Policijska uprava zagrebačka razotkrila mrežu krivotvoritelja novca: četvorica osumnjičenih za seriju prijevara i krivotvorenja | Karlobag.eu

Zagrebačka policija uspješno je dovršila istragu koja je rezultirala otkrivanjem četiri osumnjičene osobe, uključujući maloljetnika, zbog šest kaznenih djela krivotvorenja novca i četiri kaznena djela prijevare. S ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, krivotvorene novčanice u apoenu od 200 eura korištene su za kupnju bonova, čime je počinjena materijalna šteta od oko 1200 eura.

Policijska uprava zagrebačka razotkrila mrežu krivotvoritelja novca: četvorica osumnjičenih za seriju prijevara i krivotvorenja | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, pripadnici zagrebačke Policijske uprave uspješno su zaključili istragu koja je obuhvatila četiri osobe, od kojih je jedna maloljetna, zbog ozbiljnih sumnji da su se upustili u počinjenje deset kaznenih djela. Istragom su obuhvaćena šest djela krivotvorenja novca te četiri djela prijevare, koja su rezultirala materijalnom štetom za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu.

U središtu ove operacije našao se 42-godišnji muškarac, koji se sumnjiči za nabavku značajne količine krivotvorenih novčanica u apoenu od 200 eura. Cilj mu je bio unijeti ove novčanice u financijski promet kao autentične, s namjerom da na nezakonit način ostvari materijalnu korist. Kako bi svoj plan proveo u djelo, angažirao je 20-godišnjaka s zadatkom pronalaženja pojedinaca koji bi bili voljni koristiti ove krivotvorene novčanice za kupnju bonova na kioscima, čime bi se krivotvoreni novac unio u legalne financijske tokove.

Da bi realizirao svoj naum, 20-godišnjak je uspio pridobiti maloljetnika i 22-godišnjaka, kojima je početkom veljače 2024. predano šest krivotvorenih novčanica od 200 eura. U skladu s uputama 42-godišnjaka, uputili su se prema kioscima rasprostranjenim po Zagrebu kako bi kupili bonove, plaćajući ih spornim novčanicama. Iako su bili svjesni da je novac krivotvoren, pristali su sudjelovati u ovom planu.

U akciji koja je uslijedila, trojac je usmjeren prema različitim lokacijama gdje su na kioscima kupovali bonove, pri čemu je maloljetnik aktivno koristio krivotvorene novčanice, uvjeravajući prodavačice u njihovu autentičnost. Ovim postupkom uspio je nabaviti ukupno 24 bona u vrijednosti od 50 eura, koristeći upravo krivotvoreni novac. Dio kupljenih bonova iskorišten je za uplate na korisničke račune aplikacija koje koristi 42-godišnjak, dok je drugi dio bonova iskorišten za uplate na račun 22-godišnjaka. Nakon što su bonovi uplaćeni, 22-godišnjak je koristio bankomate u Zagrebu za podizanje gotovine s navedenih računa, koju je zatim predavao 20-godišnjaku, a ovaj dalje 42-godišnjaku.

Materijalna šteta nastala uslijed ovih kaznenih djela procijenjena je na približno 1200 eura. Nakon što je kriminalističko istraživanje dovršeno, osumnjičeni su predani u ruke pritvorskom nadzorniku, dok je podnesena i kaznena prijava protiv njih nadležnom državnom odvjetništvu.

Kreirano: nedjelja, 31. ožujka, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.