Objavljena izrada Urbanističkog plana Cesarica-Trodražica-Orlovača – a kanalizacija i nama? | Karlobag.eu

Jučer objavljeni planovi - planova urbanističkog uređenja dijelova općine Karlobag koji se baziraju na nerealnim obećanjima mogućim investitorima sigurno neće dovesti samo „legalni“ kapital u općinu. Čiji je to interes?

Objavljena izrada Urbanističkog plana Cesarica-Trodražica-Orlovača – a kanalizacija i nama? | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

22-01-2023
Općina je pokušala zataškati ove dokumente uklanjajući ih sa svojih mrežnih stranica. Više informacija možete pronaći ovdje.

Novim odlukama o:
- Provođenju postupka izrade I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Cesarica-Orlovača
- Provođenju postupka izrade Urbanističkog plana uređenja naselja Cesarica-Trodražica

Između svih ostalih godina ponavljanih nagađanja, planova, replanova, uvijek tu negdje oko izbornih obećanja i gotovo u pravilu postizbornih razočaranja, ovaj put u urbanističkim planovima naglašeno je: „Programska polazišta izrade UPU temelje se na potrebi planova nižeg reda kako bi se omogućila legalna gradnja i zaštita prostora, izgradnja komunalne infrastrukture - vodovoda i kanalizacije.“

Ovo je, naravno, pohvalno, pogotovo u općini gdje načelnik općine ljutito izjavljuje: „Ja! Neću dopustiti ilegalnu gradnju!“ Mi to pozdravljamo.
Ali, to još više za sobom povlači jedno od dva pitanja svih pitanja u općini Karlobag:
„A, što je s ostalim dijelovima općine? Cesarica, Ribarica, Barić Draga ili pogotovo Lukovo Šugarje, koje i dalje nema ni vodovod zvan čežnja, je li u planu da se i mi legaliziramo?“

Kako su prema riječima našeg dragog načelnika, g. Borisa, gotovo sve kuće i vikendice u općini Karlobag „ilegalne“, odnosno, unatoč rješenjima nadležnih državnih organa o legalizaciji, one su ipak za našeg načelnika ilegalne ako nisu spojene na kanalizaciju ili nemaju pročišćivač ili hermetički zatvorenu septičku jamu.

Među jednim od skorih promjena za koje se priprema Crno Vrilo, odnosno općina, prema našim izvorima iz komunalnog poduzeća, je i provjera hermetičke ispravnosti/zatvorenosti privatnih septičkih jama koje se trenutno koriste u 99% objekata koji nisu spojeni na kanalizacijsku mrežu. Provjeravat će se nepropusnost septičkih jama, a kako bi se to moglo sprovesti, umjesto krpanja rupa sa polovnim „fekalcem“ koji je prvotno bio u planu nabave Crnog vrila za 2023., kako bi se sačuvao obraz načelnika, odluka je naglo promijenjena i cijena polovnog „fekalca“, koji je trebao zamijeniti već gotovo godinama neupotrebljivog još starijeg „fekalca“, naglo je porasla sa 66.650,00€ do 26-11-2023. na 222.000,00€ nakon II. izmjene plana nabave Crno Vrilo 27-11-2023. A, zašto?

Kako smo do sada u nekoliko navrata izvještavali, donedavno je načelnik, g. Boris Smojver, izjavljivao da nije legalno ono što je legalizirano zakonskim putem, već ono što on kaže da je legalno. Tako smo došli do apsurdne situacije u kojoj načelnik općine smatra da nijedna kuća ili vikendica nisu legalne ako ne mogu dokazati da imaju pročišćivač otpadnih voda ili hermetički zatvorenu septičku jamu.

