Raskrinkavanje nepotizma: Obiteljsko poslovno stablo Karlobaga

Istraživanje nepotizma u Karlobagu otkriva kako ovaj oblik korupcije utječe na gospodarstvo i društvo. Planirana izrada obiteljsko-poslovnog stabla mogla bi rasvijetliti složene rodbinske veze unutar općine.

Raskrinkavanje nepotizma: Obiteljsko poslovno stablo Karlobaga
Photo by: Pixabay/ pexels.com

Nepotizam?
Nepotizam je zlo koje podrazumijeva davanje prednosti u zapošljavanju, obrazovanju, dodjeli javnih poslova ili drugih pogodnosti članovima obitelji ili bliskim prijateljima, bez obzira na njihova stručna znanja ili sposobnosti. Ovaj oblik korupcije ima razorne posljedice za gospodarstvo i društvo u cjelini, te je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se namjerno tjeraju Hrvati sa područja općine Karlobag više od 100 godina po istom ključu i gotovo uvijek od iste skupine ljudi.

U gospodarstvu, nepotizam dovodi do katastrofalnog upravljanja, neefikasnosti i korupcije. Kada se u radni odnos prima na temelju veza, a ne sposobnosti, to može dovesti do gubitka resursa, smanjenja produktivnosti i povećanja cijena. Nepotizam također može obeshrabriti sposobne ljude da se prijavljuju na natječaje za posao ili poduzeća koje usluge mogu ponuditi drastično povoljnije da se javljaju na natječaje, jer znaju da su velike šanse da će izgubiti posao zbog nekoga tko ima veze.

S ciljem raspetljavanja složene mreže rodbinskih veza svih osoba koje imaju direktnu financijsku ili drugu korist od općine Karlobag, odlučili smo u suradnji s našim partnerima i građanima izraditi obiteljsko poslovno stablo koje će obuhvatiti općinu Karlobag, ali neće se zaustaviti samo na njoj; stablo se prostire i puno šire od toga.

U našem radu detaljno istražujemo poduzeća koja su u vlasništvu općine Karlobag, udruge u kojima su aktivni djelatnici općine i povezanih društava, Park prirode Park Velebit, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ove) koji koriste financijsku potporu ili su u zakupu zemlje ili drugih dobara u vlasništvu općine. Također, analiziramo privatna poduzeća koja na bilo koji način surađuju s općinom i povezanim društvima. Naša istraga neće se ograničiti samo na navedene kategorije, već će uključiti i sve ostalo što će nam se učiniti zanimljivim i relevantnim za bolje razumijevanje strukture i odnosa unutar općine Karlobag.

Gdje započeti?
Naravno, ovu sramotnu mrežu nepotizma započinjemo od trenutnog načelnika općine Karlobag, gospodina Borisa Smojvera. Pletenje svake mreže počinje od središta, a gospodin Smojver je trenutno, barem službeno, centralna figura općine Karlobag.

Usprkos brojnim kritikama koje sada očekujemo, ne vidimo na koji drugi način započeti obiteljsku poslovnu mrežu nego od trenutne sredine. U našoj istrazi krećemo se i prema dolje, istražujući djecu i unuke, prema gore, proučavajući roditelje, djedove i bake, te na svaku stranu, uključujući supružnike i njihovu rodbinu, i naravno prijatelje. Obrađujemo povijesno stanje, naravno i prethodne načelnike, a trenutno najstarije podatke imamo iz sredine 20. stoljeća. Ova obiteljska hobotnica upravljanja bit će zanimljiva i poražavajuća analiza.

Za početak istražujemo zaposlenike i djelatnosti:
1. Općina Karlobag
2. Vegium d.o.o. – Komunalno poduzeće općine Karlobag koje se bavi i ugostiteljstvom, siranom (trenutno izgorjelom), hotelijerstvom, farmom krava, teretanom, i slično.
3. Crno Vrilo d.o.o. – Poduzeće za vodovod i odvodnju općine Karlobag koje ni u 2023. nije uspjelo dovesti vodovod do Lukovog Šugarja, a kanalizacija koja ispušta fekalije ispred kuća postoji samo u manjem dijelu mjesta Karlobag.
4. Udruga LAGUR TRAMUNTANA – Predsjednik je načelnik općine Karlobag, gospodin Boris Smojver, a uposlenici su vrlo često mlađa djeca lokalnih moćnika. Vjerujemo da su angažirani sa velikim životnim i poslovnim iskustvom u području rada ove udruge.
5. Park prirode Velebit – Svojevremeno je član Upravnog odbora također bio gospodin Boris Smojver, i to svega nekoliko dana nakon što je njegova supruga po prvi puta kao zamjena zaposlena u ovoj javnoj ustanovi.
6. Svaki OPG koji je u zakupu zemlje od općine Karlobag, županije, države ili je ikada primilo financijsku ili drugu potporu. Navodno su iznosi zakupa zemlje pojedinih OPG-ova iznenađujući, kao i namjena istih te stvaran način uporabe.

Ovaj detaljan pregled predstavlja temelj našeg istraživanja, a s vremenom će se, vjerojatno, dodati i drugi relevantni elementi. Očekujemo da će ovaj rad baciti svjetlo na mnoge nejasne i kompleksne odnose unutar općine Karlobag i šire. Odmah želimo naglasiti da činjenica da je sve po zakonu ne znači da je sve i moralno u očima većine nas koji te ljude i radnje financiramo našim radom i našom ljubavi prema Hrvatskoj koju iskazujemo plaćanjem poreza, dobrovoljnim radom ili služenjem, a ne zamotavanje u onu zastavu koju trenutno koristimo.

