveučilištu Washington u St. Louisu. On napominje da meteoriti redovito donose željezne materijale na površinu Mjeseca. “Ali postoje neki vrtlozi kod kojih nismo sigurni kako bi udar mogao stvoriti taj oblik i veličinu.”

Krawczynski vjeruje da je vjerojatnije da je nešto drugo lokalno magnetiziralo vrtloge.

Teorije o podzemnoj lavi
“Druga teorija je da imate lave ispod površine koje se polako hlade u magnetskom polju i stvaraju magnetsku anomaliju,” rekao je Krawczynski, koji je dizajnirao eksperimente kako bi testirao ovo objašnjenje. Njegovi rezultati objavljeni su u časopisu Journal of Geophysical Research: Planets.

Krawczynski i prvi autor studije Yuanyuan Liang, koji je nedavno stekao doktorat iz znanosti o Zemlji, okolišu i planetima na Sveučilištu Washington, mjerili su učinke različitih kombinacija atmosferske kemije i brzine hlađenja magme na mineral zvan ilmenit kako bi vidjeli mogu li proizvesti magnetizirajući efekt.

“Zemaljske stijene se vrlo lako magnetiziraju jer često sadrže sitne čestice magnetita, koji je magnetski mineral,” rekao je Krawczynski. “Mnoge terestrijalne studije koje su se fokusirale na stvari s magnetitom nisu primjenjive na Mjesec, gdje nemate ovaj hiper-magnetski mineral.”

Ali ilmenit, koji je obilan na Mjesecu, također može reagirati i formirati čestice željeznog metala, koje se mogu magnetizirati u pravim uvjetima, otkrili su Krawczynski i njegov tim.

Eksperimentalni rezultati
“Manje čestice s kojima smo radili činile su se stvaranjem jačih magnetskih polja jer je omjer površine i volumena veći za manje čestice u usporedbi s većim česticama,” rekao je Liang. “S više izložene površine, manjim česticama je lakše proći kroz reakciju redukcije.”

“Naši analogni eksperimenti pokazali su da u lunarnih uvjetima možemo stvoriti materijal koji može biti magnetiziran. Dakle, moguće je da su ovi vrtlozi uzrokovani podzemnom magmom,” rekao je Krawczynski, koji je također istraživač na sveučilišnom McDonnell centru za svemirske znanosti.

Buduće misije
Određivanje porijekla lunarnih vrtloga smatra se ključnim za razumijevanje procesa koji su oblikovali površinu Mjeseca, povijest magnetskog polja na Mjesecu, pa čak i kako površine planeta i mjeseca općenito utječu na svemirsko okruženje koje ih okružuje.

Ova studija pomoći će u tumačenju podataka prikupljenih budućim misijama na Mjesec, posebno onima koje istražuju magnetske anomalije na lunarnoj površini. NASA namjerava poslati rover u područje lunarnog vrtloga poznatog kao Reiner Gamma 2025. godine kao dio misije Lunar Vertex.

“Ako ćete stvarati magnetske anomalije metodama koje opisujemo, tada podzemna magma mora imati visoki udio titana,” rekao je Krawczynski. “Vidjeli smo naznake ove reakcije stvaranja željeznog metala u lunarnim meteoritima i uzorcima s Apolla. Ali svi ti uzorci su površinski tokovi lave, a naša studija pokazuje da bi hlađenje ispod površine značajno pojačalo ove reakcije stvaranja metala.”

Za sada, njegov eksperimentalni pristup najbolji je način za testiranje predviđanja o tome kako nevidljiva lava može biti uzrok magnetskih učinaka tajanstvenih lunarnih vrtloga.

“Ako bismo mogli samo bušiti dolje, mogli bismo vidjeti događa li se ta reakcija,” rekao je Krawczynski. “To bi bilo sjajno, ali trenutno nije moguće. Sada smo ograničeni na površinu.”

Izvor: Washington University, St. Louis

Kreirano: petak, 05. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.