Kako je tim izjavama g. Smojver dao naslutiti da je općina omogućila minimalne higijenske uvjete svim građanima i da su se sve hermetički zatvorene septičke jame mogle prazniti dotadašnjim resursima općine, ispostavilo se da načelnik ipak nije rekao baš sve na ovu temu. A dokaz toga je broj izdanih računa za pražnjenje septičkih jama 2022./2023., koji je strogo čuvana tajna. Toliko strogo čuvana tajna da je Karlobag, koji je i dalje, hvala Bogu, u Hrvatskoj, spreman istu tu Hrvatsku tužiti našim novcem u namjeri da sakrije ovaj podatak, za koji su i nadležna tijela drage nam Hrvatske izdala rješenje da se moraju dati na uvid.

A zašto je ovaj podatak toliko bitan? U biti i nije, svi smo svjesni kakvim vozilom se do sada vršilo pražnjenje septičkih jama, također svi smo svjesni da je i ono malo vremena kada je vozilo bilo u ispravnom stanju velikim dijelom korišteno za potrebe farme krava, sirane i druge radnje koje nisu primarne za ovo vozilo. Primjer nepropisne uporabe uz ekskluzivne fotografije objavili smo prošle godine, a članak o tome možete pronaći ovdje.

Ono što je uistinu zastrašujuće u ovoj situaciji je ponašanje općinskog čelnika, g. Borisa Smojvera, koji je spreman „odobriti“ svaki trošak našeg novca, prodati svaki dio naše Hrvatske zemlje u Božićnim rasprodajama, pa i samog dostojanstva nas poreznih obveznika, i što je najgore, zdravlja naših najmilijih i nas samih, a sve samo kako bi prikrio ono što polako izlazi na vidjelo.

Ova doza „vjerovanja“ u ispravnost svojih odluka trenutnog načelnika ide toliko daleko da ne samo da g. Smojver, u svom znanju svega o svačemu, 99%* kuća i vikendica u općini proglašava ilegalnim, već da bi sačuvao svoj „ugled“ zabranjuje djelatnicima općine i povezanih društava davanje ikakvih naznaka kada i gdje će ići kanalizacija. Ovim moralno upitnim činom dovodi se više stotina vlasnika nekretnina u općini u apsurdnu situaciju gdje danas mogu potrošiti desetke tisuća eura na izgradnju privatnih pročišćivača ili zakonom propisanih hermetički zatvorenih septičkih jama da bi njihove građevine bile legalne po kriterijima načelnika, a već sutra mogu saznati da će u kratkom roku i ovi dijelovi Lijepe Naše napustiti 18. stoljeće. Razumijemo zašto načelnik ne shvaća kakav je osjećaj kada se greške plaćaju vlastitim, a ne općinskim ili državnim novcem ili zemljištem. Ono što ne shvaćamo je zašto to svi mi ostali nikako da shvatimo.

Naravno da nismo naivni, i naravno da mi na Karlobag.eu ne očekujemo da će tako skoro općina izaći iz 18. stoljeća. Upravo to je razlog zašto nas fascinira rečenica s kojom smo započeli ovaj članak, a ona govori sve o iskrenosti i točnosti podataka koje „prodaje“ općina: „Programska polazišta izrade UPU temelje se na potrebi planova nižeg reda kako bi se omogućila legalna gradnja i zaštita prostora, izgradnja komunalne infrastrukture - vodovoda i kanalizacije“.

Naravno, ne smijemo izostaviti naglasiti da je g. Boris Smojver, načelnik općine Karlobag jedan od najbolje plaćenih načelnika svih lokalnih uprava u Hrvatskoj. Isto tako bitno je naglasiti da većina lokalnih uprava gdje načelnici ili gradonačelnici volontiraju na ovoj dužnosti, i to sa neusporedivo gorim početnim pozicijama od Karlobaga, su stoljećima ispred nas u gotovo svemu osim betonizaciji obale i ekološki, i na sve druge načine, neshvatljivim potezima.

Crno vrilo d.o.o. - vozilo za odvoz fekalija
66.650,00€ => 30-12-2022 Plan nabave za 2023.
66.650,00€ => 03-04-2023. I izmjena plana nabave za 2023.
220.000,00€ => 27-11-2023. II izmjena plana nabave 2023.

* koje nisu spojene na kanalizacijski sustav

Kreirano: četvrtak, 18. siječnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.