Povećano putovanje Hrvata u 2023. i trendovi zimske sezone | Karlobag.eu

Istraživanje MasterIndex otkriva porast putovanja Hrvata u 2023., s naglaskom na zimska putovanja i promjene u navikama plaćanja.

Povećano putovanje Hrvata u 2023. i trendovi zimske sezone | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Putovanja Hrvata u 2023. godini značajno su se promijenila u odnosu na prethodne godine. Prema najnovijem istraživanju MasterIndex, koje je za Mastercard provela agencija Improve, Hrvati su u ovoj godini putovali više nego ikad prije, čak nadmašivši broj putovanja iz predpandemijske 2019. godine.

Učestalost putovanja na odmor unutar Hrvatske porasla je, s prosječnim brojem od 3,0 putovanja u 2023. u usporedbi s 2,5 u prethodnoj godini. Značajan rast primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023. godini. 

S druge strane, poslovna putovanja također bilježe porast, posebno unutar Hrvatske. Osim toga, primjećuje se blagi porast u poslovnim putovanjima unutar Eurozone. 

Ovogodišnji trendovi ukazuju na promjenu u navikama putovanja. Značajan broj ispitanika planira putovanja u inozemstvo tijekom zimske sezone 2023., s naglaskom na adventska putovanja u europske gradove i skijanje. Čak 46% ispitanika izrazilo je namjeru za putovanjem u inozemstvo ove zime, što je porast od 9 postotnih poena u odnosu na prethodnu godinu.

Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, s trajanjem do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovanja, namjerava putovati izvan Europe na duže od osam dana.

U pogledu domaćeg turizma, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar Hrvatske, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja i visokim osobnim prihodima, te stanovnici iz regija kao što su Istra, Primorje i Gorski kotar.

Što se tiče troškova putovanja, istraživanje je pokazalo porast prosječnog iznosa potrošenog na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora. Prosječni troškovi variraju prema dobi ispitanika, s mladima koji uglavnom troše do 300 eura, dok stariji imaju veće troškove. 

Važno je spomenuti i promjenu u načinima plaćanja. Dok gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, značajan udio planira koristiti internet bankarstvo. Čak 92% ispitanika nosi svoje platne kartice prilikom putovanja u inozemstvo, a kartično plaćanje se koristi za većinu transakcija.

Ove promjene u navikama putovanja i potrošnji odražavaju se na ukupni turistički sektor u Hrvatskoj, potičući daljnji razvoj i prilagodbu tržišta promjenjivim potrebama i očekivanjima potrošača.

Kreirano: ponedjeljak, 27. studenog, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.