Poziv za sudce porotnike u Općini Karlobag: kako se prijaviti i koji su uvjeti | Karlobag.eu

Općina Karlobag otvorila je poziv za prijave sudaca porotnika za rad s mladima i na Županijskom sudu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 18. travnja 2024., uz ispunjavanje određenih uvjeta kao što su hrvatsko državljanstvo i punoljetnost. Kandidati ne smiju biti članovi političkih stranaka niti obavljati odvjetničku ili javnobilježničku službu.

Poziv za sudce porotnike u Općini Karlobag: kako se prijaviti i koji su uvjeti | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Poziva se stanovništvo Općine Karlobag da iskaže svoj interes za ulogu sudaca porotnika zaduženih za rad s mladima, u skladu s navedenim kriterijima:
- uloga sudaca porotnika u okviru Općinskog suda u Gospiću.

Za sve zainteresirane, prijave su otvorene u prostorijama Jedinstvenog upravnog odjela tijekom radnog vremena, sve do datuma 18. travnja 2024. Kako bi se kvalificirali za poziciju suca porotnika, kandidati moraju zadovoljiti određene kriterije:
- posjedovanje hrvatskog državljanstva,
- dostignuta punoljetnost,
- primjerenost za preuzimanje odgovornosti vezanih uz dužnost suca porotnika.

Osim toga, suci porotnici ne smiju biti aktivni članovi političkih stranaka niti se angažirati u političkim aktivnostima. Pozicija suca porotnika zahtijeva nepristranost i posvećenost, a u skladu s člankom 41. stavkom 2. Zakona o sudovima za mladež (objavljenom u „Narodnim novinama“ brojevi 84/11, 143/12, 148/13, 56/15, 126/19), preferiraju se kandidati s iskustvom u obrazovanju i radu s mladima, uključujući profesore, učitelje i odgojitelje.

Nominaciju suca porotnika provodi Općinsko vijeće, dok konačnu odluku o imenovanju donosi Županijska skupština Ličko-senjske županije.

Pored toga, stanovnici Općine Karlobag imaju priliku prijaviti se za ulogu suca porotnika pri Županijskom sudu u Karlovcu, odnosno njegovoj stalnoj službi u Gospiću. Rok za prijavu istječe 18. travnja 2024., a prijave se podnose putem Jedinstvenog upravnog odjela tijekom uredovnog vremena. Kao i u prethodnom slučaju, kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske, punoljetni i sposobni za obnašanje dužnosti suca porotnika. Bitno je naglasiti da se od kandidata za suca porotnika očekuje da nisu članovi političkih stranaka te da se ne bave političkom djelatnošću, odvjetničkom ili javnobilježničkom službom, kao ni poslovima unutar upravnih ili nadzornih odbora trgovačkih društava ili drugih pravnih osoba.

Suci porotnici, kao ključni sudionici pravosudnog sustava, imaju značajnu ulogu u održavanju pravde, posebice kada je riječ o mladima. Njihova odgovornost uključuje nepristrano sudjelovanje u pravosudnim postupcima, donošenje odluka temeljenih na činjenicama i zakonima te promicanje pravičnosti i integriteta u svakom aspektu svog djelovanja.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja, potencijalni kandidati mogu se obratiti tajništvu Općine Karlobag.

Dokument za Suci porotnici požete preuzeti na ovom linku.
Dokument za Suci porotnici za mladež požete preuzeti na ovom linku.

Kreirano: četvrtak, 11. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.