Karlobag u fokusu: Neočekivane nelogičnosti u imovinskim karticama načelnika!

Načelnik Karlobaga se našao u središtu pažnje naše analize. Imovinske kartice otkrivaju niz nelogičnosti koje zahtijevaju dodatno objašnjenje. U nizu temeljitih članaka ćemo detaljno istražiti ove nejasnoće. Pridružite nam se dok rasvjetljavamo pitanje transparentnosti javne uprave u Karlobagu

Karlobag u fokusu: Neočekivane nelogičnosti u imovinskim karticama načelnika!
Photo by: Domagoj Skledar/ deepAI.org

U interesu transparentnosti javne uprave u Karlobagu, naš je tim podvrgnuo temeljitom ispitivanju imovinske kartice sadašnjeg načelnika općine, gospodina Borisa Smojvera. Uvid u ove kartice otkriva niz nelogičnosti i nejasnoća koje zaslužuju pojašnjenje. Naše istraživanje je podijeljeno u niz članaka u kojem pružamo detaljnu analizu imovinskih kartica gospodina Borisa počevši od one iz 2013. godine. Cilj nam je utvrditi jesu li ove nelogičnosti rezultat namjerne netočnosti ili jednostavno plod niza zabrinjavajućih pogrešaka.

Analizirajući imovinske kartice g. načelnika, postavljamo ključna pitanja koja se tiču kompetentnosti za javnu funkciju koju obavlja. Kao diplomirani ekonomist, očekivali bismo od gospodina Smojvera da ima jasan uvid u svoje financijsko stanje i da transparentno prijavljuje svoju imovinu.

U imovinskoj kartici predanoj 16.07.2013., uočili smo značajnu nelogičnost: iznos neto plaće je veći od bruto plaće. Ovo je naravno nemoguće jer bruto plaća uvijek uključuje neto plaću plus poreze i doprinose. Kako je ovako nešto moguća kod diplomiranog ekonomiste? Da li se radi o grešci ili nesposobnosti?

Također, uočili smo da g. Smojver, prema navodima, od 2009. godine radi kao zamjenik načelnika općine. Možemo li stoga pretpostaviti da mu je općina Karlobag prvi i jedini poslodavac te da nema drugog radnog iskustva? Ako je to točno, kako možemo vjerovati da ima potpun dojam o potrebama građana i gospodarstva bez stvarnog uvida u realni sektor? Planska (nazovimo teorijska) i tržišna (nazovimo praktična) ekonomija se u osnovama razlikuju u svjetonazoru i načinu upravljanja.

Analiza kartice iz 20.12.2013. pokazuje slične nelogičnosti. U razdoblju od 157 dana od prethodne imovinske kartice, površina kuće s okućnicom (stečene nasljedstvom) se drastično povećala sa samo 22,91 m² na 651 m², dok je cijena po kvadratnom metru smanjena sa 872,98 kn na 230,41 kn. Također, uočljivo je da se način stjecanja osobnog automobila VW Golf 6 iz 2010. godine promijenio s "od nesamostalnog rada - plaća" na "darovnim ugovorom". Kako je to moguće? Kako netko može sam sebi pokloniti nešto? Naravno, jedina mogućnost je da vozilo prije nije bilo u posjedu kako je prikazano.

Imovinske kartice za 2014., 2015. i 2016. nisu dostupne na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Jesu li one uopće predane? Dali su one uopće trebale biti predane?

Sve ove nelogičnosti ukazuju na potrebu za dodatnim objašnjenjem. Stoga smo uputili pitanja načelniku g. Smojveru, kao i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Nakon što primimo odgovore, usporedno ćemo objaviti oba odgovora kako bi naši čitatelji, kao i čitatelji naših partnera u EU, dobili cijelu sliku o transparentnosti načelnika jedne općine u Hrvatskoj.

S obzirom na nalaze iz dosadašnje analize, uskoro će slijediti novi članak u kojem ćemo detaljno pregledati i analizirati imovinske kartice načelnika Smojvera od 2017. godine nadalje. Prema preliminarnim uvidima, već smo identificirali brojne nelogičnosti i zabrinjavajuće podatke u tim godinama. Ostanite s nama za ovaj daljnji nastavak kronike imovinskih kartica načelnika općine i potragu za transparentnošću u Karlobagu.

Ovaj članak je samo prvi u nizu u kojem ćemo analizirati javno dostupne podatke imovinskih kartica načelnika i ostalih dužnosnika u Karlobagu i županiji. Naglasak stavljamo na sve infrastrukturne i druge projekte koji su financirani našim novcem (općinskim, županijskim, državnim, EU..) te kako su te investicije utjecale na kretanje cijene imovine dužnosnika od 2009. pa do 7 godina po završetku mandata. Obrađujemo i sve podatke o prodaji, prenamjeni ili kupnji nekretnina koje je izvršila općina od 2009. te također njihov utjecaj na cijene nekretnina. Naš cilj je promovirati transparentnost i odgovornost u javnoj upravi, jer smatramo da su te vrijednosti ključne za zdravu demokraciju.


Link na imovinske kartice g. Boris Smojvera

Kreirano: utorak, 27. lipnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.