Dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava u Gospiću i Lovincu | Karlobag.eu

Dvije osobe su u Gospiću i Lovincu dragovoljno predale više ručnih bombi i streljiva. Policijski službenici su preuzeli i pohranili predmete, apelirajući na građane da prijave posjedovanje ilegalnog oružja kako bi zajednica bila sigurnija.

Dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava u Gospiću i Lovincu | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Dvije osobe su jučer kontaktirale policijsku postaju Gospić kako bi dragovoljno predale minsko-eksplozivna sredstva. Jedna osoba iz Lovinca predala je četiri ručne bombe, 483 komada raznog streljiva i tri spremnika za automatsku pušku, dok je osoba iz Gospića predala pet ručnih bombi. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu preuzeli su predmete i pohranili ih do uništenja.

Prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija. Važno je napomenuti da građani ne bi trebali sami donositi oružje u policijske postaje zbog rizika od aktivacije i ozljeda. Umjesto toga, trebaju kontaktirati policiju na broj 192 ili posjetiti najbližu policijsku postaju, gdje će stručni policijski službenici preuzeti oružje.

Ova akcija nije samo pravna obveza, već i društvena odgovornost svakog pojedinca. Prepoznajući rizike i opasnosti koje ilegalno oružje predstavlja, građani svojim postupcima doprinose sigurnosti cijele zajednice. Posebno zahvaljujemo onima koji su odmah izvijestili policiju o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava. Ostale građane pozivamo da slijede njihov primjer kako bismo osigurali sigurniju budućnost.

Kampanja "Manje oružja, manje tragedija" provodi se s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari te poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja bez sankcija. Kampanja je započela 2007. godine i modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost. Projekt "Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture" obuhvaća niz preventivnih alata za podizanje svijesti građana o važnosti predaje oružja.

Dragovoljna predaja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava ključna je za smanjenje broja potencijalnih incidenata i tragedija uzrokovanih neovlaštenim posjedovanjem oružja. Policija kontinuirano radi na edukaciji i informiranju javnosti o opasnostima koje nosi ilegalno oružje, te o važnosti njegove predaje.

Građani koji posjeduju ilegalno oružje ili minsko-eksplozivna sredstva mogu ih predati bez straha od sankcija. Policija osigurava sigurno preuzimanje i skladištenje ovih predmeta do njihovog uništenja, čime se smanjuje rizik od nesreća i potencijalnih opasnosti za širu zajednicu.

Važno je da svi građani budu svjesni rizika i odgovornosti koje nosi posjedovanje ilegalnog oružja. Svaka predana bomba, svaki komad streljiva manje na ulicama, korak je bliže sigurnijoj zajednici. Stoga, apeliramo na sve građane da prijave posjedovanje ilegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, te tako doprinesu zajedničkoj sigurnosti.

Ova akcija, kao i mnoge druge preventivne mjere, dio su šireg napora za izgradnju sigurnijeg i stabilnijeg društva. Policija ostaje posvećena zaštiti svih građana i stalno radi na unaprjeđenju sigurnosnih mjera i edukaciji javnosti. Svaka predaja ilegalnog oružja važan je korak prema smanjenju rizika i osiguravanju sigurnije budućnosti za sve.

Kreirano: utorak, 04. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.