Analiza imovinskih kartica: Načelnik Karlobaga i neobično niske cijene nekretnina

Načelnik općine Karlobag g. Boris Smojver u imovinskoj kartici prijavio je 23 nove nekretnine, a posebnu pažnju privlači kuća s okućnicom koju je naveo s cijenom od samo 30,58€ po kvadratnom metru. Izgleda da vrijednost nekretnina u ovoj općini nije ažurirana već nekoliko godina, unatoč trendovima rasta vrijednosti na nacionalnoj razini.

Analiza imovinskih kartica: Načelnik Karlobaga i neobično niske cijene nekretnina
Photo by: Alena Darmel/ pexels.com

Nakon dopisa gospođe Mie Jurinić, dipl.iur. (glasnogovornice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa) i konzultacija s našim pravnim i financijskim stručnjacima, nastavljamo s objavom drugog dijela niza analiza imovinskih kartica sadašnjih i bivših djelatnika općine Karlobag. Analizu smo započeli objavom prvog dijela imovinskih kartica trenutnog načelnika općine Karlobag, gospodina Boris Smojvera, danas nastavljamo sa drugim dijelom ove analize.

Prema javno dostupnim informacijama gospodin Boris Smojver u poreznoj kartici koju je predao 2021. godine prvi put je naveo dodatne 23 nekretnine u vlasništvu 50%, a prema našim ne provjerenim informacijama iz općine, sada dijelom i u 100% vlasništvu nakon isplate suvlasnici (podaci o primatelju isplate poznati redakciji).

Prva, odnosno 24. nekretnina je već bila prijavljena ranije. Gospodin Smojver je došao u posjed preostali 23 nekretnina nasljeđivanjem (od roditelja), prema podacima dostupnim u imovinskoj kartici. U ovom dijelu ne vidimo ništa sporno.

Prema našoj excel tablici koju možete pronaći na ovom linku, prijavljena cijena kuće s okućnicom u Karlobagu je svega 30,58€ po kvadratnom metru, cijena livade kreće se od 1,40€ do 12,64€ po kvadratnom metru, dok je cijena oranica prijavljena kao 8,69€ po kvadratnom metru (K.O. Cesarica Nova i Karlobag).

Vrijednost ovih nekretnina nije mijenjana od 2021. do 2023. godine, unatoč činjenici da prema Državnom zavodu za statistiku vrijednost oranica raste već treću godinu zaredom prosječno 10% godišnje, dok cijena livada na državnoj razini bilježi blagi pad prethodne godine.

Nažalost, do sada nismo uspjeli doći do točnih informacija o stvarnim vrijednostima ovih nekretnina, pa za sada moramo vjerovati gospodinu načelniku da je vrijednost kuće s okućnicom u Karlobagu svega 30,58€ po kvadratnom metru (vanknjižno vlasništvo, 2023. godina, objašnjeno niže) ili livade 1,40€ po kvadratnom metru.

Malo je neobično da načelnik općine degradira vrijednost nekretnina u svojoj općini, ali ne ulazimo u osobne razloge zašto gospodin Smojver ima tako nisko mišljenje o vrijednosti nekretnina u Karlobagu nakon 3 godine svog mandata na čelu ove općine.

Prema dojavi iz općine Karlobag o radnjama vezanim uz vrijednost pojedinih zemljišnih parcela, naši novinari trenutno istražuju katastarske općine Cesarica Nova i Karlobag, te provjeravaju sve infrastrukturne projekte, kao i postojeće i planirane prostorne planove koji su imali ili bi mogli imati utjecaj na cijenu svih kategorija zemljišta u općini Karlobag. Nakon ovih analiza nastavljamo sa ostalim katastarskim općinama od interesa za Karlobag i okolicu.

Radi zaštite privatnosti gospodina Smojvera, nećemo objaviti točne brojeve parcela ili adresu nekretnine s vrijednošću od 30,58€/m2. Međutim, vjerujemo da će biti vrlo zanimljivo našim čitateljima vidjeti općenite lokacije pojedinih nekretnina i njihov budući potencijal, kao i identificirati čimbenike koji su utjecali ili će utjecati do 7 godina po prestanku mandata trenutnog načelnika na promjenu vrijednosti pojedinih čestica. Ove pojedinosti bit će objavljene u posebnoj analizi koja će obuhvatiti i čestice bivšeg načelnika g. Ivan Tomljenovića, supruge i povezanih trgovačkih društava. Prvi dijelovi ove analize koju radimo u suradnji sa našim partnerima biti će dostupni uskoro.

Kad je riječ o pokretnoj imovini g. Smojevera, konkretno o osobnom automobilu Volkswagen Golf VI iz 2010. godine, vrijednost automobila ostala je ista od 2017. do 2019. godine (10.617,82€), a također je ostala ista i za 2021., 2022. i 2023. godinu (5.972,53€). Nismo u mogućnosti komentirati stvarnu vrijednost vozila s obzirom na to da nemamo informacije o njegovom stanju. Također, valja napomenuti da je stvarno moguće da je vozilo loše održavano, pa prema primjerice podacima s platforme Njuškalo.hr, njegova je vrijednost 15-35% niža od prosjeka za 2021., 2022. i 2023. godinu.

Trenutni načelnik općine Karlobag i dalje se nalazi među najbolje plaćenim načelnicima općina u Hrvatskoj prema visini svoje plaće, a u usporedbi s brojem stanovnika pri samom vrhu.

Kada se analizira pažnja koju načelnik posvećuje ispravnom popunjavanju svojih obveznih osobnih financijskih podataka mora se primijetiti nedostatak truda ili volje ili jednostavno zanemarivanje obveza koje proistječu iz opisa radnog mjesta. Isto se očituje i kroz funkcioniranje cijele općine Karlobag što dokazuju i statistički podaci o transparentnosti na razini cijele Hrvatske gdje je upravo općina Karlobag pri vrhu po minimalno jednom od ovih kriterija: skrivanju informacija i/ili nedostatku kompetencije zaposlenika i/ili nezainteresiranosti zaposlenika za dobrobit ili reputaciju općine.

Prije objavljivanja ovog članka, dostavili smo ga gospodinu Borisu Smojveru radi dobivanja njegovog komentara. Ako dobijemo komentar od gospodina Smojvera, objavit ćemo ga naknadno.

Pravila i upute za popunjavanje i podnošenje obrasca imovinske kartice
Vanknjižno vlasništvo:
Obveza prijave nekretnine koja je u izgradnji (kuće, vikendice, stana, garaže i sl.) nastaje u godini u kojoj je taj objekt doveden u završnu fazu izgradnje te je useljiv odnosno podoban za boravak, neovisno je li u istoj godini pribavljena uporabna dozvola odnosno je li ista nekretnina upisana u katastar i zemljišne knjige. U takvom slučaju nekretnina se prijavljuje kakva je u naravi (kao kuća s okućnicom, vikendica sa zemljištem, stan, garaža i sl,) i kao izvanknjižno vlasništvo, a može se otvoriti napomena u kojoj se naznačuje navedene okolnosti te eventualno postojanje uknjiženog vlasništva na istom zemljištu.
Vrijednost nekretnina:
Ako je prijavljena nekretnina u suvlasništvu s trećim osobama, u polja se upisuje površina i približna tržišna vrijednost cijele nekretnine, a vrijednost imovine obveznika odnosno člana obitelji je razvidna kroz podatak o veličini suvlasničkog udjela (postotak vlasništva).
Linka na izvor

Link na imovinske kartice g. Boris Smojvera

Kreirano: ponedjeljak, 17. srpnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.