Loš gospodar je uvijek bio dobar kmet: Partijsko prokletstvo Karlobaga

U Karlobagu je na posljednjim lokalnim izborima zabilježeno samo 653(652) ispravnih glasačkih listića, što pokazuje koliko je lako manipulirati političkom scenom. Trenutna vlast ne pokazuje interes za održivim razvojem, favorizirajući sezonske projekte i radna mjesta za svoje simpatizere. Nepostojanje projekata s dugoročnom vizijom i selektivna investicijska klima ograničavaju doseljavanje i cjelogodišnji razvoj.

Loš gospodar je uvijek bio dobar kmet: Partijsko prokletstvo Karlobaga
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U maloj općini poput Karlobaga, gdje je samo 653 (652) valjanih glasačkih listića zabilježeno na posljednjim lokalnim izborima, postaje jasno koliko je lako manipulirati političkom scenom. Trenutna vlast pod vodstvom HDZ-a (LiPO) ne pokazuje interes za ekonomski razvoj koji ne bi uključivao radna mjesta za njihove rođake, prijatelje i članove partije. Iz perspektive održavanja vlasti, takav pristup ima svoju logiku.

Primjerice, stvaranjem samo šest novih radnih mjesta i eventualnim doseljavanjem radnika i njihovih obitelji u općinu, broj birača mogao bi porasti i za više od 12. To bi vlastima moglo predstavljati pad podrške od minimalno 2%. Jasno je da je održavanje statusa quo prioritet trenutnih struktura vlasti, što se manifestira kroz stvaranje neprijateljske investicijske klime koja obeshrabruje cjelogodišnje investicije i useljavanje Hrvata.

Ovakva praksa može se shvatiti kao produžetak političkih metoda iz prošlih vremena. Staromudri rekosmo: „Možeš mene izbaciti iz partije, ali ne možeš partiju izbaciti iz mene.“ To odražava trajnu ukorijenjenost političkih navika koje preživljavaju generacijske promjene i političke reforme, ali koje na kraju štete zajednici kao cjelini.

Dok općina tijekom nekoliko ljetnih mjeseci površno pokušava uljepšati svoj izgled kako bi privukla turiste i vikendaše — koji vide samo manje lošu stranu mjesta i tamo provedu nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci, u iluziji idile — ostaje razdoblje od sedam do devet mjeseci kada u općini vladaju pustoš i aktivno se suzbijaju svi pokušaji doseljavanja Hrvata. Ovu situaciju sam i ja osobno iskusio. Kada je postala poznata mogućnost mojeg doseljavanja u općinu, kao i potencijalno preseljenje dijela mog poslovanja iz drugih regija Hrvatske, a možda čak i iz mojih kompanija izvan države, naišao sam na oštar otpor općine.

Zamislite situaciju u kojoj bi općina omogućila otvaranje radnih mjesta koja bi stimulirala doseljavanje Hrvata. Ili situaciju u kojoj općina ne bi preferirala isključivo sezonske projekte koji su relevantni samo nekoliko mjeseci u godini. Naša pretraga nije otkrila niti jedan projekt koji bi privukao investicije s dugoročnijom vizijom; sve se svodi na vaš dolazak na nekoliko dana, nakon čega se općina ne mora zamarati sa vama do sljedeće sezone.

Očajna općinska politika, uz podršku trgovačkog lobija i očigledan nedostatak zdravstvene skrbi, namjerno suzbija i mogućnost doseljavanja starijih osoba koje su u mirovini i koje, zapravo, niti ne traže radno mjesto. Ako ste osoba koja koristi invalidska kolica, Karlobag je, nažalost za vas vjerojatno jedno od najnepogodnijih mjesta za život u Hrvatskoj.


U općini postoji niz mogućnosti za razvoj djelatnosti koje nisu samo održive, već i poticajne za cjelokupnu lokalnu ekonomiju. Od tehnoloških centara koji bi mogli poslužiti kao inkubatori za startupe, do zdravstvenih usluga specijaliziranih za pripreme i oporavak športaša, gerijatrijsku njegu, wellness..., pa sve do malih proizvodnih pogona koji bi mogli koristiti lokalne resurse za proizvodnju ekološki prihvatljivih proizvoda.

Ovaj naglasak na specijalizirane i održive industrije nije samo ekološki osviješten, već ima i svoje dublje političke implikacije. Naime, ovo su djelatnosti za koje nije dovoljna samo bliska povezanost s lokalnim vlastima ili partijska knjižica. One zahtijevaju specifične vještine i obrazovanje, što znači da bi se za njihovu realizaciju najvjerojatnije trebali doseliti stručnjaci, Hrvati iz drugih regija ili čak Hrvati povratnici iz drugih država.

Stvaranje novih, kvalificiranih radnih mjesta i otvaranje vrata za doseljavanje stručnjaka potencijalno ugrožava vladajuću strukturu. To zato što stručni kadrovi koji nisu rođaci ili prijatelji trenutnih vlastodržaca mogu vrlo lako dovesti do promjene političke klime i ravnoteže moći. Oni su potencijalno novi birači koji neće nužno podupirati postojeće strukture, čime se može postaviti temelj za pluralizam i demokratske promjene u Karlobagu.

