Povećanje atmosferske vlage moglo bi otežati formiranje uragana iznad Atlantika i promijeniti vremenske obrasce iznad Afrike, prema novoj znanstvenoj studiji

Nova studija istražuje kako povećana atmosferska vlaga može utjecati na formiranje uragana, usporavajući afričke istočne valove koji su preteče atlantskih uragana. Znanstvenici koriste napredne modele za bolje razumijevanje ovih složenih vremenskih pojava.

Povećanje atmosferske vlage moglo bi otežati formiranje uragana iznad Atlantika i promijeniti vremenske obrasce iznad Afrike, prema novoj znanstvenoj studiji
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Povećanje atmosferske vlage moglo bi promijeniti kritične vremenske obrasce iznad Afrike, otežavajući formiranje preteča mnogih atlantskih uragana, prema novoj studiji objavljenoj ovog mjeseca.

Istraživački tim, predvođen znanstvenicima iz američke Nacionalne zaklade za znanost (NSF) i Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), koristio je inovativni model koji omogućuje simulacije formiranja uragana visoke rezolucije. Ovo je omogućilo istraživačima da proučavaju učinke povećane regionalne vlage iznad Afrike, koja je izvor vremenskih sustava koji kasnije proizvode uragane iznad Atlantika.

Prethodna istraživanja sugerirala su da bi toplije oceanske vode i vlažnija atmosfera mogli uzrokovati intenzivnije uragane s većom količinom oborina. No, kako atmosferska vlaga, koja se predviđa da će rasti u toplijoj klimi, može utjecati na samo formiranje uragana, nije se detaljno proučavalo sve do sada.

Istraživači su otkrili da vlažnije okruženje proizvodi slabije i sporije afričke istočne valove, ili poremećaje koji su primarni preteče ili "sjeme" za uragane u Atlantiku. Dodavanje vlage premjestilo je lokaciju oluja unutar vala, otežavajući rast vala. Povećana vlaga također je usporila kretanje vala, rezultirajući slabijim i odgođenim formiranjem uraganskog sjemena do trenutka kada je stigao do istočnih atlantskih voda.

“Značajan rad tijekom posljednja dva desetljeća naglasio je ulogu duboke vlažne konvekcije u objašnjavanju razvoja afričkih istočnih valova,” rekla je znanstvenica NSF NCAR-a i glavna autorica Kelly Núñez Ocasio. “No, precizna uloga vlage pokazala se pomalo neuhvatljivom. S razvojem novih sposobnosti modeliranja, mogla sam se usredotočiti na ulogu vlage u ciklogenezi koja proizlazi iz uraganskog sjemena.”

Studija je financirana od strane NSF NCAR-a i objavljena u časopisu Journal of Advances in Modeling Earth Systems. Núñez Ocasio je istraživanje provela kroz NSF NCAR Advanced Study Program koji omogućuje diplomantima i postdoktorantima da se fokusiraju na nova područja znanosti.

Nove metode modeliranja
Rađanje uragana i drugih tropskih ciklona, poznato kao ciklogeneza, je složen proces u kojem se istovremeno događaju vremenski događaji male i velike skale. Ova složenost otežava proučavanje i modeliranje formiranja tropskih ciklona. Većina klimatskih modela daje samo grubu sliku onoga što se događa s lokaliziranim vremenom, što otežava učenje o ulozi pojedinačnih sastojaka, poput vlage, koji se miješaju kako bi stvorili ciklogenezu.

Kako bi riješio ovaj problem, istraživački tim se okrenuo Modelu za predviđanje kroz skale (MPAS). MPAS ima sposobnost modeliranja vremena lokalno i globalno. Ova sposobnost omogućila je Núñez Ocasio i njezinim kolegama da povećaju i simuliraju globalnu vlagu te zatim smanje prikaz kako bi vidjeli kako ta vlaga utječe na lokalizirane vremenske događaje koji dovode do formiranja tropskih ciklona.

Istraživači su započeli eksperiment koristeći MPAS za reprodukciju vlage vođenog afričkog istočnog vala koji je postao uragan Helene 2006. godine. Tim je koristio tu osnovu kako bi dodao ili uklonio vlagu i proučavao što se dogodilo s tim promjenama.

“Kada sam povećala vlagu, vidjeli smo više konvekcije i oluja, što je i očekivano; međutim, otkrili smo da su valovi imali poteškoća u sparivanju s intenzivnijom i dubljom konvekcijom,” rekla je Núñez Ocasio. “S povećanom vlagom, izvor energije za tropska ciklonska sjemena premjestio se sjevernije i dalje, smanjujući kinetičku energiju dostupnu afričkom istočnom valu, što je dovelo do slabih, energijom osiromašenih tropskih ciklonskih sjemena.”

Proučavanje evolucije tropskih ciklona nakon ove početne faze bilo je izvan okvira ove studije. Potrebno je više istraživanja kako bi se otkrilo hoće li ta slabija sjemena dovesti do slabijih tropskih ciklona i uragana ili će im jednostavno trebati više vremena da se formiraju.

Uvjeti koji vode do formiranja tropskih ciklona su složeni, ali istraživači se nadaju da će ove nove metode modeliranja dovesti do boljih predviđanja. Na primjer, Núñez Ocasio počinje provoditi simulacije u kojima mijenja druge atmosferske varijable ključne za generiranje tropskih ciklona.

“Osim vlage, mijenjam i druge varijable u modelu kako bih realističnije reproducirala budući klimatski scenarij u suradnji s Erin Dougherty, znanstvenicom projekta NSF NCAR,” rekla je. “Za sada, vidim sličnosti s rezultatima ove studije čak i dok mijenjam te druge značajne dijelove.”

Izvor: University Corporation for Atmospheric Research

Kreirano: srijeda, 03. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.