Bivši načelnik trovao krave - uhićen, općinski HDZ raspušten – povjerenje vraća Smojver? | Karlobag.eu

Skandal s uhićenjem Ivana Tomljenovića zbog trovanja goveda u Karlobagu dovodi do unutarnjih promjena u općinskom HDZ-u. Imenovanjem Borisa Smojvera za povjerenika, HDZ se još više suočava s pitanjem vlastitog ugleda i strategije uoči izbora.

Bivši načelnik trovao krave - uhićen, općinski HDZ raspušten – povjerenje vraća Smojver? | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ivan Tomljenović, bivši načelnik općine Karlobag uhićen je 12. prosinca 2023. godine, zbog sumnji u nove kriminalne radnje. Tomljenović, koji je već bio poznat po svojim kontroverznim postupcima tijekom vlastitog mandata, sada se ponovno suočava s ozbiljnim optužbama. Sumnja se da je 31. kolovoza 2023. godine u hranu namijenjenu govedima na farmi poduzeća Vegium, smještenoj u Baškim Oštarijama, ubacio otrovne tvari I i II skupine. Ovaj incident nije samo ugrozio zdravlje 63 goveda, već je također izazvao duboku zabrinutost zbog potencijalnih posljedica na ljudsko zdravlje.

Tomljenovićeva politička karijera bila je ispunjena raznim optužbama i sumnjama u malverzacije. Nepravomoćno je osuđen za niz kriminalnih radnji, njegovo ime postalo je sinonim za „korupciju i nezakonite aktivnosti“ u lokalnoj upravi. Zanimljivo je da njegova bivša supruga drži suvlasnički udio u poduzeću Sladovača, koje unatoč svemu nastavlja dobivati unosne ugovore od općine Karlobag. To upućuje na duboko ukorijenjene probleme i potencijalnu korupciju unutar općinske uprave.

Paralelno s Tomljenovićevim uhićenjem, dolazi do značajnih promjena unutar političke strukture u Karlobagu. Županijski odbor HDZ-a Ličko-senjske županije odlučio je raspustiti Općinsku organizaciju HDZ-a u Karlobagu i pokrenuti stegovni postupak protiv Tomljenovića. Ove akcije ukazuju na pokušaj stranke da se distancira od skandala i obnovi svoj ugled.

Boris Smojver
Nakon Tomljenovićeva uhićenja, fokus se sad još više prebacuje na njegovog nasljednika g. Borisa Smojvera. Boris je naslijedio Ivana prvo na čelu općine, a sada i općinskog ogranka HDZ-a u svojstvu povjerenika.

U svjetlu trenutnih politički događanja u Hrvatskoj, te razumljivoj potrebi HDZ-a da vrati dio izgubljenog povjerenja u svoje poštenje svakako začuđuje ovaj odabir. Naime gospodin Smojver je 2750 dana proveo kao zamjenik načelnika općine g. Tomljenovića, u tih 7 godina i 6 mjeseci prema nama dostupnim informacijama Boris ili nije bio sposoban primijetiti kriminalne radnje i malverzacije općinskim novcem ili nije imao hrabrosti i moralne odgovornosti ih prijaviti ili je bilo nešto gore.

Trenutno, g. Smojver je jedan od najbolje plaćenih načelnika lokalne uprave u Hrvatskoj, a njegovo vodstvo općinu Karlobag dovelo je do sramotne pozicije druge najmanje transparentne općine u Hrvatskoj. Osim toga, i dalje se dodjeljuju natječaji istim gospodarskim subjektima koji su bili umiješani u skandale s njegovim prethodnikom.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja u kontekstu upravljanja općinom Karlobag pod vodstvom načelnika Borisa Smojvera tiče se i transparentnosti u vezi s najmom općinske zemlje kroz posljednjih 10tak godina. Unatoč brojnim zahtjevima za pristup informacijama o iznosu najma za zemlju koja je davana u dugogodišnji najam, općina Karlobag pod Smojverovim vodstvom kontinuirano odbija pružiti te podatke. Ovaj nedostatak transparentnosti posebno je zabrinjavajući imaju u vidu da se uskraćivanjem ovih podataka djeluje suprotno važećim propisima Republike Hrvatske.
Sve to dovodi do zabrinutosti o kontinuitetu praksi koje su bile problematične tijekom Tomljenovićeva mandata.

Smojver je također poznat po kontroverznom odnosu prema medijima. Njegova politika u pogledu komunikacije s medijima i odabira koje informacije će biti javno objavljene dovodi do pitanja o slobodi izražavanja i transparentnosti. Njegov autoritativni pristup u odlučivanju s kime djelatnici općine smiju komunicirati, kao i podrška proračunu općine iz kojeg se financiraju odabrani lokalni mediji koji izbjegavaju kritičko izvještavanje, dodatno naglašava ovu problematiku.

Afera Pola-Pola odnosno Mreža koja trenutno potresa Hrvatsku nikako se ne može zanemariti na svim razinama gdje ne postoji maksimalna transparentnost u trošenju našeg novca, a na žalost moramo ponoviti općina Karlobag je druga najmanje transparentna općina u Hrvatskoj.

Uz izbor g. Boris Smojvera za povjerenika OO HDZ Karlobag s pravom se postavlja pitanje dali netko i za čiji interes u županijskoj organizaciji HDZ-a želi dodatno poljuljati povjerenje u stranku i to ne samo u Karlobagu. Prema našim izvorima sa jučerašnje redovne sjednice ŽO HDZ-a u narednih nekoliko mjeseci svjedočiti ćemo brojnim iznenađenjima.

Kako će se ovi događaji razvijati i kakve će posljedice imati na lokalnu političku klimu i upravljanje općinom Karlobag, ostaje vidjeti u nadolazećim danima i mjesecima.

Kreirano: četvrtak, 14. prosinca, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.