Skandal u Karlobagu: Turisti prevareni u Cesarici ili je opet kriva općina za lošu reklamu?

Lažna vijest o prijevari turista u Cesarici: Istraživanje navodne turističke prevare razotkriva još veće probleme lokalnih vlasti. Potrebna bolja regulacija i odgovornost komunalnog redarstva.

Skandal u Karlobagu: Turisti prevareni u Cesarici ili je opet kriva općina za lošu reklamu?
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U posljednjih nekoliko dana, hrvatska javnost, ali iz nekog neobjašnjivog razloga i mediji u susjednoj Srbiji, bili su preplavljeni pričama o navodno prevarenim turistima u malom primorskom gradiću Karlobagu, točnije, u naselju Cesarica. Kako bi osigurali objektivno i temeljito izvještavanje, naša redakcija odlučila je dublje istražiti ovaj slučaj, pogotovo s obzirom na to da se sve to dogodilo na kućnom pragu našeg glavnog urednika.

U subotu, 23. srpnja 2023. godine, naš glavni urednik zaprimio je neobičan telefonski poziv. Njegov susjed iz Cesarice javio je da su se pred kućom pojavili turisti koji tvrde da su rezervirali smještaj u apartmanima našeg urednika. Gosti, međutim, nisu imali kontakt broj vlasnika smještaja niti agencije preko koje su navodno rezervirali, ali su znali kućni broj - broj koji se, kako se kasnije ispostavilo, ne odnosi na kuću našeg urednika. Kada su susjedima pokazali slike smještaja koje nisu odgovarale izgledu kuće našeg urednika, on ih je uputio da se obrate Turističkom uredu u Karlobagu.

Naš urednik u tom trenutku smatrao je da je cijeli slučaj završen. Već je ranije ove godine došlo do slične zabune, stoga je pretpostavio da se radi o još jednom nesporazumu koji će biti brzo riješen. Ali, kako se kasnije ispostavilo, priča je tek počela dobivati na zamahu.

U ponedjeljak, 24. srpnja 2023. godine, nakon što je stigao u Cesaricu, naš urednik saznao je da je popularni hrvatski news portal Index.hr objavio vijest o prevarenim turistima u Cesarici. Želeći istražiti cijelu situaciju, naš urednik posjetio je Policijsku postaju Karlobag, gdje su bili iznenađeni objavom neistinitih informacija. Naime, prema njihovim riječima, nije došlo do prevare. U potrazi za više informacija, naš urednik posjetio je i Turistički ured Karlobag, gdje je dobio dodatne podatke o cijelom događaju od kao i uvijek pohvalno uslužnih djelatnica.

Naime, u nedjelju, 23. srpnja 2023. godine, u pratnji policijskog službenika, gosti koji su tvrdili da su prevareni posjetili su Turistički ured Karlobag. Tvrdili su da ne postoji smještaj koji su platili, ali nisu mogli pružiti ime agencije, točnu adresu smještaja, telefonske brojeve ili web-adrese vlasnika apartmana ili turističke agencije. Imali su samo IBAN na koji su izvršili uplatu. Nisu ni u policijskoj postaji ni u turističkoj zajednici pokazali slike smještaja koje su ranije pokazali susjedima našeg urednika, što bi vjerojatno odmah riješilo problem.

Turistički ured Karlobag, suosjećajući s gostima koji su se našli u neugodnoj situaciji, organizirao je smještaj za njih u hotelu. U ponedjeljak, 24. srpnja 2023. godine, u Turistički ured Karlobag došao je iznajmljivač s istim kućnim brojem kao i naš urednik, ali s drugim nazivom ulice (koja nije naziva Cesarica) i prijavio da mu nisu stigli gosti. Tada je postalo jasno da se radi o velikoj zabuni.

Ovaj slučaj ukazao je na veći problem koji se odnosi na oznake ulica koje Općina Karlobag i katastrofalno komunalno redarstvo ne održavaju kako treba. Nezakonito korištenje zakonom propisanih oznaka u privatne svrhe i zabrinjavajuća razina znanja i motivacije lokalnih vlasti samo su dio problema. Istovremeno, općinske vlasti ulažu napore u izgradnju „Potemkinova sela“ - nepotrebnih spomenika samim sebi sa mutnim tokovima novca u vidu šetnica uz more, podsjećajući na najgore zločince kroz povijest kao što su bili Tito, Staljin, Hitler, Kim Il-sung i njegovi neslavni nasljednici koji su već za života sebi dizali spomenike umjesto da su svojim sugrađanima poboljšali osnovne uvjete za život.