Naš prvi članak u nizu
U ovom nizu članaka, prvi ćemo posvetiti Parku prirode Velebit, gdje se nedavno dogodila zanimljiva situacija koja je privukla našu pozornost.

Fokusirat ćemo se na situaciju u kojoj je gospodin Boris Smojver imenovan u upravno vijeće ove ustanove svega nekoliko dana nakon što se njegova supruga po prvi puta zaposlila u ovoj ustanovi kao zamjena za djelatnicu u vrijeme njenog odsustva. Ovo imenovanje otvara mnoga pitanja i intrigira nas iz više razloga.

Posebno nas zanima kako je po završetku radnog odnosa gospođe Smojver kao zamjena, baš u tom trenutku došlo do potrebe za do tada nepotrebno radno mjesto. Na to je mjesto gotovo odmah po prestanku radnog odnosa kao zamjena, i to ovaj puta za stalno, zaposlena gospođa Smojver, i to slučajno ovaj put neposredno prije njenog odlaska na plaćeno odsustvo sa radnog mjesta, na kojemu je neposredno nakon zaposlenja gospođe Smojver zaposlen drugi radnik kao zamjena do povratka gospođe Smojver s plaćenog odsustva.

Uskoro ćemo objaviti opširni članak, ali ovom prilikom želimo iskoristiti priliku da se posebno zahvalimo trenutnom ravnatelju Parka prirode Velebit, gospodinu Mariu Šabanu. Njegova volja da otvoreno i iskreno odgovori na sva naša pitanja pohvalno nas je iznenadila.

Iz razgovora s gospodinom Šabanom ne samo da smo dobili uvid u mnoge aspekte rada Parka prirode Velebit, već smo došli i do možda jedne od najboljih ideja za poticanje nataliteta u Hrvatskoj.
Konkretno, iz razgovora se razvila ideja da postane dužnost države da garantira zaposlenje u državnoj upravi ili javnim poduzećima i svim drugim ženama koja želi imati djecu što će majkama pružiti puno veću sigurnost i omogućiti bolju brigu i za njihove prinove. Ova inicijativa mogla bi znatno potaknuti Hrvatski natalitet i pružiti dodatnu sigurnost ženama koje planiraju obitelj. Našu podršku za ovaj projekt definitivno imaju!

Ostajemo uzbuđeni zbog predstojeće objave i nadamo se da će naš članak pridonijeti široj raspravi o ovoj važnoj temi.

Važno je naglasiti da mi ne ulazimo u zakonitost postupka, odnosno do sada nismo pronašli elemente nezakonitog postupanja. Međutim, želimo istaknuti da sve što je po zakonu ne znači da je i po moralnim načelima većine Hrvatskog puka, stoga i iznosimo sve detalje da naši čitatelji sami izvuku zaključke.
Zanimljiva su pitanja dali je ista prilika pružena svima, počevši od početne informacije do nepristranosti u odlučivanju. Naš cilj je osvijetliti ovu situaciju i potaknuti daljnju javnu raspravu o ovom i sličnim slučajevima unutar zajednice, odnosno o problemu koji polako, ali sigurno utječe na društvo i polako uništava Hrvatski narod.

Kako Vi, naši čitatelji možete pomoći?
Pozivamo vas da nam pošaljete informacije koje imate o rodbinskim i prijateljskim vezama koje su relevantne za početak naše istrage. Sve informacije koje imate o sljedećim subjektima bit će od iznimne važnosti:
- Općina Karlobag: Tražimo informacije o svim rodbinskim i prijateljskim vezama koje su povezane s općinskim tijelima i institucijama unutar općine Karlobag.
- Vegium d.o.o.: Molimo vas sve informacije kojima raspolažete ovom društvu, posebno u kontekstu poslovnih odnosa i rodbinskih veza.
- Crno Vrilo d.o.o.: Molimo vas sve informacije kojima raspolažete ovom društvu, posebno u kontekstu poslovnih odnosa i rodbinskih veza.
- Udruga LAGUR TRAMUNTANA: Želimo saznati više o članovima i aktivnostima ove udruge, kao i o mogućim obiteljskim i poslovnim poveznicama s ostalim subjektima unutar općine.
- Park prirode Velebit: Interesiraju nas sve veze koje se odnose na upravljanje i održavanje Parka prirode Velebit, kao i suradnje s lokalnim zajednicama i organizacijama.
- OPG: podatke o obiteljskim ili prijateljskim vezama koje se mogu smatrati „povlaštenim“ za sva Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u zakupu zemlje ili su ikada primili financijsku ili drugu potporu. Zanima nas namjena zemlje prilikom zakupa i stvarno korištenje zemlje u najmu, ali i javno dostupni rezultati poslovanja, i podatci o sa njima povezanim poslovnim subjektima.
- Županija Ličko-senjska: Informacije o svim ne službenim vezama između općine Karlobag i Županije Ličko-senjske, kao i o svim relevantnim poslovno rodbinskim ili prijateljskim vezama.

Vaša suradnja i povjerljivost su nam od najveće važnosti. Sve informacije će biti tretirane s najvećom diskrecijom i koristit će se isključivo u svrhu ove istrage. Hvala vam unaprijed na vašoj pomoći!

Kreirano: četvrtak, 24. kolovoza, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.