USKOK podiže optužnicu protiv savjetnika ministra zbog trgovanja utjecajem i zloupotrebe sredstava Fonda

USKOK je podigao optužnicu protiv savjetnika ministra zbog trgovanja utjecajem. Okrivljenik je optužen za zloupotrebu funkcija i sredstava Fonda za zaštitu okoliša radi osobne koristi putem angažmana televizijske postaje. Optužnica obuhvaća razdoblje od listopada do prosinca 2023. godine.

USKOK podiže optužnicu protiv savjetnika ministra zbog trgovanja utjecajem i zloupotrebe sredstava Fonda
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu, kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje: Fond), koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje (dalje: TVP) radi promidžbe aktivnosti Fonda na način da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja.

Tako je okrivljenik, u okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o njegova dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i TVP za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to i prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja.

Potom je okrivljenik posredstvom osobe od njegovog povjerenja zatražio od direktora TVP-a, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za TVP, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TVP-a neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikovog povjerenja. Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TVP-a, a to društvo je s TVP-om zaključilo ugovor na temelju kojeg je TVP-u ispostavljen račun društva od 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene.

Kreirano: ponedjeljak, 08. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.