U međuvremenu, u općini samo manji broj kuća u središtu Karlobaga ima kanalizaciju, a primjerice Lukovo Šugarje ni 78 godina nakon komunističke kazne za domoljublje i dalje nema vodovod, unatoč otvaranju radova na istom svakih nekoliko godina od strane lokalnih i globalnih "patriota".

Zanimljivost ove vijesti su komentari čitatelja na srpskim medijima i njihovo spominjanje granica koje očito i dalje mnogi priželjkuju i to ne samo „tamo daleko“. Ovakvo sramotno razmišljanje događa se i tamo gdje bi se najmanje trebalo očekivati, što pokazuje duboko ukorijenjene političke i nacionalne tenzije koje još uvijek postoje na ovim prostorima.

Sve u svemu, ova situacija pokazuje složenost turističke industrije u našoj zemlji i potrebu za boljom regulacijom i održavanjem infrastrukture koja služi našim građanima, ali i gostima iz drugih zemalja.

Kada općina nije sposobna (ili voljna!?) pružiti minimum higijenskih potreba svojim žiteljima, a pojedinci zarađuju na megalomanskim projektima „cenzurirani pridjev“ država mora spasiti svoje građane od samovolje i torture samoprozvanih „domoljuba“.

Ovakve situacije, iako rijetke, pružaju jasnu sliku o tome što se može dogoditi kada nema jasnih smjernica i regulative. One također ukazuju na to koliko je važno da svi uključeni akteri, od vlasnika smještaja do lokalnih vlasti i samih gostiju, preuzmu odgovornost i djeluju u skladu s pravilima i najboljim praksama.

Ovakvi incidenti mogu uzrokovati nepotrebnu tjeskobu i stres za putnike, a mogu i potkopati povjerenje u lokalnu turističku industriju, a sve zbog lošeg upravljanja nesposobnih birokrata koji očito nisu dorasli zadatku što se žalosno očituje kroz brojne analize i statistike u općini Karlobag. Stoga je važno da se ovakve situacije rješavaju brzo i učinkovito, i da se poduzmu koraci kako bi se spriječile u budućnosti.

S obzirom na sve ovo, apeliramo na sve dionike u turističkom sektoru da pokažu veću odgovornost i proaktivnost, te još jednom molimo čelnike općine i komunalno redarstvo da privatni ego, osobne fobije, zabrinjavajuće frustracije i nestručnost stave u „prihvatljive“ okvire kako bi cijela općina prestala biti žrtva njihovih privatnih interesa i dokumentiranog manjka znanja.

Naša Hrvatska je prekrasna destinacija s bogatim kulturnim i prirodnim resursima, a mi Hrvati smo dužni osigurati da svaki posjetitelj koji poštuje Hrvatsku državu, naciju, kulturu i vjeru ima ugodno iskustvo. Zajedno možemo raditi na tome da se osigura da Hrvatska ostane sigurna, gostoljubiva i atraktivna destinacija za turiste. A, ako netko osobne interese stavlja ispred interesa domovine, zavičaja i ljudi nema te stručnosti koja ga može opravdati u bilo čemu. A, još gore je kada stručnosti uopće i nema!

Linkovi na stranice srpskih medija i komentare korisnika:
Kurir.rs
NEMICA PROŠLA KAO BOSA PO TRNJU U HRVATSKOJ: Gospođa ostala bez 1.650 evra, ne može da dođe sebi od šoka, preseo joj odmor
Alo.rs
IZNAJMILA NEPOSTOJEĆI APARTMAN ZA 1600 EVRA Nemica stigla na Jadran, a od plaćenog smeštaja ni traga ni glasa
Telegraf.rs
Rezervaciju platila 1.635 evra, a apartmana nema: Nemica prvi dan odmora u Hrvatskoj provela u policiji
Blic.rs
PRESEO JOJ ODMOR Nemica stigla na Jadran, a od plaćenog smeštaja ni traga ni glasa, PREVARILI JE ZA PREKO 1.600 EVRA
Novosti.rs
NEMICU PREVARILI U HRVATSKOJ: Uplatila smeštaj od 1.600 evra, stigla na Jadran, a onda shvatila šta se dešava

Kreirano: utorak, 25. srpnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.