Za razliku od izmišljenih radnih mjesta u lokalnoj samoupravi, povezanim tvrtkama ili, na primjer, PP Velebit, za poziciju liječnika ne možete zaposliti stranačkog kolegu sa završenom srednjom školom. Isto tako, neuki ekonomist neće biti dovoljno stručan da obavlja poslove IT stručnjaka.

Pod velom netransparentnosti i pod izlikom brige za Park Prirode Velebit, ograničavaju se djelatnosti koje bi mogle pridonijeti ekonomskom razvoju općine. Istovremeno, nema nikakvih napora da se privuku investicije iz transparentnih i pouzdanih izvora. Ovakva politika ne samo da šteti Parku Prirode Velebit, narušavajući njegovu bioraznolikost i održivost, već također negativno utječe na razvoj obalnih i unutrašnjih područja općine. Tako se stvara klima koja služi interesima samo odabranih, bilo da je riječ o lokalnim moćnicima ili stranim investitorima sa sumnjivim kapitalom.

U ovakvim okolnostima, potencijal za razvoj ekološki održivih i specijaliziranih industrija ostaje neiskorišten. Sektore kao što su tehnološki centri, zdravstvene usluge i malu proizvodnju, koji su u potpunosti u skladu s ekološkim standardima, zanemaruje se ili potpuno isključuje iz lokalnih razvojnih planova.

Loš gospodar je uvijek bio dobar kmet, a kada si kmet umišlja da je on gospodar ispaštaju svi oni od kojih pravi gospodari nemaju koristi. Ova dinamika je štetna ne samo za lokalno stanovništvo koje se nada održivom razvoju, već i za one koji bi potencijalno mogli pridonijeti zajednici. Na kraju se negativan utjecaj ove politike odražava i na same kmetove koji su, možda nevoljko, postali alat u rukama nekompetentnog upravljanja.

Važno je naglasiti i odsutnost vizije za cjelogodišnje investicije koje bi otvorile nova radna mjesta i poticale useljavanje Hrvata. Ne postoji dugoročni plan koji se fokusira na sektore kao što su zdravstvene usluge, tehnologija ili održiva proizvodnja, koji bi omogućili da Karlobag i šire područje postanu atraktivni za cjelogodišnji boravak i zapošljavanje. Ovakav pristup dugoročno bi osigurao stabilnu ekonomsku i socijalnu infrastrukturu, umjesto trenutačnog modela koji se temelji na sezonskom turizmu i neproduktivnim investicijama.

Kako meni ego dopušta priznati da nisam najpametniji, poslužiti ću se i riječima onih mudrijih od mene. U svijetu koji je sve kompleksniji i u kojem su izazovi sve veći, nitko ne može tvrditi da ima sve odgovore. Stoga je mudro osloniti se na znanje i iskustvo onih koji su prošli putem kojim se mi tek spremamo krenuti ili koji imaju drugačije, ali jednako vrijedne uvide. U tom duhu, evo nekoliko citata koje smatram relevantnima za razumijevanje trenutačne situacije u našoj lokalnoj zajednici i šire:
“Kazna za nezainteresiranost u politiku je to što će nad tobom vladati neko tko je gori od tebe.” (Platon)
“U dobro uređenoj državi siromaštvo je nešto čega se treba sramiti. U loše vođenoj državi bogatstvo je nešto čega se treba sramiti.” (Konfucije)
"Ako ne uspijete u vodstvu, uspjet ćete u služenju." (Swami Sivananda)
"Prava vlada nije vlada koja vlada već vlada koja služi." (Thabo Mbeki)
"Nijedna moć nije toliko opasna kao moć u rukama nekvalificiranog." (Cicero)
"Nije dovoljno samo imati moć, morate znati kako je koristiti." (J.R.R. Tolkien)

Kreirano: petak, 15. rujna, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

Domagoj Skledar (urednik)

Domagoj Skledar je iskusni novinar s više od 30 godina rada. Pored toga, radio je i u privatnom sektoru na visokim pozicijama i upravljao tvrtkama sa više stotina zaposlenih. Trenutno je suvlasnik brojnih vrlo uspješnih poduzeća u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Sam sebe prvenstveno opisuje kao iskrenog Hrvatskog domoljuba koji to želi dokazati djelima, a ne riječima. Služenje u Hrvatskoj vojsci ili volontiranje u Crvenom križu u vrijeme katastrofa neke su od stvari s kojima se osobito ponosi.

Svoje znanje je stekao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je paralelno studirao Ekonomiju i Pravo. Kasnije se dodatno usavršio studiranjem Upravljanja u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica.

Tijekom služenja i volontiranja u Africi voli se pohvaliti da je trenirao ragbi s reprezentacijom Ruande, a strast prema sportu dokazao je brojnim osvojenim prvenstvima u ragbiju i budokai borilačkoj vještini.

Najnoviji projekt na kojem radi je portal Karlobag.eu, kojeg je i osnovao. Portal je razvijen u Hrvatskoj i ne koristi gotova rješenja za web portale.

Uglavnom, Skledar je osoba s bogatim iskustvom i različitim interesima, odan svojoj domovini i svojim uvjerenjima.